Forskare talar om konst på Accelerator
2019-12-04
Det är två väldigt olika samtal som uppstår i Accelerators café när forskare vid två lunchsamtal reflekterar över höstterminens utställningar. Under en knapp timme presenterar de sina tankar om Cyprien Gallards ”Overburden” och Tino Sehgals ”This progress”, som en del av Accelerators pågående möte mellan konst och forskning.
Minister Matilda Ernkrans besökte Stockholms universitet
2019-12-04
Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, besökte Stockholms universitet 4 december. Hon fick träffa representanter för studenter och anställda och ta del av ett urval av den senaste forskningen vid universitetet.
Vetenskapen i fokus vid högtid i Blå hallen
2019-12-04
Under universitetets årliga promotions- och installationshögtid installerades nya professorer och nya doktorer promoverades. Dessutom promoverades tretton jubeldoktorer och sju hedersdoktorer.
Vill du ta emot en av våra PAO-studenter för att göra praktik?
2019-12-03
Under kursen Personalvetenskaplig integration med praktik, 15 hp, gör studenterna praktik som omfattar 50 dagar. Kursen ges varje vårtermin och kräver en avslutad PAO-utbildning. Är du intresserad av att erbjuda en praktikplats?
Ny bok om svenskt-kinesiskt miljösamarbete
2019-12-03
Professor Åke Bergman har stått i spetsen för ett projekt om miljögifter i Yangtzeflodens delta. Nu har resultaten redovisats för miljömyndigheten i Shanghai.
Civis-samarbetet officiellt i gång
2019-12-02
I mitten av november gick det officiella startskottet för det internationella universitetssamarbetet Civis. Rektor Astrid Söderbergh Widding deltog vid ceremonin och de inledande arbetsmötena tillsammans med rektorerna från övriga sju universitet.
Stressforskning och kultur i ny podd
2019-12-02
Är julstress ett folkhälsoproblem och vad är egentligen stress? Det är några ämnen i Stressforskningspodden. Varje avsnitt tar avstamp i en kulturyttring kopplad till det aktuella temat.
"Tredje tisdag" – glöggmingel för SU alumner!
2019-11-29
Välkomna SU alumner på en julinspirerad afterwork! Med glögg, levande julmusik och god stämning värmer vi upp inför helgerna. Träffa gamla kollegor, knyt nya kontakter, varva ned i en informell och välkomnande miljö.
Lydia Wistisen i SVT:s Kulturnyheterna
2019-11-26
Lydia Wistisen, forskare i litteraturvetenskap, intervjuas om vilken roll pengar spelar i barn- och ungdomslitteratur, i Kulturnyheterna i Sveriges television.
Samordningssekretariat för Stockholm trio
2019-11-22
Fredrik Oldsjö är chef för det samordningssekretariat som inrättats för arbetet inom universitetsalliansen Stockholms trio.
Samhällskunskapslärare viktiga för elevers miljöhandlingar
2019-11-21
Vad påverkar människor att utföra miljövänliga handlingar? Är det känslor och värderingar eller är det kunskap om hur samhälle, ekonomi och juridik fungerar som avgör hur vi handlar?
Ny utbildning för kulturskolan
2019-11-20
De flesta kommuner i Sverige har en kulturskola, där barn och unga får utvecklas i musik, dans, drama/teater, bild, m.m. på sin fritid. Kulturskolornas popularitet har vuxit bland barn och unga i Sverige, och står nu inför ett ökat behov av kompetenta kulturskolepedagoger. Sofia Cedervall, adjunkt i drama vid Institutionen för Humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik, sitter i Kulturskolerådet, har lobbat för kulturskolans utveckling och är nu en av projektledarna för den nya bidragsutbildningen Kulturskoleklivet på HSD, Stockholms universitet.
Kan man "hjälpa" konsumenter att ta hållbara beslut?
2019-11-18
Malin Jonell och hennes forskarkollegor är intresserade av vilken roll konsumenter kan vara en del av en omställning till ett mer hållbart matproduktionssystem.
