Rickard Ström, Johan Lind, Armita Golkar och Katarina Bendtz. Foto: Ingmarie Andersson
Rickard Ström, Johan Lind, Armita Golkar och Katarina Bendtz. Foto: Ingmarie Andersson


I det första liveinspelade avsnittet av den tvärvetenskapliga podcasten Professor Magenta som leds av forskarna Rickard Ström och Katarina Bendtz, berörs ett av de mest existentiella problemen genom tiderna. Frågan om vad mänsklighet är, är både ett hett forskningsämne och något som konstnärer arbetar med dagligen. Podden gästas av:

Armita Golkar, forskare i kognitiv neurovetenskap och psykologi vid Stockholms universitet och Karolinska Institutet. Armita är huvudperson i höstens Performance Lecture: Om rädsla på Dramaten. Hon kommer i detta avsnitt att berätta om hur skillnaderna mellan människor och djur blir tydliga när vi tittar på rädsla, och varför detta är ett problem inom psykiatrin.

Johan Lind, docent i etologi vid Centrum för evolutionär kulturforskning vid Stockholms universitet. Johan forskar om skillnader och likheter mellan människors och andra djurs mentala förmågor. Han kommer prata om nya resultat som kan bidra till förståelsen om hur människan blev en kulturvarelse och varför artificiell intelligens är viktig för att förstå andra djurarters beteenden.

Alexander Mørk-Eidem, regissör. Aktuell med Performance Lecture: Om rädsla där Armita föreläser. Han kommer denna kväll att ge sitt perspektiv på vad som är djupt och definierande mänskligt och hur han gestaltar och förmedlar mänsklighet med sin dramatik.

På plats finns även Professor Magentas mellanspelskompositör, jazzpianisten Sebastian Bergström, som improviserar mellanspel i podden. Vi kommer även att få höra synthbandet Aux Animaux. Efter inspelningen finns möjlighet att stanna och mingla med poddvärdar, poddgäster och publik. Dramatenbaren håller öppet till 23.00. Observera att bar och restaurang är kontantfri.


Biljetter

Evenemanget är kostnadsfritt, men platserna är begränsade. Det finns tre alternativ för att få en plats:

1. Boka en fribiljett via Dramatens webbsida.
2. Gör en middagsreservation i Dramatenbaren
3. Dyk upp i god tid – ett begränsat antal platser finns tillgängliga för spontanbesökare. 

Observera att det finns ett begränsat antal sittplatser. Endast middagsgäster garanteras sittplats. 

Frågor? Kontakta alumn@su.se (ej biljettbokning).
Facebookevenemanget hittar du här.

Välkommen!

Poddinspelningen anordnas inom ramen för Stockholms universitets samarbetsavtal med Dramaten.