Romklass-alumnen Helena Lindblad: ”Franska är ett centralt språk i filmvärlden”

Dagens Nyheters filmkritiker grät över grammatikböckerna som ung student men kunskaperna i franska blev helt avgörande. Många år senare återupptog hon studierna och upptäckte glädjen i att läsa språk.

Dagens Nyheters filmkritiker Helena Lindblad:
Foto: Beatrice Lundborg

Vad har du för utbildning och vilket ämne har du läst på Romklass? 

Jag började läsa två terminer franska 1984-85. Jag hade pluggat en termin i Aix-en-Provence innan, men det var ändå det svåraste jag gjort. Jag grät över grammatikböckerna i biblioteket. De sista två poängen på dåvarande 40-poängskursen, uppsatsskrivning, misslyckades jag med gång på gång. Lyckligtvis fick jag ändå chansen läsa min drömkurs ”Fransk litteratur under de senaste decennierna” inom ramen för C-kursen. Så mycket bra författare. Marguerite Duras, Nathalie Sarraute... Jag tänkte bli lärare men kastade plötsligt om planerna och läste en fil kand på Kulturvetarlinjen. Det var betydligt lättare än franskan kan jag säga. Sedan tog jag upp mina språkstudier igen hösten 2019 och läste delkursen ”Fransk grammatik och ordkunskap”. Det var som att komma hem. Otroligt roligt bara.

Vad jobbar du med idag?

Jag är kulturjournalist på Dagens Nyheter och jobbar främst som filmredaktör och filmkritiker. 

Vilken betydelse har utbildningen haft för ditt nuvarande arbete? 

Helt avgörande. Jag hade aldrig kunnat jobba på samma sätt utan franskan. Det är ett centralt språk i filmvärlden. Frankrike är Europas största filmland och det har varit fantastiskt användbart när det gäller intervjuer med mera, bland annat under alla mina resor till Cannes filmfestival. Och så älskar jag förstås fransk film. 

Varför ska man läsa språk på universitetet? 

För att få fördjupning när det gäller grammatik, fonetik med mera men också för att få ett kulturellt och historiskt sammanhang. 

Vad har du lärt dig? 

Att språkinlärning är för livet.  Man kan verkligen aldrig släppa greppet utan måste hela tiden underhålla språket om man inte ska låta som en gammal relik. Men också hur oväntat glädjande det var att komma tillbaka till universitetet i mogen ålder.

Har du några råd att ge nya studenter?

Relativt få är riktigt bra på andra språk idag än engelska. Kämpa, även om du som jag inte är inte något språkgeni, det kommer alltid att vara givande och meriterande på ett eller annat sätt. 

Möt våra alumner

På denna sida