Samverkansmeritering – möjligheter och utmaningar
2019-11-18
Hur ska samverkan mätas och bedömas på ett bra sätt? Hur skapar man incitament för samverkan och hur kan det meriteras? För att diskutera dessa frågor arrangerades ett panelsamtal där samverkan och samverkansmeritering belystes från olika perspektiv.
Från dåliga betyg till framgångsrik advokat
2019-11-18
Som skoltrött reserv kom Johan Eriksson in på juristlinjen. Idag är han en av de mest uppmärksammade advokaterna i Sverige, prisad av Advokatsamfundet och kollegornas val om de skulle behöva en försvarsadvokat.
40 miljoner till forskarskola om matematik och naturvetenskap
2019-11-18
I Vetenskapsrådet utlysning inom utbildningsvetenskap har forskarskolan Att göra matematik och naturvetenskap relevant – en ämnesdidaktisk forskarskola för lärarutbildare tilldelats 40 miljoner under fem år.
Vad tycker våra tidigare sociologistudenter om utbildningen?
2019-11-15
Hur bedömer våra tidigare studenter kvaliteten i utbildningen? Och hur stor andel av dem hade nytta av det de fick lära sig på utbildningen senare i sitt arbetsliv? Vår enkät bland tidigare studenter på Sociologiska institutionen har svaren.
40 miljoner från Vetenskapsrådet till forskarskolan: Kunskapsmätningar inom utbildningssystem
2019-11-15
I Vetenskapsrådets utlysning utbildningsvetenskap har forskarskolan Kunskapsmätningar inom utbildningssystem - forskarskola för lärarutbildare beviljats 40 miljoner kronor. Samuel Sollerman och Astrid Pettersson från PRIM-gruppen på MND samt Kerstin Pettersson på MND är medverkande forskare tillsammans med Göteborgs universitet (koordinatorer) och Uppsala universitet.
Vattenverk fick stänga efter upptäckt av gymnasieelev
2019-11-14
I Tullinge 2011 råkade en gymnasieelev hitta höga halter föroreningen PFOS vilket ledde till att kommunen stängde vattenverket, uppmärksammar DN idag.
Ekosystembaserad förvaltning som metod
2019-11-14
En ekosystembaserad förvaltning ska präglas av en helhetssyn på bevarande och hållbart
nyttjande av ekosystemen. I en ny rapport från Havsmiljöinstitutet diskuteras ekosystembaserad förvaltning som metod för att hantera negativa miljötrender och oklara orsakssamband.
Rektor deltog i kickoff för ”European Universities”
2019-11-11
Rektor Astrid Söderbergh Widding deltog i ett panelsamtal under startevenemanget för Europeiska kommissionens projekt ”European Universities”. Stockholms universitet ingår i Civis, ett av de nätverk som ingår i projektet.
Hårdare tag mot kemikalieblandningar
2019-11-11
Under hela livet utsätts människor för komplexa blandningar av mer eller mindre farliga kemikalier. Hur påverkar det oss och vad bör göras? Professor Christina Rudén har överlämnat en rapport till regeringen.
Kom på studiebesök till Sociologiska institutionen
2019-11-09
Är du lärare eller studievägledare på högstadiet eller gymnasiet? Är dina elever intresserade av att komma på studiebesök på Sociologiska institutionen? Kontakta då gärna Leila Zoubir, kommunikatör.
Rektor deltar i europeiskt panelsamtal om framtidens universitet
2019-11-06
Torsdag 7 november deltar rektor Astrid Söderbergh Widding i ett panelsamtal kring Europeiska kommissionens projekt ”European Universities”. Stockholms universitet ingår i ett av de nätverk som ingår i projektet. Panelsamtalet kan följas direkt på webben.
Samarbetsavtal mellan RISE och Stockholms universitet
2019-11-05
Forskningsinstitutet RISE och Stockholms universitet har tecknat ett ramavtal i syfte att bli starkare aktörer inom forskning och innovation. Avtalet är en viktig grund för det gemensamma arbetet med att få till stånd fler samarbetsprojekt.
Elina Druker föreläste i Ulaanbaatar
2019-11-01
Elina Druker, professor i litteraturvetenskap, har den gångna veckan besökt Ulaanbaatar, Mongoliet. Där har hon föreläst om svensk barnlitteratur, och medverkat i workshops med forskare, lärare och bibliotekarier inom barnlitteratur.
