Foto: Bengt Alm
Foto: Bengt Alm

– När jag gick ut gymnasiet visste jag inte riktigt vad jag ville rikta in mig på, men jag visste att jag ville börja studera direkt. Ekonomlinjen var ett brett alternativ och kändes matnyttigt oavsett vad jag skulle välja för framtiden, säger Mia Brunell Livfors som sedan i somras är vd och koncernchef för Axel Johnson-koncernen.

– Jag var visserligen lite intresserad av journalistik, men ville fokusera på ämnesområden snarare än att läsa renodlad journalistik.

Valde ekonomlinjen vid Företagsekonomiska institutionen

Så Mia Brunell Livfors valde ekonomlinjen vid Företagsekonomiska institutionen:

– Jag lärde mig framför allt en metod att arbeta och en helhetssyn på samhälle och företag liksom kritiskt tänkande och att allt inte har bara ett givet svar, säger hon.

– Dessutom fick jag givetvis ett stort kontaktnät som är både roligt och givande långt efter studietiden, och några vänskaper för resten av livet.

Utnämnd till årets Ruter dam

Första jobbet var på en fondkommissionärsfirma, men redan 1992 började hon arbeta inom Stenbeckssfären där hon blev kvar till 2014. Mia började som controller på TV1000, fortsatte som finanschef inom olika affärsområden, var finansdirektör på Modern Times Group, MTG, innan hon till slut blev vd och koncernchef för Stenbecks investmentbolag Kinnevik år 2006. Då blev hon för första gången utnämnd till årets Ruter dam, en hederstitel som varje år går till den kvinna som blivit befordrad till den mest inflytelserika chefspositionen de senaste tolv månaderna.

Mia Brunell Livfors arbetade som vd och koncernchef för Kinnevik i åtta år. Hon har rykte om sig att vara en rak och tydlig, en kompetent, ledare som tar snabba beslut. Och det sägs att hon har en extremt hög minneskapacitet plus kontroll på företagets siffror in i minsta detalj.

År 2014 slutade hon på Kinnevik och började sedermera som rådgivare åt Axel Johnson-koncernen. Uppdraget utvecklades och förra året blev hon först ledamot i företagets styrelse och sedan ny vd och koncernchef. I höstas blev hon också utnämnd till årets Ruter dam för andra gången.

Föreläser på alumnträffen i mars

Den 17 mars är Mia Brunell Livfors tillbaka på universitetet för att föreläsa på alumnträffen, temat är ledarskap och karriär. Och minnena från universitetstiden är positiva:

– Det var några fantastiskt roliga år, med många nya kontakter. Jag uppskattade universitetets storlek – att många olika inriktningar och människor möttes. Det var också ett relativt fritt liv jämfört med att arbeta eller gå på gymnasiet.