Tanja Holm, månadens alumn
Tanja Holm, månadens alumn. Foto: Raymond Lidal


– Jag har aldrig ångrat att jag har läst humanistiska ämnen, för det har skärpt min blick på världen. Det är värdefullt att ha humaniora med sig, man ser andra saker tror jag. Man kan se flera saker samtidigt, att det inte är svartvitt. Om jag ska skildra ett fenomen eller en händelse går jag till exempel ofta en cirkel runt och försöker se det från olika perspektiv, det tror jag att humaniora har gett mig.

Tanja Holm har läst filosofi, arabiska och konstvetenskap vid Stockholms universitet. För henne var det ett självklart val att läsa humanistiska ämnen, hon hade också en pappa som hade läst filosofi och säger själv att hon hade uppmuntran hemifrån. Men det första mötet med universitetet blev en besvikelse.

– Jag läste konstvetenskap och hade trott att det skulle vara friare. Att vi alla skulle vara konstnärer som skulle prata mycket mer förutsättningslöst om konst, men det handlade mer om att lära sig namnet på byggnader och konstverk.

Hon tog paus en termin och jobbade som servitris, men ville inte stanna i den typen av jobb och bestämde sig för att börja studera igen. När hon kom tillbaka till universitetet var det med ett annat perspektiv, hon kände sig tacksam för att få plugga och uppskattade det på ett annat sätt än tidigare.

Reste till Jemen för att lära sig arabiska

När hon läste arabiska fick hon höra att de talar den vackraste arabiskan i Jemen. Sedan dess hade det funnits en längtan efter att resa dit. Så när sommarjobbet på en kvinnojour tog slut samtidigt som planerna för hösten strandat bestämde hon sig för att åka dit, för att få tillfälle att bättra på arabiskan.

– Jag hade skrivit lite artiklar och några hade publicerats, så jag tänkte att det här kan jag satsa på. Jag kan skriva om den här konflikten som vi inte hör någonting om i media. Då visste jag inte att det som skulle hända skulle blir enormt, när jag sen insåg det så bestämde jag mig för att stanna och skriva en bok.

Jemen är Mellanösterns fattigaste land och präglas av djupa inre konflikter. Landet var en del av den Arabiska våren där demonstrationer spred sig från land till land i Mellanöstern under vintern 2011. Protesterna handlade om att folk var missnöjda med regimen i de olika länderna och en konsekvens av protesterna i Jemen blev att landets president avgick. Under åren 2009-2015 bodde Tanja Holm i Jemen och fick bevittna den Arabiska våren på plats.

Att få lära sig ett världsspråk som inte var europeiskt, det var det som lockade när Tanja Holm började läsa arabiska på universitetet. Om den här världen ska bli mer jämlik så behöver vi leva i världen med en ödmjukhet, resonerade hon. I västvärlden har vi länge lärt ut våra kulturer och våra språk till andra, till och med tvingat oss på andra folk och länder, det är dags att vi lär oss av någon annan.

– I början var jag rätt frustrerad men den ansträngning jag la ner när jag läste arabiska fick jag sen tillbaks flera gånger om när jag åkte till Jemen. Språket är en nyckel. Du behöver kunna språket när du ska sätta sig in i ett land och dess kultur, för att förstå vad folk säger men framförallt vad de menar.

– Den vänlighet jag mötte i Jemen har jag nog aldrig mött i något annat land. Jag kände ingen i Jemen när jag åkte dit men mina grannar och alla jag träffade hälsade mig välkommen. Kvinnorna bjöd in mig till tebjudningar och bröllopsfester och jag blev snabbt en del av mitt kvarter. De tyckte att det var självklart att de skulle vara min familj eftersom att jag kom dit ensam.

Filosofi gör en mer ödmjuk

Hon tycker själv att hon har fått användning för allting hon har läst på universitetet. I Jemen var det värdefullt att ha läst arkitektur och att ha den blicken, att kunna beskriva byggnader och kunna förstå dem. Men även filosofin kan hon se att hon har haft mycket användning av.

– Filosofin har jag alltid med mig. Det finns ett värde i att kunna formulera sig precist och att ha läst humanistiska ämnen ger ett självförtroende. Jag har kunnat ta mig an texter med inställningen att det där klarar jag av för jag klarade av att läsa den där skitsvåra filosofiboken. Men också förmågan att resonera med sig själv, att vara självkritisk. Det är inte som att jag åker till Jemen och att allting bara faller på plats, det är ett nytt möte med nya människor och jag tror att filosofi gör en mer ödmjuk inför sig själv, man kan ifrågasätta sina egna slutsatser.

Lärde känna bra folk på universitetet

Det hon minns mest från tiden på Stockholms universitet är allt det där roliga som hände vid sidan av studierna.

– Vi var några som gjorde en filmfestival och jag minns också Tema genus. När vi studerade konstvetenskap fick vi gå på konstvandringar och göra olika utflykter och filosofin öppnade upp för ett utbytesår i Beirut. Jag minns också en kurs jag gick som hette Konsten att leva, där vi var några studenter som träffades och pratade om livet. Man lärde känna bra folk. På filosofin gick vi ofta och drack tentaöl efter att vi hade suttit uppe och pluggat natten innan en tenta. Det är sånt jag minns när jag tänker tillbaka på tiden på universitetet.

I arbetet som journalist har Tanja Holm fått bra hjälp från universitetet även långt efter att hon har slutat studera.

– Jag har återkommande kontaktat lärare och ställt frågor och haft en bra korrespondens med folk som fortfarande är anställda på Stockholms universitet. De har hjälpt mig i mitt jobb i dag och det har varit väldigt värdefullt. Inte minst Christer Hedin som jag hade som lärare i arabiska och mellanösternstudier. Och så har jag också använt kurslitteratur som referenslitteratur när jag har skrivit mina artiklar.

Planen var att hon skulle återvända till Jemen efter boksläppet av Jemen är bra! men så kom kriget. Hennes grannars hus raserades av Saudiarabiens stridsplan, och det blev svårt att resa tillbaka.

– Kriget pågår tyvärr fortfarande och jag åkte inte dit för att vara en krigskorrespondent utan för att skildra ett land som jag tycker är väldigt missförstått. Men jag hoppas att jag en dag kan åka tillbaka. I väntan på det skriver jag nu på min andra bok som ska handla om Kosovo och jakten på min biologiska mamma. Just nu är det motigt och frustrerande, för varje steg jag tar som jag tror är i rätt riktning så leder det fel. Det är ju inte som vilket jobb som helst där jag kan koppla bort det när jag går hem från jobbet, så det är tungt. Men hade det varit en sån sak som gick att lösa enkelt så hade det nog inte heller blivit någon bra bok.

25 april deltog Tanja Holm i ett alumnsamtal på Humanistiska föreningen där hon berättade om vägen från studierna ut i arbetslivet.