Rethinking Digital Cultural Heritage
2019-10-29
Välkommen till ett öppet seminarium om digitalisering och kulturarvssamlingar den 13 november i vårt auditorium.
Hur vet vi det?
2019-10-29
En lyckad temavecka om miljöövervakning av havet hölls på Skansen i september. Forskare från Stockholms universitet och Sveriges lantbruksuniversitet fanns på plats för att berätta hur Östersjön mår, och hur vi kan veta det.
Jacob Kimvall föreläser vid Postmuseum
2019-10-28
Jacob Kimvall, lektor i konstvetenskap vid Institutionen för kultur och estetik, föreläser om graffitikonstens historia i New York och Stockholm vid Postmuseum den 6 november.
Latinamerikainstitut får nordisk status
2019-10-24
Nordiska Latinamerikainstitutet är det nya namnet på Latinamerikainstitutet vid Stockholms universitet. Förhoppningen är att stärka den nordiska samverkan inom forskning och utbildning.
Podd #21 – Draknästet på SU
2019-10-24
På Stockholms universitet frodas ideligen kunskap och idéer men hur fångar universitetet upp alla innovationsidéer som studenter och forskare bär på?
Extended Education Conference - Practices, theories and activities
2019-10-21
The aim of the second WERA-IRN EXTENDED EDUCATION conference is to present, discuss and bring together different research perspectives and theories on goals and practices of Extended Education.
Svenskt-amerikanskt initiativ för AI och hållbarhet
2019-10-18
Amerikanska och svenska akademiker, svenska regeringen, Google, Ericsson, USAID, UNDP och UN Global Pulse möttes nyligen för att utröna hur artificiell intelligens (AI) kan bidra till att uppnå de globala hållbarhetsmålen.
”Vi bränner ut vår planet och oss själva”
2019-10-16
Filmvetenskap, sociologi, italienska och statsvetenskap. Miljö- och klimatminister Isabella Lövin beskriver sin studietid som sökande, men att hon samtidigt var klar över vad hon ville. Hon ville bli journalist, och jobbade också som det under nästan 25 års tid.
Så påverkar fritidsbåtarna miljön
2019-10-15
I Sverige finns idag över 700 000 fritidsbåtar och 120 000 bryggor. Sammantaget har dessa en betydande påverkan på miljön och grunda skyddade områden är extra känsliga.
En ny rapport från Havsmiljöinstitutet har sammanställt båtarnas miljöpåverkan och ger förslag på hur den kan minskas.
Intressanta och lärorika dagar på WERA-IRN Extended Education - Practices, Theories and Activities
2019-10-15
Under tre dagar hölls konferensen WERA-IRN Extended Education på Stockholms universitet. Värd var Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen. Forskare från 16 olika länder deltog och sammanlagt blev det 68 olika presentationer av de senaste forskningen inom forskningsområdet fritidshemspedagogik.
Forskarna om Nobelpriserna i litteratur
2019-10-11
Litteraturvetarna Daniel Pedersen och Krzysztof Bak, båda vid Institutionen för kultur och estetik, kommenterar 2018 och 2019 års Nobelpristagare i litteratur.
Hur kan du finansiera Open Access?
2019-10-10
Det är upp till respektive författare att själv avgöra vilken typ av finansiering som är lämplig vid varje publiceringstillfälle med Gold eller Hybrid Open Access som kräver författaravgift.
Forskare medverkar i ny Arktisutställning
2019-10-10
Utställningen ”Arktis – medan isen smälter” på Nordiska museet har kommit till genom ett stort samarbete mellan forskare i hela Norden. Etnologen Lotten Gustafsson Reinius, Hallwylsk gästprofessor vid Nordiska museet och Stockholms universitet, har lett det tre år långa förarbetet med att utveckla metoder för forskningssamverkan över gränser mellan fakulteter och institutioner.
