– Hjärnan kan liknas vid en stad. Städer utvecklas och växer sig större och kan då få problem med vägar och infrastruktur. Det liknar det som händer med våra hjärnor när vi blir äldre ", säger Håkan Fischer, professor i humanbiologisk psykologi vid Psykologiska institutionen, Stockholms universitet och gäst i programmet.
– Hjärnan är det mest avancerade biologiska informationsbehandlingssystemet som finns, säger Anders Lansner, professor i beräkningsbiologi vid Stockholms universitet och affilierad professor i datavetenskap vid Kungliga Tekniska högskolan, KTH.

Annat perspektiv efter egen stroke

Gäst via Skype var Dr. Jill Bolte Taylor, en amerikansk neuroanatomist. För tio år sedan drabbades hon själv av en stroke som gav henne ett annat perspektiv på hjärnan och hur den fungerar.
– Jag ser på hjärnan som en samling av celler. Mitt fokus på hur de hänger samman och på hur jag själv kan bygga upp dem, hjälpte mig i min egen återhämtning, säger Bolte Taylor, som för närvarande arbetar med att utveckla utbildningstjänster för ökad medvetenhet om hjärnan.

Hjärnan behöver ständig förändring

På agendan var även hjärnavbildning, hjärnans utveckling och neuronal stimulans.
– RNA förändras medan DNA inte gör det. Dessa enzymförändringar är avgörande för oss som människor. Vi måste ha möjlighet att förändras för att vara kompletta, förklarar Marie Öhman, professor i molekylär biovetenskap vid Stockholms universitet.

Alla de medverkande paneldeltagarna arbetar med att skapa förenklade modeller av hjärnan, för att på så sätt se dess olika aspekter och kognitiva funktioner tydligare. I slutändan handlar det om att kunna förstå hela människan via hjärnans funktionalitet.

Dialog med publiken

Studenter i publiken är alltid välkomna att ställa frågor vid slutet av programmet. Här är några tankar från studenterna i publiken om talkshowen:
– Crosstalks uppvisar alltid en bra blandning av forskare, som kompletterar varandra. Vi lär oss massor, det är definitivt infotainment, säger Diana, doktorand vid Psykologiska institutionen, Stockholms universitet från Mexiko.
– Jättebra show, fortsätt!, säger Fernando, postdok i psykologi vid Stockholms universitet från Colombia.

En akademisk talkshow

Den akademiska talkshowen Crosstalks samproduceras av Stockholms universitet och Kungliga Tekniska högskolan (KTH). Det är ett internationell akademiskt forum där de skarpaste hjärnorna utbyter kunskap och insikter inom ledande forskning. Inspelningen är alltid öppen för studenter att delta.

Nästa Crosstalks om artificiell intelligens

Nästa avsnitt av Crosstalks handlar om “The promise and threat of artificial intelligence” och kommer att sändas online den 21 maj kl 18:00. Följande gäster medverkar:

  • Theo Kanter, professor i datavetenskap vid Institutionen för data- och systemvetenskap, Stockholms universitet
  • Christian Smith, docent i datavetenskap, KTH, Kungliga Tekniska högskolan.
  • Kristina Nilsson Björkenstam, doktorand i datorlingvistik, Stockholms universitet
  • Skype: Jürgen Schmidhuber, professor i artificiell intelligens, vetenskaplig chef vid den schweiziska AI Lab IDSIA

Se hela programmet om hjärnan (50 minuter).
Mer information: crosstalks.tv