Anna Ryott. Foto: Eva Enarson.
Anna Ryott, vd för Swedfund och talare på Alumndagen 1 oktober brinner för frågor som handlar om barns rättigheter. Foto: Eva Enarson.
 

Månadens alumn Anna Ryott läste naturvetenskapligt program på gymnasiet och funderade på att bli läkare. Men i stället läste hon finansiering på Företagsekonomiska institutionen. Efter examen 1994 började hon arbeta som finansanalytiker med fokus på läkemedelsbranschen sedan hon klarat av omfattande test på företaget Hagströmer & Qviberg.
Några år senare handplockade den amerikanska konsultjätten McKinsey Anna Ryott till att bli managementkonsult. Hon gick in som problemlösare i olika företag:
– Det var oerhört lärorika och tuffa år. Att som ung kvinna komma in och styra upp företagsledningar, som oftast hade äldre män på toppositionerna, hur de skulle arbeta med olika förändringsarbeten var både utmanande och spännande. Vi var ett mycket starkt kollegialt team på förtaget och lärde oss mycket av varandra. Jag har fortfarande stor nytta av det nätverk av personer jag byggde upp under den tiden. Men arbetet hade också ett pris – det var mycket resande och jag levde med arbetet nästan dygnet runt, säger hon.

Från managementkonsult till barns rättigheter

År 2000 bytte hon inriktning och började inom reklambranschen som då expanderade stort. Det blev sju år på reklambyrån Storåkers McCann. När hon slutade var hon vice vd för bolaget. Under denna period började hon också arbeta mer med probono kunder och engagera sig än mer i samhällsfrågor och barns rättigheter:
– Jag började arbeta med World Childhood fundation och med Idéer för livet som är en del av Skandia. Genom arbetet med Idéer för livet lärde jag känna Alice Bah Kuhnke och Diana Matovic. Tillsamammans startade vi organisationen Young Women Solidarity.
I samband med föräldraskapet, engagemanget för barns rättigheter och arbetet med ledarskapscoachen Mia Törnblom kände Anna Ryott att hon ville ta ansvar och agera:
– Utmaningar som fattigdom, klimathot och en orolig värld kräver resurser och engagemang – jag kände att jag ville bidra med min erfarenhet och kompetens.

Vill göra skillnad

Unicef sökte en marknadschef 2007, Anna Ryotts man såg annonsen och sa ”Det här jobbet är ditt!”. Så hon lämnade reklambranschen och började på Unicef.
– Att få göra skillnad och arbeta med något som jag verkligen brinner för – barns rättigheter – var något jag kände mycket starkt att jag ville göra, säger hon.
Efter tre år på Unicef rekryterades hon som generalsekreterare till SOS Barnbyar och fortsatte där att arbeta för barns rättigheter.
Sedan två år tillbaka är Anna Ryott vd för svenska statens utvecklingsfinansiär Swedfund:
– Som vd för Swedfund, svenska statens utvecklingsfinansiär, är mitt uppdrag att arbeta för att bidra till fattigdomsminskning genom hållbart företagande. Swedfund investerar i dag framför allt i Afrika söder om Sahara. Vi investerar ofta i lokala partners tillsammans med svenska företag, privata investerare eller andra europeiska utvecklingsfinansiärer. Vårt uppdrag vilar på tre fundament, samhällsutveckling, hållbarhet och finansiell bärkraft, där alla är helt centrala för att vi skall genomföra en investering, berättar Anna Ryott.

Morgondagens ledare med kunglig medalj

Förra året belönades Anna Ryott med H.M. Konungens medalj i guld, 12:e storleken, i högblått band för ”betydande insatser inom svenskt samhälls- och näringsliv”. Hennes namn har också toppat flera affärslivsrankinglistor de senaste åren. När talangnätverket 4potentials i vintras släppte sin topp 100-lista över morgondagens ledare och specialister låg hon på plats ett med motiveringen ”för sitt tydliga ledarskap och stora humana kapital”.
– Jag har stor nytta och glädje av att ha gjort så många olika saker under min karriär. I dag ställs höga krav på en ledare vilket gör att det är viktigt att förstå att man inte kan göra allt själv. Man måste hitta sina styrkor, vara tydlig med dessa och bygga ett starkt team som tillsammans utvecklar företaget i rätt riktning.

Text och foto: Eva Enarson