Officiellt startskott för europeiskt samarbete
2019-10-08
Samarbetet CIVIS – European Civic University Alliance för samman över 384 000 studenter och 55 000 medarbetare vid åtta universitet i Europa. Den 1:a oktober gick det officiella startskottet för alliansarbetet.
Ny modell för lärarstudenternas VFU
2019-10-08
Nu blir den verksamhetsförlagda utbildningen ännu bättre för alla lärarstudenter. I höst införs en ny modell med VFU-skolor i nära samverkan med universitetet.
"Studierna i sociologi fick mig att tänka mer kritiskt om samhället"
2019-10-07
För Hiwa Mohtadi gick vägen till studierna på Sociologiska institutionen via hans tidigare yrke som behandlingsassistent. Han arbetade med ungdomar med problem med brottslighet och ville fördjupa sig. En kandidatexamen i sociologi med breddningsämnet kriminologi blev det naturliga valet.
Utlysning av medel för samverkansinitiativ
2019-10-04
Områdesnämnden för humanvetenskap utlyser medel för samverkansinitiativ med det omgivande samhället inom forskning och utbildning. Ansök senast den 31 oktober 2019.
”Kan vara gjord i 1500-talsmästaren Bruegels ateljé”
2019-09-30
Målningen ”Överfallet” från 1500-talet är ett centralt verk i universitetets konstsamling, men vem är egentligen konstnären? Nu har internationella konstexperter undersökt verket.
Välfärdsstudier lockade studenter – som fastnade för Sverige
2019-09-26
De lämnade campus för att undvika ärtsoppa och pannkakor. Den svenska torsdagsklassikern gjorde inget vidare intryck på de internationella studenterna på 70-talet. Det gjorde däremot den svenska välfärdsmodellen.
Träff med internationella partners
2019-09-25
Under tre soliga höstdagar, 19-21 september, anordnade Stockholms universitet tillsammans med Karolinska Institutet och Kungliga Tekniska högskolan, Stockholm Partner Days 2019.
Från akademisk framgång till växande läkemedelsbolag
2019-09-25
Xbrane Biopharma är ett lovande bioteknikbolag med rötterna vid Stockholms universitet. Går allt som planerat blir bolagets första läkemedel godkänt 2021.
Forskare från institutionen på bokmässan
2019-09-23
Flera litteraturvetare och en idéhistoriker från Institutionen för kultur och estetik deltar i evenemang vid bokmässan i Göteborg.
Universitetets egen ”Nobelfest” närmar sig
2019-09-23
Den 27 september är det dags för Stockholms universitets årliga installations- och promotionshögtid i Blå hallen i Stockholms stadshus.
Materialdesign i nanoskala för ökad hållbarhet
2019-09-19
Med skogsavfall som huvudsaklig råvara designar Aji Mathew nya funktionella material – ner på atomnivå. Resultatet är olika nanomaterial med skräddarsydda egenskaper och tydlig hållbarhetsprofil.
Forskning som ska minska spelproblem
2019-09-19
Inom ramen för forskningsprogrammet REGAPS studerar forskarna spel om pengar. Målet är att förbättra stödet till drabbade och förebygga spelproblem.
Tovetorp – 50 år av forskning, undervisning och samverkan
2019-09-19
Mitt i den sörmländska landsbygden ligger forskningsstationen Tovetorp. På stationen bedrivs forskning i framförallt etologi (djurs beteenden) och ekologi samt en hel del undervisning.
Gemensamt masterprogram invigt i Salamanca
2019-09-18
Första terminen i Salamanca, andra terminen i Stockholm och tredje i Paris. Så ser upplägget ut för de studenter som går det nya masterprogrammet om Latinamerika och Europa som ges inom ramen för Erasmus mundus gemensamma masterprogram.
Rektor delar ut medaljer
2019-09-17
Rektor har beslutat dela ut Stockholms universitets guldmedalj i 8:e storleken i band till tre personer som på olika sätt har främjat universitets verksamhet.
Bostadsförmedling kan gynna lärosäten
2019-09-12
Bostadsbristen i flera större svenska studieorter har resulterat i att allt fler lärosäten bedriver verksamhet för bostadsförmedling till studenter och gästforskare. Hur den bostadsrelaterade serviceverksamhet är utformad och vilken service som erbjuds skiljer sig åt mellan lärosäten.
