Åsa Wikforss. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.
Åsa Wikforss. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Kunskapsresistens och falska nyheter är något som Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi, har skrivit en bok om. Hon har också forskat om språk- och medvetandefilosofi och mänsklig kommunikation. Hennes sommarprogram den 13 juli ska handla om ”kunskap, lögn och sanning, men också om andra filosofiska frågor som berör oss alla – om tänkandet och känslorna, om längtan, om det moraliska modet och om lyckan och livets mening.”

Beatrice Fihn. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.
Beatrice Fihn. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Förra året tog Beatrice Fihn, som läst internationella relationer vid Stockholms universitet, emot Nobels fredspris. Hon är chef för ICAN, en global kampanj som samlar organisationer mot kärnvapen och sommarpratar den 23 juli:
– Mitt program kommer att handla om hur det egentligen gick till när ett gäng vanliga människor stod upp mot de mäktigaste länderna i världen, förbjöd kärnvapen – och vann ett nobelpris, säger hon.

Lördagen den 18 augusti sommarpratar Sara Danius, professor i litteratur och tidigare ständig sekreterare i Svenska Akademien:
– Jag ska tala om konsten att knyta en knytblus, Svenska Akademien och annat i den vägen.

Anna Serner. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.
Anna Serner. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Anna Serner, vd för Svenska filminstitutet, är en av de mäktigaste inom svensk film och har blivit internationellt uppmärksammad för sitt stora engagemang i jämställdhetsfrågor i filmbranschen. Hon också blivit utsedd till Sveriges bråkigaste kvinna av affärstidningen Passion for Business. Anna Serner är jurist från Stockholms universitet och har också läst filmvetenskap. Hon sommarpratar 29 juni:
– I mitt Sommarprogram kommer jag förklara varför jag har blivit en krigare. Jag kommer utmana kvalitetsbegreppet och berätta om hur jag arbetat med jämställdhet. Och vilket motstånd det möter.

Fler sommarvärdar som läst vid Stockholms universitet är bland andra skådespelaren, komikern och programledaren Petra Mede, komikern Jonatan Unge, läkaren och hjärnforskaren Mouna Esmaeilzadeh, författaren och programledaren Mark Levengood och lantbrukaren och tv-personligheten Gustav Mandelmann.

Hela listan med sommarpratare finns på Sveriges Radios webb.