Samer Abdayem och Benedicte Wåhlin med vårblommor. Foto: Niklas Björling
Samer Abdayem (adept) och Benedicte Wåhlin (mentor) har träffats under vintern. Foto: Niklas Björling.


– När jag först träffade Samer var han i ett annat sinnestillstånd än i dag. Han var nedslagen. Planen var att ses en gång i månaden men vi sågs en gång i veckan. Jag försökte muntra upp honom och ge ny energi och nytt hopp, berättar Benedicte Wåhlin som har varit mentor till Samer Abdayem under vintern.

De tittade tillsammans på Samers CV och portfolio och Benedicte minns att hon frågade om han gick promenader eller höll på med någon idrott, för att komma ut ur lägenheten.

– Samer är klok, han lyssnade på mig men han tyckte nog att jag tog i lite för mycket ibland, säger Benedicte och skrattar.

– Ja, men det var bra. Jag behövde det, säger Samer.

Han beskriver hur han var fast i ett svart hål och inte hittade ut. Han hade sökt över hundra jobb men inte fått ett enda svar och visste inte hur han skulle gå vidare. Samtidigt säger han att han har förståelse för att företagen inte svarar på ansökningarna. När han bodde i Syrien och hade sitt eget företag fick han själv många jobbansökningar, men svarade oftast inte på dem eftersom han ville anställa någon som han redan kände och litade på.

– Jag tror den stora skillnaden när man flyttar till ett annat land är att man saknar kontaktnät. När jag jobbade i England var det via en vän och när jag flyttade till Sverige var det via en vän. Utan kontakter är det väldigt svårt, säger Benedicte.

Praktikplats genom Korta vägen

Mentorskapet ingår i Teknikvägen som är en del av arbetsmarknadsprojektet Korta vägen. Deltagarna är nyanlända akademiker som har svårt att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden. De paras ihop med en yrkesverksam person inom samma bransch som har kunskaper om hur just deras bransch fungerar. Målet med träffarna var att ett företag skulle ta emot Samer som praktikant och det lyckades. I dag gör han praktik på företaget Code Concept Development som inredningsarkitekt. Förhoppningen är att få jobb som inredningsarkitekt efter det.

– Ett problem vi har som kommer hit till Sverige är att vi har så mycket att göra på kort tid. Vi ska lära oss nya lagar och traditioner, en helt ny kultur, lära oss hitta rätt i byråkratin, hitta någonstans att bo, lära oss språket, ta hand om våra familjer här och i hemlandet, ta körkort och hitta jobb. Det är lätt att det känns övermäktigt. När jag var i Syrien gjorde jag allt det där, men jag hade byggt upp det under lång tid.

Benedicte Wåhlin är född och uppvuxen i Frankrike och kom till Sverige som nyutexaminerad arkitekt. Hon tog examen 1990 och redan samma år reste hon till Sverige för att hälsa på en vän och stannade kvar. Hon hade egentligen tänkt flytta till Kanada men i dag är hon glad över att det blev Sverige eftersom det går att göra karriär som kvinna och samtidigt ha familj. Här träffade hon senare sin man som hon har en arkitektbyrå tillsammans med.

– Sverige är bra på det sättet att om det finns en regel eller lag så följer nästa alla den. Och om du får ett jobb så får du betalt som du ska, du behöver inte ge pengar under bordet. Och du får betalt inom 30 dagar, inte tre månader som i många andra länder. Det är ett välorganiserat land eftersom du behöver planera ditt arbete och vara effektiv under årets ljusa månader, säger Benedicte.

Byggnadsteknisk vokabulär på lördagar

Vid sidan av träffarna med Samer har hon också hållit föreläsningar i byggnadsteknisk vokabulär för deltagare i Teknikvägen. De träffarna har hon gjort på sin fritid och de har varit mycket uppskattade av deltagarna. Hon har då berättat om hur bygg- och arkitektbranschen fungerar i Sverige och vad som är viktigt att tänka på när man söker jobb.

Samer hörde talas om Korta vägen av en vän och det var så han fick kontakt med Benedicte.

– Jag har lärt mig mycket av henne om den svenska arbetsmarknaden, men också facktermer som används inom min bransch och som är viktiga att kunna. Nu har jag också referenser när jag söker jobb, jag kan be dem ringa Benedicte och mina kontakter på Korta vägen och Fredrik Wallner som är chef på Code Concept Development.

Anna Senften på Korta vägen är jättenöjd med Teknikvägens senaste två samarbetspartner, Sveriges arkitekter och Dataföreningen.

– De har verkligen ställt upp och hjälpt adepter och mentorer så mycket det bara går under våra gemensamma träffar. Vi är jättenöjda och det är deltagarna också.

En ljusare framtid

Den varma eftermiddagssolen flödar in genom fönstren där vi sitter i Benedictes trevliga lokal och påminner om att våren snart är här. Nu är det några år sedan Samer kom till Sverige efter att ha flytt kriget i Syrien. Han har fortfarande inte fått jobb men framtiden ser ljusare ut än på länge. Och han har bestämt sig för en plan B; om han inte lyckas få jobb efter praktiken så ska han starta ett eget företag.