Accelerator – universitetets konsthall invigd
2019-09-09
Efter omfattande ombyggnation har ett underjordiskt före detta laboratorium förvandlats till konsthallen Accelerator. Invigningsverket ”This progress” av Tino Sehgal låter besökarna möta lokalerna utan objekt, men ändå fulla av konst.
Fest-i-Val – en temadag om makt i samhället
2019-09-02
Vem är det egentligen som har makten över hur samhället ser ut? Har du makt? Och vilken roll spelar kön, etnicitet, eller utbildning för att utöva makt.
Nu invigs Accelerator – universitetets konsthall!
2019-08-29
Fredagen den 6 september invigs Stockholm universitets konsthall Accelerator. Rektor Astrid Söderbergh Widding håller tal och klipper invigningsbandet kl 13. Välkommen!
Tillsammans för ökad kunskap om ekonomistyrning
2019-08-22
Ett exempel på lyckad samverkan är Akademin för ekonomistyrning i staten. Medarbetare från olika myndigheter samverkar med universitetsforskare i syfte att fördjupa kunskaper om styrning i staten.
Ny bok om: Didaktisk utvecklingsdialog – en modell för utvecklingsarbete i skolan
2019-08-22
Karim Hamza vid MND är redaktör för den nyutkomna boken "Didaktisk utvecklingsdialog: Lärares och skolledares professionella utveckling" tillsammans med projektledaren Anette Olin samt Jonas Almqvist och Lisbeth Gyllander Thorkildsen.
Sommarkurs för tjejer
2019-08-21
Under sommaren, när större delen av universitetets campus låg öde, var det full aktivitet på Kemiska övningslaboratoriet. 100 nyfikna tjejer i årskurs 5-9 på grundskolan gick då Sommarkurs för tjejer som varje år anordnas av Vetenskapens hus.
Väderentreprenör och klimatupplysare
2019-08-20
Kappseglingar, katastrofobligationer, militära bergrum och tv-studior. Martin Hedbergs meteorologiutbildning har lett honom in på många spår. Nu är fokus på att upplysa om klimatförändringarna.
Helander redaktör för ny bok om Bergman
2019-08-13
Karin Helander, professor i teatervetenskap Institutionen för kultur och estetik, är redaktör för en ny antologi om Ingmar Bergmans
konstnärskap och betydelse för svenskt konst- och kulturliv.
Universitetens roll för en hållbar värld
2019-07-02
Under Almedalsveckan 2019 medverkade Stockholms universitet i ett samarrangemang om hållbarhet tillsammans med Stockholm – Uppsala Universitetsnätverk (SUUN).
Interkulturell kompetens hos lärare lyftes under Järvaveckan
2019-07-01
Det var ett näst intill fullsatt seminarietält när Utländska lärares vidareutbildning (ULV) och Stockholms universitet bjöd in till ett panelsamtal under Järvaveckan. Frågorna handlade om hur man på bästa sätt kan tillvarata utländska lärares kompetens i svensk skola och bland deltagarna fanns högskoleministern.
Magnus Öhrn i Studio Ett
2019-06-29
Magnus Öhrn, docent och lektor i litteraturvetenskap vid Institutionen för kultur och estetik, gästade nyhetsmagasinet Studio Ett i Sveriges radio P1 för att tala om högläsning för barn.
Nya Livet i havet - nu med havsarter från hela Sverige
2019-06-28
Sommaren är här, och många av havets invånare stöter du på när du badar, åker båt eller vandrar längs havsstränderna. Men vilka är dessa växter och djur? Över fyrahundra av dem presenteras på den nylanserade sajten Livet i havet, som nu uppdaterats med arter från Sveriges alla havsområden.
Universitetssamarbete beviljas EU-stöd
2019-06-28
Universitetsalliansen CIVIS (European Civic University Alliance), där Stockholms universitet ingår, är ett av 17 pilotprojekt som får anslag inom Europeiska kommissionens utlysning ”European Universities”.
