Det är lätt att tänka att framgångsrika människor som trivs med sina yrken haft en tydlig bild av vad de ska studera och jobba med. I själva verket har de ofta styrts av slump och tillfälligheter. Journalisten som blev miljö- och klimatminister. Socionomen som blev generaldirektör. Fysikern som jobbar på Nasdaq. Nedan sammanfattar vi artiklarna med länkar där du kan läsa porträtten i sin helhet.
 

Isabella Lövin
Isabella Lövin

Isabella Lövin, miljö- och klimatminister, partiledare

Filmvetenskap, sociologi, italienska och statsvetenskap. Miljö- och klimatminister Isabella Lövin beskriver sin studietid som sökande, men att hon samtidigt var klar över vad hon ville. Hon ville bli journalist, och jobbade också som det under nästan 25 års tid.
– Under mina år som journalist har jag haft mycket nytta av alla ämnen jag läste, framför allt filmvetenskapen. Och sedan kom jag in i EU-parlamentet och hade jättestor glädje av min italienska genom att kunna prata med de italienska kollegorna.


 

Maria Wiman
Maria Wiman

Maria Wiman, högstadielärare i svenska och samhällsorienterade ämnen

Maria Wiman har de senaste åren fått flera utmärkelser och blev hösten 2019 utsedd till Sveriges bästa lärare. Men det var inte självklart att Maria Wiman skulle bli lärare. Hon läste Kulturvetarlinjen och älskade att läsa på universitetet. Men hon var osäker på vad hon ville använda studierna till. Efter att ha jobbat i mataffär ett tag bestämde hon sig för att läsa Kompletterande pedagogisk utbildning och bli lärare.
– Det är en ynnest att få forma människor. Att jag får ge avtryck. Jag har en plattform att ge dem (eleverna) bra värderingar, det är häftigt.

 

 

Johan Eriksson
Johan Eriksson

Johan Eriksson, advokat

Som skoltrött reserv kom Johan Eriksson in på juristlinjen. Idag är han en av de mest uppmärksammade advokaterna i Sverige, prisad av Advokatsamfundet och kollegornas val om de skulle behöva en försvarsadvokat. 
– Det är inte särskilt imponerande när man inte lämnar in tentan av rädsla för att inte få ett bra betyg. Så ser inte yrkeslivet ut. Man får inte en ny rättegång bara för att man inte läst på tillräckligt mycket. Istället ska man tänka att man lär för livet. Du läser inte en bok för att klara tentan utan för att det finns en nytta med det. 

 

 

Ann-Marie Begler
Ann-Marie Begler

Ann-Marie Begler, socionom med lång ledarerfarenhet

Ann-Marie Begler tycker att man ska följa sitt hjärta och arbeta med något man verkligen vill snarare än vad som bäst främjar karriären. Jag arbetade som socialsekreterare några år, men var nog inte världens bästa. Jag var alldeles för otålig och styrande i förhållande till folk.
Ledaregenskaperna kom mer till sin rätt när hon blev chef för en mindre enhet på Socialstyrelsen. Generaldirektören såg något i Ann-Marie Begler och hon befordrades 41 år gammal till överdirektör. Därefter har hon, som hon säger, ”fått fantastiska möjligheter”.
 

Michael Lindberg
Michael Lindberg

Michael Lindberg, fysiker på Nasdaq

Intresset för astronomi tog Michael Lindberg till universitetet och fysiklinjen. Han hade planer på att fortsätta med astronomin men det var svårt att få en doktorandtjänst. Istället hittade han en kurs i ekonofysik, vilket så småningom ledde till arbetet han har idag på Nasdaq. Med sin erfarenhet i ryggen tycker Michael Lindberg att man som student inte ska låsa upp sig kring en precis idé om vad man ska jobba med – det kan hända mycket under tiden. I stället menar han att man bör koncentrera sig på studierna, slutföra dem och ta en examen så får man se sen. 
– Exakt vad man läst är inte så himla viktigt om du inte läser ett yrkesprogram. Studierna handlar framförallt om att få ett tankesätt, att ta ansvar och att utvecklas och mogna som människa. 

 

Helena Ahlsten
Helena Ahlsten

Helena Ahlsten, personalvetare

Trots att första jobbet efter studierna var ”sjukt tråkigt” hamnade personalvetaren Helena Ahlsten snart rätt i yrkeslivet. Idag anlitas hon av näringslivet för att få grupper att fungera bättre - och har jätteroligt. 
– Man säger att HR ska kunna ekonomi lika bra som ekonomiavdelningen, men jag tycker man ska stå upp för den beteendevetenskapliga kompetensen som faktiskt, på riktigt, bidrar lika mycket som något annat i en företagsvärld. Vi behöver verkligen stå för den beteendevetenskapliga kompetensen, för det är det ingen annan som gör. 

 

Anna Gustavsson Chen
Anna Gustavsson Chen

Anna Gustavsson Chen, sinolog och översättare

Anna Gustavsson Chen tänkte bli lärare i latin men kom inte in på utbildningen, så hon började studera vid sitt andrahandsval Östasienlinjen. 
– Jag insåg sen att det var mycket bättre att läsa kinesiska än latin eftersom man slipper en massa verbböjningar. Kina och Östasien var så långt borta på den tiden, det kändes spännande.
Efter ytterligare studier följde en längre period då Anna Gustafsson kombinerade arbete som bibliotekarie med översättning. Idag är Anna Gustafsson Chen översättare på heltid. Hon menar att hennes karriär kan verka förvirrad men att den sammanhållande länken är att hon vill dela med sig av bra saker till andra, antingen att som bibliotekarie hitta böcker till andra eller som översättare där hon översätter sådant som andra kan tycka om att läsa.

 

Saeid Esmaeilzadeh
Saeid Esmaeilzadeh

Saeid Esmaeilzadeh, kemist och entreprenör

Saeid Esmaeilzadeh flydde som åttaåring med sin familj från Iran och hamnade till slut i Sverige. Tack vare goda skolresultat tog han sig vidare till universitetet, men att det blev kemi var mest en tillfällighet, för han sökte även fysik, matematik och juridik. Att få studera på universitetet beskriver Saeid som att ”hitta rätt”.
– Det var en fantastisk upplevelse att under eget ansvar få fokusera på det jag tyckte var roligt att göra. Det var ingen som bestämde i vilken takt man gjorde saker utan jag fick bestämma själv. 
Saeid menar att det sedan har präglat hela hans karriär – att få bestämma över sin egen framtid.
– Man lever bara en gång och då är det synd att inte göra det man vill och styra över sitt eget liv.