Amineh Kakahaveh. Foto: Marc Femenia
Amineh Kakahaveh. Foto: Marc Femenia


Från motiveringen till ”Årets svensk”:

»Genom att uppmärksamma radikalisering, klan- och hedersförtryck blottlägger Amineh Kakabaveh i handling och tal och till en avsevärd personlig kostnad, den svenska oviljan att röra vid alltför känsliga ämnen. Hon gör det genom att ta fasta på värderingar som gäller alla, snarare än på särskiljande identiteter.«

Endast 13 år gammal flydde Amineh Kakahaveh från hederskulturen och ayatollornas terror i hembyn Torjan i Östra Kurdistan i Iran och anslöt sig till kurdernas kommunistparti och deras gerilla peshmerga. 1991 flydde hon igen, denna gång via Turkiet till Sverige där hon hamnade i Västerås. Efter att ha tagit en magisterexamen vid Stockholms universitet arbetade hon som socialarbetare i Botkyrka. Idag är hon ordförande för föreningen Varken Hora Eller Kuvad, som hon var med och bildade 2005. Föreningen är en feministisk och antirasistisk gräsrotsrörelse som arbetar mot patriarkalt förtryck i förorterna. Sedan 2008 är hon riksdagsledamot för Vänsterpartiet och i november utkom hennes självbiografi ”Amineh – inte större än en kalasjnikov”.

Kontroversiell politiker

Hennes engagemang mot hedersvåld har gjort henne kontroversiell i det egna partiet och krav på hennes uteslutning har rests.

– De är okunniga. De är rädda att bli kallade rasister. Visst har även Sverige en svart historia när det gäller rasbiologi och stöd till nazi-Tyskland. Men vårt nutida tigande är oansvarigt, för det stöder två växande, ickedemokratiska grupper: rasister och fundamentalister. Man till och med fiskar röster bland sådana, säger Amineh Kakahaveh i en intervju i Fokus.

Hon anser att medborgarskapet i den demokratiska staten ska vara primärt, inte tillhörigheten till en klan eller en religion.

– Sverige har skrivit under FN:s barnkonvention och ändå särbehandlas barn och sätts i religiösa skolor. Varför ska Vänsterpartiet kämpa mot vinster i välfärden men inte mot religiösa skolor som klär flickorna i politisk uniform och lär ut vidskepelse i stället för vetenskap, trots att vi lever i ett sekulärt land?

Samtidigt får hon ett stort stöd från annat håll, från ”gräsrötterna” som hon kallar dem, de som befinner sig på arbetsplatser, i skolor och inom vården.

– Nästan varje vecka föreläser jag för hundratals, ibland tusentals ungdomar, på skolor runt om i landet. De blir inte särskilt imponerade över att jag är riksdagsledamot. Men sedan berättar jag om min tid som gerillasoldat, om att jag själv bor i förorten och har arbetat med människor från många olika kulturer mot segregation, förtryck och våld. Då får de respekt och lyssnar. Jag pratar inte över huvudet på dem, jag är en av dem, säger Amineh Kakahaveh.