Stort forskningsanslag ska utveckla grön kemi
2019-06-27
Finansiären Mistra satsar tillsammans med industrin 100 miljoner kronor på forskningsprogrammet SAFECHEM. Stockholms universitet tilldelas den största summan, cirka 30 miljoner kronor.
Margareta Wahlström: ”Tveka inte att säga ja”
2019-06-24
Efter att ha arbetat utomlands under närmare fyrtio år, bland annat på toppositioner inom FN, valde Margareta Wahlström att fortsätta yrkeskarriären i Sverige, som ordförande för Svenska Röda Korset.
Konferenstolk i EU-parlamentet
2019-06-24
Ylva Sandberg lever sin dröm. Hon har utbildat sig till konferenstolk på Tolk- och översättarinstitutet vid universitetet och jobbar i dag som frilansande översättare och tolk, bland annat i EU-parlamentet.
12-åringar fyllde Aula Magna
2019-06-19
Den 23 maj 2019 arrangerades den Levande Frågelådan senast i Aula Magna för femteklassare.
Teatervetenskapen samarbetar med Dramaten
2019-06-19
Kursen Samtida scenkonst som inleder Kandidatprogrammet i teatervetenskap och Teatervetenskap I samarbetar i höst med Dramaten.
Jonas Eklund i podden Allt du velat veta
2019-06-11
Jonas Eklund, nyligen disputerad i teatervetenskap vid Institutionen för kultur och estetik, är gäst i det senaste avsnittet av podcasten Allt du velat veta.
Forskning kring förskolan i fokus på stor konferens
2019-06-11
Under två dagar genomfördes 25 föreläsningar och 19 utställningar. Förskolesummit är konferensen som samlar forskare och förskolans pedagoger i en gemensam strävan efter en verksamhet som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.
Ett inkluderande mediesamhälle?
2019-06-04
Allt fler grupper i samhället ställer allt hårdare krav på att kunna få tillgång till media. Den 17–19 juni hålls konferensen ”Media for All” för första gången i Skandinavien. Konferensen handlar om medieöversättning och medietillgänglighet, på plats finns forskare från hela världen liksom representanter för medieindustrin som Netflix, ZDF, YLE, DR, NRK och SVT.
Isabelle Ståhl i Sveriges radios Morgonpasset
2019-06-03
Isabelle Ståhl, doktorand i idéhistoria vid Institutionen för kultur och estetik, talade om sin forskning i programmet Morgonpasset i Sveriges radios P3.
Professor Kjell Larsson får Östersjöakutens pris
2019-05-27
Kjell Larsson, professor i sjöfartsvetenskap vid Linnéuniversitetet, belönas med Östersjöakutens pris för sitt arbete och sitt engagemang för Östersjöns miljö.
Nytt nätverk förenar neurovetenskap och lärarutbildning
2019-05-23
Ett nytt nätverk för universitetets forskare, doktorander och lärarutbildare arbetar för att samarbeta över disciplinerna och på sikt ändra innehållet i lärarutbildningarna.
Agenda 2030 i fokus när universitet möttes i Sydafrika
2019-05-21
Under den andra veckan i maj arrangerades en forsknings- och innovationsvecka i Sydafrika inom ramen för projektet South Africa Sweden University Forum (SASUF).
VD:ar ges verktyg för hållbarhetsarbete
2019-05-20
För att hållbarhetsfrågor ska genomsyra näringslivet måste även VD:ar och styrelseledamöter kunna dessa frågor. Stockholm Resilience Centre har startat en utbildning för att möta detta behov.
Åsa Wikforss: viktigt att ha med en filosof
2019-05-20
Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet, väljs in i Svenska Akademien. Hon efterträder Sara Danius på stol 7.
Mångsidiga lösningsmedel ger hopp om grönare kemi
2019-05-17
Återvinning av elektronikskrot, smörjmedel för elfordon och kanske så småningom mer energieffektiva ljuskällor. Jonvätskor är mångsidiga lösningsmedel med en rad lovande tillämpningsområden. För Anja Mudring och andra kemister innebär jonvätskor en möjlighet att minska samhällets miljöpåverkan.
