Alumnsamtal på Humanistiska föreningen. Foto: Ingmarie Andersson
Humanistiska föreningens ordförande Matilda Kjellqvist Videla och alumnen Charlotta Dahlén. Foto: Ingmarie Andersson


För att erbjuda studenterna arbetslivsanknytning anordnade Stockholms universitets alumnnätverk och Humanistiska föreningen ett alumnsamtal med den före detta etnologistudenten Charlotta Dahlén. Charlotta valde att sätta ihop både sin kandidatexamen och sin masterexamen med fristående kurser. Charlotta tyckte om flexibiliteten som det gav att kunna välja fritt bland kurserna, men hon saknade praktiken som hon hade kunnat få om hon läst ett program. 
– Jag kan ångra lite att jag inte gjorde praktik under studierna, men å andra sidan gick det ju bra ändå. 

Under studierna fick Charlotta ofta frågan vad hon skulle med kurserna i etnologi till. Ofta kände hon att hon fick försvara att hon studerade något som inte ledde till en självklar yrkestitel, vilket ibland gjorde henne osäker på sitt studieval.
– Att läsa etnologi är väldigt brett, så det hade varit bra med mer konkret guidning under studierna. Men jag läste något jag var väldigt intresserad av, och jag tycker att man ska våga ha självförtroendet att göra det. Det går absolut att få jobb som etnolog!


Rekommenderar att jobba extra under studietiden

Under studierna hade Charlotta ett extrajobb som museivärd på Junibacken. Det jobbet fick hon tack vare en kort tids språkstudier vid Uppsala universitet.
– Det var ett medvetet val att läsa ryska, eftersom jag visste att det var eftertraktat om man vill jobba inom turism. Har man möjlighet rekommenderar jag studenter att jobba vid sidan av studierna för att få fler erfarenheter och kompetenser. Det var med hjälp av mina extrajobb som jag byggde upp mitt cv.

Charlotta tog sin masterexamen i etnologi i början på 2016 och fick sedan säsongsanställning som museipedagog på Skansen. Via tips från en före detta kursare fick hon reda på att Sörmlands museum utlyste en projektanställning. Hon fick jobbet och tack vare erfarenheten som det gav låg hon nära till hands när en fast anställning som antikvarie blev ledig på museet. Hon menar att hon antagligen fick jobbet eftersom hon redan var insatt i verksamheten. 


Studierna förberedde för kommande arbetsuppgifter

Som antikvarie jobbar hon med museets samlingar, men också med utställningsproduktion. En stor del av sin tid jobbar hon med museets nya magasin som öppnar i höst, där museisamlingarna kommer att vara synliga och tillgängliga för besökarna.  
– Jag har haft mycket användning av det jag lärde mig under studietiden. När jag började jobba fick jag göra fältarbete med intervjuer och så kallad deltagande observation. Jag hade inte vetat hur jag skulle gå till väga om det inte vore för att jag hade gjort precis det under studierna. 

Charlotta fick frågan om vad som var roligast under utbildningen, och hon svarade utan tvekan sin masteruppsats.
– Jag är ganska nördig och tyckte om att få bygga upp ett projekt på egen hand. Man får verkligen öva på sin självständighet när man skriver uppsats. Jag har en dröm om att forska, och så småningom kommer jag säkert att söka doktorandtjänst. Gärna på Stockholms universitet!