Deltagande gäster var Charlie Gullström Hughes, universitetslektor på KTH Arkitekturskolan och chef för forskargruppen KTH Smart Spaces, Stina Hagelqvist, universitetslektor och forskare vid Institutionen för kultur och estetik, Stockholms universitet, Konrad Tollmar, docent vid Institutionen för Informations- och kommunikationsteknik (IKT) vid KTH och Deana McDonagh, docent i industriell design vid School of Art + Design vid University of Illinois, som deltog via Skype.

Virtuella och verkliga rymden

– Arkitektur handlar om att föra samman människor, människor som vill interagera. På kort tid har kommunikationsteknik förändrat sättet vi kan interagera och relatera till varandra. Jag arbetar med närvaroforskning. Det handlar om virtuella utrymmen i fråga om rum, en kombination mellan verkliga utrymmen och virtuella rum, där vi idag kan kommunicera med människor som inte är här, förklarade Charlie Gullström Hughes.

Design kan bestämma hur vi lever

Stina Hagelqvist.
Stina Hagelqvist.

– Design har påverkat hur vi lever och fortsätter att göra det. Om du designar ett kök som är för litet för ett bord behöver du att äta någon annanstans. Detta var ett planerat beslut på 1930-talet. Det har varit ett sätt att påverka invånarnas liv genom utformningen av lägenheter, vilket kan göra livet bättre, men också flyttar människor i en viss riktning, sade Stina Hagelqvist.

Interaktiv design

Design och teknik gör människor mer sammankopplade och nya sätt att skapa anslutningen uppfinns hela tiden.

– Jag designar mobil teknik. Vi har undersökt olika former av upplevt avstånd, och hur vi kan få fler mänskliga kontakter på ett subtilt sätt. Till exempel har vi forskat på anslutna lampor i hus, som visade att människor ringde varandra mer när de kunde se att lampan i andra anslutna hus tändes ", säger Konrad Tollmar.

Charlie Gullström Hughes. Foto: Adam af Ekenstam
Charlie Gullström Hughes. Foto: Adam af Ekenstam

Charlie Gullström Hughes gav ett annat exempel från sin forskning på närvaro genom att demonstrera en SharedSpace prototyp hennes forskargrupp har skapat:

– Vi kan använda andra ytor än vår bärbara dator för att mötas. Live videoströmmar där vi kan se varandra och interagera. På compeit.eu går det att se en film om det. Det här är en parallell virtuell arbetsplats, där vi kan göra vissa saker tillsammans, och sedan kan vi göra andra saker när vi möts i verkliga livet. Idag på arbetsplatserna vi vet inte alltid var människor är. I detta utrymme kan du deklarera din närvaro och folk kan nå dig.

– Med detta har separationen mellan arbete och hem helt brutits upp, tillade Konrad Tollmar.

Smak och skönhet

Ett annat ämne med anknytning till design är skönhet och smak. Vad är smak? Stina Hagelqvist förklarade:
– Smak är en förmåga att göra distinktioner, det är inte en känsla. Det känns naturligt men är faktiskt förvärvat. Du förvärvar det från skolan och från att växa upp. Du tycker det är rätt, men det är inte nödvändigtvis rätt för någon annan. Det är socialt konstruerat, men känns naturligt.

Deana McDonagh som anslöt sig till diskussionen via Skype tillade att:

– Industriell design är en av de bäst bevarade hemligheterna. Det är vad vi har omkring oss, från vi vaknar tills vi går till sängs. Som formgivare har vi en möjlighet att bringa glädje till allas liv, på ett sömlöst sätt. Design handlar om att generera en positiv upplevelse.

– På 1800-talet använde du saker att visa att du var modern. Idag ser vi saker från den tiden som överdekorerade och fula. På den tiden var de moderna och var intressanta för människor som hade råd med porslin och bestick. Vad är vackert, fult eller funktionellt? Skönhet behöver inte vara praktiskt. Det kan vara en symbolisk funktion, för att visa att du har smak, sade Stina Hagelqvist.

Design skapar känslor

– Design i massproduktion kan skapa en annan innebörd. När vi talar om design, är det ett brett fält. Du måste tolka användarens behov, ett professionellt svar. När vi går in i vår uppgift att skapa tänker vi på ett visst sammanhang, men det kan ha en annan innebörd för någon annan, sade Charlie Gusström-Hughes.

Design finns överallt omkring oss och blir mer och mer personlig. Deana McDonagh berättade om sitt arbete med elever som har funktionshinder och behöver datoriserade benproteser.

– De är väldigt robotlika. Industridesigners försöker hitta ett sätt att anpassa tekniken till den person som har detta ben, att destigmatisera det. Tekniken kommer att vara i oss, inte bara runt omkring oss. Vi bör göra föremål känslomässigt hållbara.

Designstudier i framtiden

Panelen avslutade med vad de tycker är det mest spännande fältet inom design idag.

”Industriell design för medicinska produkter", sade Deana McDonagh. Charlie Gullström Hughes vill sätta fokus på arkitektur och möjligheten att "integrera virtuella rymden med verkligheten."
"Interaktionsdesign är där vi ser den största potentialen idag, hur vi ändra livskvaliteten, kvalitet och service. Något vi knappt har förstått ännu, eftersom konstruktionsfasen precis har börjat. Mobiltelefoner och datorer har vi till exempel endast haft i tjugo år, vet vi inte var det kommer att leda oss " sade Konrad Tollmar.

Stina Hagelqvist gav ett historiskt perspektiv på hela diskussionen genom att understryka vikten av att titta på design från utsidan.

– Studera konsthistoria för att titta på design från utsidan. Lär dig läsa design, funktion, miljöer och byggnader för att förstå logiken bakom skapelserna, förstå och förklara vad designern har tänkt. Studera konst för att bli mer kritisk och titta på konstruktioner runt omkring oss på avstånd. Att ta en kritisk hållning till är det viktigt.

Se hela avsnittet här.

Om Crosstalks:

Crosstalks är en internationell akademisk talkshow från två av Sveriges främsta universitet - Kungliga Tekniska Högskolan och Stockholms universitet. Alla avsnitt finns tillgängliga online på crosstalks.tv.