Se en film om forskningen bakom utställningen (4 minuter). 

Med temat ”människor i Arktis i ljuset av klimatförändringarna” och med sikte både på nya forskardialoger och på kunskapsförmedling har samarbetet skapat en plattform där olika kunskapstraditioner förts samman. Denna samverkan ligger till grund för dels utställningen dels en kommande mångvetenskaplig publikation om det föränderliga Arktis, Arktiska spår: Natur och kultur i rörelse, som ges ut under våren 2020. 

På en yta som upptar drygt 2 000 kvadratmeter kommer besökarna få ta del av människors liv i Arktis. Det är den första utställningen i sitt slag och som central del finns ett gigantiskt smältande isberg.

– Utställningen bygger på forskardialoger om natur och kultur, om Arktis som resurslandskap och som hem för människor och djur, säger Lotten Gustafsson Reinius. Genom samverkan med naturvetare och humanister, främst klimat- och kulturforskare, har museet spelat en aktiv roll för att föra samman experter som inte självklart annars sitter vid samma bord. 

Flera perspektiv på klimatförändringar

En övergripande målsättning för Nordiska museet har varit att skapa en mångvetenskaplig forskningssamverkan med Stockholms universitet, experter från övriga Sverige och Norden samt parallellt förbereda en utställning om hela det arktiska området. Detta okonventionella samarbete gör att besökarna får många olika kunskaper och perspektiv på klimatförändringarna samt hur de påverkar livet i Arktis och resten av världen i dag och i framtiden. 

Människors traditionella och lokala erfarenheter och kunskaper spelar en också en central roll. 

– De kommer fram dels genom nyproducerade filmdokumentationer om människors vardag runtom i Arktis och som också ger exempel på ny samverkan mellan lokalbefolkning och klimatforskning av olika slag, dels genom museets kulturhistoriska samlingar från det arktiska området. Där finns en mängd exempel på uppfinningar och tekniker för överlevnad, meningsskapande och en traditionell, många gånger mer hållbar användning av resurser, säger Lotten Gustafsson Reinius.

Utställningen består bland annat av runt 250 kulturhistoriska föremål, dokumentärfilmer, bildspel och live-kameror från Arktis.

Läs mer om ”Arktis – medan isen smälter” på Nordiska museets hemsida.

Se en intervju med Lotten Gustafsson Reinius om utställningen genom att klicka här.

Fler forskningsnyheter från Stockholms universitet.