Johanna Palmström och Hugo Thorén, ordförande i Samhällsvetenskapliga föreningen. Foto: Anna Niva
Johanna Palmström och Hugo Thorén, ordförande i Samhällsvetenskapliga föreningen. Foto: Anna Niva

Johanna har läst statsvetenskap med inriktning politik och kön, samt ekonomisk historia och nationalekonomi. Under studierna hade hon inte en tanke på arbetslivet, utan målet var framför allt att lära sig en massa saker. Hon minns inte att det pratades särskilt mycket om möjliga karriärvägar under studierna, men däremot minns hon sina före detta lärare Maud Eduards och Drude Dahlerup som hon beskriver som otroligt kunniga. Utbildningen gav henne en allmänbildning som hon menar är väldigt bra att ha när man jobbar som journalist. 

Johanna har inte studerat i ett svep, utan har varvat sina studier med jobb. 

–För mig var det positivt att plugga av och till, att gå in och ut från studierna och jobba emellan. Att plugga i perioder gav mig perspektiv på studierna. Jag kan rekommendera det till den som har möjlighet att göra så.

Formade sitt arbetsliv på egen hand

När hon började plugga på SU i början av 2000-talet var feminism och genus på tapeten. Det var ingen liten sak på den tiden att Göran Persson som då var statsminister kallade sig feminist. Johanna och hennes vän Moa Elf Karlén skrev i samma veva en handbok för feministisk förändring, Ta betalt – en feministisk överlevnadsguide, som kom ut 2003. 

–Vi formade vårt arbetsliv väldigt mycket själva och startade bland annat eget företag. Jag har tänkt på att mitt fria sätt att arbeta möjliggjordes mycket tack vare att jag fick en hyresrätt år 2001. Jag hade inga bolån att betala tillbaka utan jag kunde chansa och testa mig fram. 

Nyttigt med engagemang utöver studierna

Om hon skulle ge ett tips till nuvarande studenter som vill jobba med journalistik så skulle det vara att engagera sig i studenttidningar, radio eller poddar under studierna. Själv var hon aktiv i ämnesrådet på Institutionen för ekonomisk historia där hon engagerade sig i studentinflytande och studentfackligt arbete, något hon minns som väldigt roligt.

Johanna tycker om att plugga och kan tänka sig att återvända till universitetet någon gång, även om hon erkänner att hon inte har någon direkt plan. 

–Det här med karriärplanering har ju inte varit min starka sida. Jag har alltid haft som backup-plan att bli gymnasielärare, men jag skulle även gärna jobba som redaktör. Allt med journalistik är roligt! 

"Om inte jag skriver den här biografin så kommer någon annan göra det"

Under fem år var Johanna chefredaktör för den feministiska tidskriften Bang, och i våras utkom hennes senaste bok, Det gäller livet – en biografi om Gudrun Schyman

–Jag påbörjade arbetet med boken för tio år sedan, när jag upptäckte att det otroligt nog inte fanns någon biografi om Gudrun Schyman. När jag slutade jobba på Bang tänkte jag att nu kör jag, om inte jag skriver den här biografin så kommer någon annan göra det. 

Johanna rekommenderar boken till alla som är politiskt intresserade – t.ex. kvinnor i Gudruns egen ålder som utbildat sig inom offentlig sektor och som känner igen sig i hennes erfarenheter kring arbetsliv och att vara förälder. 

–Gudrun tror stenhårt på den representativa demokratin. Hon har en positiv syn på vad folk kan åstadkomma och hon inger hopp till alla som är politiskt deprimerade.

 

Johanna var nyligen Månadens alumn - läs intervjun med henne här.