Nu lanseras initiativet Welcome Talent som ska hjälpa asylsökande och nyanlända att hitta praktikplatser samt göra det lättare för företag att hitta kompetens. Praktikplatserna kommer att vara sökbara på LinkedIns plattform. Initiativet är ett samarbete mellan ett flertal företag och organisationer, förutom Stockholms universitet och LinkedIn bland andra Spotify, Happyr, Äntligen jobb och Stockholms Handelskammare.

Lovisa Fältskog Johansson. Foto: Eva Enarson.
Lovisa Fältskog Johansson. Foto: Eva Enarson.

– Vi inom projektet Korta vägen vid Stockholms universitet erbjuder stöd åt företag som behöver hjälp med att lägga upp sina praktikplatser och att matcha kandidater, säger Lovisa Fältskog Johansson, projektledare för Korta vägen vid Stockholms universitet.

– Det är viktigt för universitetet att aktivt medverka till samhällsutvecklingen och på det här sättet bidrar vi till att knyta samman nyanlända akademiker med svenskt arbetsliv.

Med hjälp av en speciell hashtag, #welcometalent, gör Welcome Talent det möjligt för arbetsgivare att lägga upp praktikplatser och arbetstillfällen riktade mot nyanlända på LinkedIn. Hashtagen gör praktikplatserna och arbetstillfällena lätt sökbara. På welcometalent.se finns praktisk information om initiativet för både företag och nyanlända, samt tips på hur man presenterar sitt CV på ett bra sätt.

– Som så många andra organisationer frågade vi oss vad vi kunde göra för att hjälpa till. Jobb och praktik är en stor och viktig del i integrationsprocessen. Genom att erbjuda vår plattform som en mötesplats för företag och nyanlända vill vi göra det lättare att komma in på den svenska arbetsmarknaden, säger Lisa Gunnarsson, ansvarig för Talent Solutions på LinkedIn Sverige.

Mer information finns på www.welcometalent.se.

En av deltagarna i Korta vägen, Joumana Kouris, medverkade i TV4:s nyhetsmorgon tillsammans med Lisa Gunnarsson, ansvarig för Talent Solutions på LinkedIn Sverige och Katarina Berg, HR-chef på Spotify. Joumana Kouris är dataingenjör från Syren och har fått praktikplats på IBM via Korta vägen. Se klippet här.

Katarina Berg, Spotify, Joumana Kouris, Korta vägen och Lisa Gunnarsson, LinkedIn. Foto: Mårten Brink.
Katarina Berg, Spotify, Joumana Kouris, Korta vägen, och Lisa Gunnarsson, LinkedIn, i TV4:s Nyhetsmorgon. Foto: Mårten Brink.
 

Korta vägen är en arbetsmarknadsutbildning som riktar sig till akademiker med utländsk bakgrund. Syftet är att tillvarata kompetenser och korta vägen till den svenska arbetsmarknaden. Utbildningen är ett samarbete mellan Stockholms universitet och Arbetsförmedlingen.