Mimerse

Mimerses affärsidé är att träna bort fobier, till exempel för spindlar, i en virtual reality-miljö. Företaget startades av William Hamilton, student vid Psykologiska institutionen och har även fortsatt nära kontakt med institutionen.

EnginZyme

Företaget startades i mars 2014 av bland andra Karim Engelmark som är forskare i organisk kemi vid universitetet. EnginZyme bygger på en ny metod för att producera läkemedel snabbare och som möjliggör produktion av nya substanser.

SyncTek

Företaget startas av Andreas Ryd och Hoger Motzkau vid Fysikum. Produkten är en förbättrad förstärkare med ökad signal/brusförhållande för forskningslaboratorier.

Happy Boat

Startades av Britta Eklund vid Institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi. Affärsidén bygger på hennes forskning om att mäta och detektera tungmetaller i båtfärg på befintliga båtar och presentera detta på ett informativt och vetenskapligt sätt.

PhytoEnvitech

Företag grundat av Maria Greger vid Institutionen för ekologi, miljö och botanik och som arbetar med att analysera och ta bort tungmetaller i kontaminerad mark som till exempel vid bensinstationer, fabriker, gruvor och båtklubbar genom att plantera växter som har förmågan att ta upp metaller ur marken och rena den.

Salig++

Gustaf Juell Skielse vid DSV ligger bakom detta projekt som tagit fram ett system baserat på kalender, medicinlåda och sensorer av olika slag som gör att anhöriga och vårdgivare via sin smartphone eller platta kan ha kontroll på om något inträffar i realtid samt synkronisera informationsflödet bland samtliga inblandade. Systemet sammanför anhöriga vårdgivare och vårdtagare på ett och samma ställe och bidrar till att äldre personer kan bo kvar hemma längre.

MediaSense

Startades av Theo Kanter vid DSV. Företaget har skapat en open source-plattform för att dela information inom det område som kallas Internet of Things så att man kan dela informationen utan att använda molnet och mobila nätverk. Systemet sorterar och fördelar informationen dit den ska.

 

Exempel på studentdrivna företag:

Tempus Fugit

En platsspecifik ljudteater. Startat av alumnen Rebecka Pershagen. Sitter nu i inkubatorn.

Weavler

En innovativ näthandel startat av studenten Isabell Edlund. Sitter nu i inkubatorn.

Onlineakademien

Onlineakademin är en ideell förening som hjälper gymnasieelever att lära sig matematik. Nyligen lanserades hemsidan med pedagogiskt videomaterial som går igenom alla mattekurser på gymnasiet, gratis för alla.

Greetify

Erbjuder digitala gratulationskort med videohälsningar på ett enkelt och tillgängligt sätt.