Tanja Schult om minneskultur i ny artikel
2019-05-08
Tanja Schult, docent i konstvetenskap, har skrivit artikeln A Photograph as Aide-Mémoire. Den är del av Temples of Memory, ett projekt för att minnas folkmordet i Rwanda.
Ulf Olsson om Miles Davis, Grateful Dead och jazzrocken
2019-05-06
Ulf Olsson, professor i litteraturvetenskap vid Institutionen för kultur och estetik, har lyssnat sig tillbaka till ett avgörande ögonblick i 1900-talets musikhistoria, i en essä för bildningsmagasinet Anekdot.
Sociala innovationer måste bli globala trender
2019-05-03
Mänskligheten måste ställa om till ett liv inom planetens gränser. Det finns gott om sociala innovationer som stödjer en sådan omställning. Det svåra är att skala upp de ofta lokala initiativen och ge dem global spridning.
Elisabeth Mansén i podden Allt du velat veta
2019-05-02
Elisabeth Mansén, professor i idéhistoria vid Institutionen för kultur och estetik, är gäst i det senaste avsnittet av podcasten Allt du velat veta.
Matteklubben HT18 - för dig som går i åk 4-9
2019-05-02
Tycker du om att fundera över och lösa kluriga problem? Kom med i vår Matteklubb efter skolan! Höstens Matteklubb finns för mellanstadiet och högstadiet.
Extrem sommar gav tydligt avtryck
2019-04-29
Den varma sommaren gjorde tydliga avtryck i de undersökningar av miljötillståndet längs kusten som utförs av Stockholms universitet. Dessutom artiklar om fisksamhällen och kustekosystem, musselodling och restaureringsprojektet i Björnöfjärden.
Rapport 1/2017: Människan, näringen och havet
2019-04-26
Människan, näringen och havet beskriver näringstillförsel och övergödningsproblematiken i Östersjön. Hur har utvecklingen sett ut under de senaste 100 åren, vilka åtgärder har satts in och vilka förbättringar ser vi idag?
Årsrapport från Östersjöcentrum
2019-04-26
Östersjöcentrums första årsrapport är lika mångfasetterad som centrets verksamhet.
– Det är fantastiskt att se året summerat och hur mycket vi har åstadkommit, säger föreståndare Tina Elfwing.
Så stoppar du apparna som spårar dig: ”Illusion att du är anonym”
2019-04-25
Uppgifter som tas fram med platsinformation i mobilappar gör att det går att identifiera vem du är. I TV4 Efter fem ger Fredrik Blix rådet att undvika appar som positionerar dig i bakgrunden.
Övervakad via mobilen - kartläggning till salu
2019-04-25
Hundratusentals svenskar spåras via sina mobilappar. Datan som vem som helst kan köpa kopplas lätt till personer. Fredrik Blix menar i SVT Aktuellt att många inte vet vad det innebär att tillåta positionsdata.
Östersjöforskning tar central plats på Skansen
2019-04-16
Skansens nya kunskapscentrum om Östersjön, Baltic Sea Science Center (BSSC), har öppnat. Forskare vid SU och SLU har en central roll i den nya satsningen om havet.
Konstprofessorn om Notre-Dame
2019-04-16
Jan Svanberg, professor emeritus i konstvetenskap vid Stockholms universitet, intervjuas i Sveriges radio:s P1 om katedralen Notre-Dame med anledning av branden där.
Ökad tillgänglighet för studenter m. funktionsnedsättning genom taligenkänning, 3 milj:- (2018–2020)
2019-04-15
Post- och Telestyrelsen (PTS) har beviljat KTH och Stockholms universitet 3 miljoner kr för projektet ”Ökad tillgänglighet för studenter med funktionsnedsättning genom taligenkänning”. Syftet är att ta fram ett system som ska hjälpa döva och hörselskadade att få tillgång till mer skrivtolkning. Projektdeltagare från Stockholms universitet är Jan Pedersen och Ulf Norberg, TÖI.
Baltic Sea Science Center invigt
2019-04-11
Nu är det nya Östersjöhuset på Skansen invigt och klart. Två dagar med förhandsvisningar för de närmaste föregick den stora invigningen av kronprinsessan Victoria. Fredag 12 april öppnas huset för allmänheten.
