Ishtar Touilat vid prisutdelningen. Foto: Angelica Netje Universum communications
Ishtar Touailat vid prisutdelningen. Foto: Angelica Netje Universum communications
 

IT-företaget Tieto delade den 28 september ut priset Årets IT-kvinna på Universum Excellent Talent Awards. Årets Professional är en tävling där pris delas ut i sex yrkeskategorier. Tieto delar ut pris till årets IT-kvinna, en utmärkelse som tillägnas en kvinna som driver jämställdhetsfrågor och gör skillnad inom IT-världen.

Årets pris till rådgivare vid Innovationskontoret

Årets pris går till Ishtar Touailat vid Stockholms universitets innovationskontor, där hon arbetar som innovationsrådgivare och affärscoach med inriktning mot produkt- och tjänsteinnovationer. Ishtar har examen i sociolog och har en entreprenöriell bakgrund som grundare av bland annat Studentkompetens.

Starta eget-kurs för studenter

I sitt arbete med Innovationskontorets starta eget-kurs för studenter har hon mött många kvinnor. Hennes erfarenhet är att kvinnliga deltagare generellt är bättre på att utföra de hemuppgifter de får mellan kurstillfällen, men att en stor andel kvinnor ändå inte vågar ta steget till att starta eget. Och generellt är det en betydligt högre andel män än kvinnor bland entreprenörer. Tack vare programmet har deltagarna kontaktate riskkapitalbolag, sålt till kunder och startat snabbväxande företag.

Boot camp för kvinnors företagande

För att hitta vägar till att få fler kvinnor att starta eget sökte Innovationskontoret medel från Tillväxtverket och länsstyrelsen för att starta en innovationsutbildning inriktad på kvinnor. Resultatet blev en så kallad boot camp som i två år arrangerats i samband med höstterminsstarten. Cirka femton kvinnor har deltagit årligen och utvärderingarna visar att de varit mycket nöjda.

Nytt koncept - Women in Business Accelerate

Utifrån sina erfarenheter av den bristande jämställdheten inom innovationsvärlden och arbetet med att få fler kvinnor att bli entreprenörer har Ishtar nu utvecklat ett nytt koncept – Women in Business Accelerate (WIBZ). Tanken är att sammanföra kvinnor som vill satsa på entreprenörskap med aktörer som riskkapitalbolaget Creandum, banken SEB och advokatbyrån Lindahl ­– och att förlägga en del av programmet ute hos dessa. WIBZ är tänkt att bli en verksamhet inom Samverkansavdelning vid Stockholms universitet och Vinnova har även visat intresse.

Priset består av två delar – en tre dagar lång projektledarkurs i praktiskt projektstyrning och en lunch tillsammans med Cristina Petrescu och andra personer från Tietos ledningsgrupp.

Läs även Hon bygger ny accelerator i kampen för riskkapitalbalans (artikel i webbtidningen Kapital)