After work med Frank Wilczek
Frank Wilczek blir intervjuad. Photo: Aarushi Balani

Frank Wilczek, nobelpristagare i fysik 2004 och professor vid Stockholms universitet, gav en målande beskrivning av hur det egentligen är att få det där ”du har vunnit nobelpris-samtalet”. Frank berättade att även om han funnits med i spekulationerna tidigare blev han överrumplad tidigt på morgonen när hans fru kom in med telefonen i badrummet och sa att ”det här samtalet vill du nog ta”. 

Därefter förändrades livet. Frank fick mängder med inbjudningar, höll föreläsningar och det blev plötsligt mycket enklare att få material publicerat. 

Mingel på alumn afterwork
Många ville höra på Frank

-Du blir känd över en natt och får frågor om saker du inte kan något om. Många tar dig för en universalexpert men det har jag försökt att undvika sade Frank, som inte verkade helt ledsen över att uppmärksamheten klingade av något efter att nästa års nobelspristagare utsetts.

Frank Wilczek fick nobelpriset för upptäckten av de grundläggande ekvationerna av vad som kallas den starka kraften. Det är den kraft som håller ihop kvarkar och gluoner och slutligen atomkärnor. Om upptäckten, och mer om Frank, kan du läsa genom att klicka här. Du kan även se en filmad intervju med Frank.     

Nästa ”Tredje tisdag” äger rum den 19 november.

Varmt välkomna SU alumner! 
 

Hälsningar,

Stockholms universitets alumnverksamhet