Celeste, bild tagen från Cinnobers kontor i Stockholm, foto: Alicia Muchowicz
Celeste, bild tagen från Cinnobers kontor i Stockholm, foto: Alicia Muchowicz

 

Företaget Cinnober är starkt exportriktade och har kunder i alla världsdelar. Företaget andas mångfald och med sitt moderna kontor mitt i centrala Stockholm, där Celeste idag arbetar, erbjuder de medarbetarna en positiv och inspirerande arbetsplats.

Efter studierna i datavetenskap från Australien arbetade Celeste i Singapore på DBS Bank under sex år. Först som Banking System Analyst & Developer och sedan som Financial System Consult. Med erfarenheterna i bagaget startade hon eget företag i Malaysia inom finansiella system lösningar. Sedan 2013 har hon bott i Sverige med sin familj men under det första året arbetade hon fortfarande periodvis i Malaysia. Ett år av resande mellan Sverige och Malaysia fick räcka och hon bestämde sig för att stanna permanent med familjen i Sverige. Efter två år som arbetssökande fick Celeste tips från Arbetsförmedlingen om Korta vägen, en arbetsmarknadsutbildning som ska ta till vara på internationell kompetens och korta vägen till ut till arbetslivet för utländska akademiker.

Sätt upp tydliga karriärmål.

– Det bästa med Korta vägen var att få hjälp med att sätta upp tydliga karriärmål. Vägen till sitt mål är inte alltid rak, man kan behöva ta några steg både bakåt och i sidled innan man hittar rätt. Korta vägen med sin expertis hjälpte mig att lära känna min egen bransch i Sverige, vilket inte var lätt till en början då jag har en bred erfarenhet. När vi väl hade bestämt inom vilket område vi skulle satsa på så kunde jag äntligen fokusera på specifika tjänster och företag.

Jag visste sedan tidigare hur man skriver ett CV, men jag fick ändå aldrig svar från arbetsgivarna. Istället fick jag lära mig att skriva ett CV anpassat för just den svenska arbetsmarknaden. Jag fick också intervjuträning som genom mycket feedback och övning gjorde det enklare att genomföra intervjuer på ett självsäkert och proffsigt sätt.

Jag hade inte hört talas om företaget Cinnober tidigare, så jag är glad över att Korta vägen gav mig chansen! Min mentor på Cinnober var så otroligt hjälpsam och inspirerande. Jag fick väldigt mycket stöd och handledning genom hela praktikperioden, vilket gjorde att jag kunde utvecklas i min roll. Framförallt så gav Cinnober mig chansen att få lära känna svensk arbetskultur, på riktigt.

Så här lyckas du bäst under praktikperioden.

 – Ta under praktikperioden tillvara på den chansen för att lära er något nytt, visa engagemang och beslutsamhet. Ha en positiv attityd på arbetsplatsen för det kan sedan leda till andra kontakter eller vägar in till arbetslivet. Det är inte säkert att just du får jobb på din praktikplats, men dina kollegor däremot har med stor sannolikhet andra kontakter som kan öppna en annan väg in till arbetslivet.

För er som går på Korta vägen eller planerar att börja så vill jag även tipsa er om att ta till vara på er tid där, programmet finns för att ge dig de verktygen som du behöver för att få bättre chanser att lyckas i Sverige. Har du inte sedan tidigare klara karriärmål så arbeta nära er arbetsmarknadskoordinator för att tillsammans identifiera er karriärväg här i Sverige.

Lägg tid på att utforma ditt CV så att de står ut i mängden när du söker ditt drömjobb eller praktikplats. Det är ditt jobb att själv lägga ner tid på att utforska de företag som är relevanta för just din yrkesgrupp, då vet du sedan själv vart du i framtiden vill praktisera eller jobba.