Månadens alumn Pia Hultgren, Foto: Carl-Johan Söder/SVT
Månadens alumn Pia Hultgren, Foto: Carl-Johan Söder/SVT
 

 

– Att jobba på tv var inget jag någonsin tänkt mig. Men när Pär Holmgren ringde så tänkte jag ’varför inte?’, säger Pia Hultgren, som bland annat har en licentiat-avhandling i dynamisk meteorologi från Stockholms universitet på meritlistan.

– Nu tycker jag det är jättekul. Jag får utveckla andra delar av min hjärna och jag har fortfarande mycket att lära.
Den allra första sändningen blev omtumlande. Att presentera lokala väderutsikter för piloterna på flygflottiljen, som hon hade gjort många gånger, var något helt annat än att stå inför miljontals tv-tittare i direktsändning.
– Helt plötsligt var det nån i studion som sa ’nu är det din tur’. Det var mycket märkligt, det kändes som om golvet öppnade sig.
Premiären avlöpte dock utan missöden, och numera känner hon sig både lugn och inspirerad när sändningen väl sätter igång
– Men första halvåret-året är man ganska stel i rutan.
Pia Hultgrens väderintresse väcktes under gymnasieåren när hon jobbade som seglingsinstruktör. Hon gick därför en kvällskurs i meteorologi vid Stockholms universitet. Redan introduktionsföreläsningen, med den världskände klimatforskaren Bert Bolin, grep tag i henne - ”jag blev frälst”. Året därpå började Pia Hultgren studera till meteorolog, och i slutet av 1980-talet fick hon anställning inom försvarsmakten. En anställning som tog henne till flygflottiljer runtom i Sverige, bland annat i Linköping, Söderhamn och Östersund.
Genom flygvapnet fick hon också möjlighet att forska vid Stockholms universitet under några år runt millennieskiftet. Forskarutbildningen gav henne fördjupade kunskaper om hur lokala regn- och åskmoln bildas, och hon minns många stimulerande diskussioner runt institutionens kaffebord. Men tiden gav också andra lärdomar som hon har nytta av vid teve.
– Jag fick bland annat träna mig i att formulera mig i tal och skrift för att väcka intresse. Men också hur man läser och hämtar information ur vetenskapliga artiklar.
Allt oftare anlitas SVT:s meteorologer som experter i nyhetssändningar för att kommentera olika väderfenomen och klimatförändringen. Då gäller det att vara påläst. En balansgång är att uttrycka sig korrekt men ändå lättbegripligt.
– Vi kan inte gå in på svåra resonemang. SVT vänder sig till hela Sveriges befolkning och alla har olika bakgrund. Allt oftare hänvisar vi till webben för dem som vill veta mer.
Ett område som intresserar Pia Hultgren särskilt är att ta fram lokala prognoser, exempelvis inför ett evenemang. De senaste åren har hon kommenterat väderutsikterna inför och under Vasaloppet - själv har hon stakat de nio milen vid ett flertal tillfällen. Under kronprinsessbröllopet förra sommaren var Pia Hultgren ansvarig meteorolog, en uppgift som hon gärna tänker tillbaka på.
– Bröllopet var en makalös upplevelse. Jag blir fortfarande rörd när jag pratar om det. Det var så häftigt. Inte bara folkfesten och allt det kungliga. Jag känner också sådan glädje för att jag gjorde bra ifrån mig.
Pia Hultgren var på plats i centrala Stockholm både i förväg och under bröllopsdagen för att studera himlen. Regnet hängde i luften. Till slut var hon tvungen att lämna ett tydligt besked till de som förberedde kortegen: regn eller inte?
– På morgonen meddelade jag att det var ett par procents risk för regn. Jag jobbade hela dagen och det hängde ett stort mörkt moln över slottet. Jäklar, tänkte jag. Sen gick kortegen och det var uppehåll hela tiden.
Att ta fram så korrekta väderprognoser som möjligt är förstås huvudmålet även för tv-meteorologer. Men också hur prognosen framförs har betydelse. Pia Hultgren och hennes kollegor träffar ibland så kallade logonomer, som ger råd om hållning och röstläge. Fortfarande säger hon sig ha mycket att lära om sitt framträdande i rutan.
– Tittaren ska känna att jag presenterar vädret för honom eller henne och inte bara att jag rabblar en prognos.

 

Text: Henrik Lundström

Bild: Carl-Johan Söder/SVT