Open Science vid Stockholms universitet
2019-04-11
Hur arbetar forskare inom olika områden med hantering, lagring och tillgängliggörande av forskningsdata? Besök våra öppna föreläsningar!
Tillsammans för ett klimatneutralt samhälle
2019-04-11
—Hur ska vi under de närmaste åren ställa om Sverige till att bli ett klimatneutralt samhälle? Vad krävs och hur ska det bli möjligt? Den utmanande frågeställningen lockade ett 40-tal inbjudna deltagare till en workshop som arrangerades av den nylanserade Klimatarenan på Bolincentret vid Stockholms universitet i mars.
Bart Moeyaert får ALMA-priset
2019-04-02
Den flamländske författaren Bart Moeyaert tilldelas Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) 2019. Det tillkännagav juryns ordförande Boel Westin idag.
Elina Druker intervjuas i P1
2019-04-02
Elina Druker, professor i litteraturvetenskap, särskilt barn- och ungdomslitteratur, medverkar i ett inslag om högläsning för barn, sänt av Sveriges radios P1.
Professor Fredrik Uggla slutför utvärdering av Sidas arbete med jämställdhet
2019-03-27
Tillsammans med Elin Bjarnegård vid Uppsala Universitet har Fredrik Uggla på uppdrag av regeringens Expertgrupp för biståndsanalys (EBA) genomfört en utvärdering av biståndsmyndigheten Sidas arbete med jämställdhetsintegrering.
Rundabordssamtal om klimatfärdplanen/klimatarbetet i Stockholmsregionen
2019-03-26
Välkommen till ett rundabordssamtal på temat klimat och energi i Stockholmsregionen där bland annat Region Stockholms klimatfärdplan presenteras av Ulrika Palm och Elisabeth Mårell, regionplanerare på Region Stockholm.
Peter Gillgren intervjuas i programmet Stil
2019-03-22
Peter Gillgren, professor i konstvetenskap vid Institutionen för kultur och estetik, medverkar i det senaste avsnittet av Sveriges radio P1:s magasin Stil, som handlar om fontäner.
Gör som Caroline Gustavsson – åk på lärarutbyte med Erasmus +
2019-03-22
Religionsdidaktiker Caroline Gustavsson åker till University of Applied Sciences i Utrecht, Nederländerna via ett lärarmobilitetsavtal genom Erasmus +. Syftet är erfarenhetsutbyte kring lärarutbildningen och att möta forskningskollegor.
Catharina Nolin i Studio Ett
2019-03-20
Catharina Nolin, professor i konstvetenskap, medverkar i ett reportage i Sveriges radio P1:s nyhetsmagasin Studio Ett.
Baltic Breakfast: Kemikalier i varor
2019-03-20
Välkomna till Baltic Breakfast där vi diskuterar kemikalier i varor och varför vi behöver ha större tillgång till information om vad de innehåller.
Välbesökt symposium om barnkultur
2019-03-20
I mitten av mars arrangerades årets barnkultursymposium vid universitetet. Temat var djur, natur och klimat i barnkulturen.
Drivkraften är att berätta
2019-03-19
DJ, författare, filmskribent, journalist och webbutvecklare. Daniel Hånberg Alonsos olika yrkesroller speglar det som han länge har varit intresserad av. Filmvetenskap blev hans första ämne på universitetet. Nu är han aktuell med en digital utställning om emojier.
Boel Westin i BBC World Forum
2019-03-14
Boel Westin, professor emeritus i litteraturvetenskap, är en av gästerna i ett program om Tove Jansson, sänt av BBC.
Panelsamtal: När demokatin dör
2019-03-14
Vad kan Sverige och EU göra för Turkiet? med Paul Levin, Anne Ramberg, Pernilla Stålhammar, Aras Lindh och Bitte Hammargren (moderator)
Annika Berg i podcasten Allt du velat veta
2019-03-08
Annika Berg, docent i idéhistoria vid Institutionen för kultur och estetik, pratar om psykiatrins historia i det senaste avsnittet av podcasten Allt du velat veta.
Axel Englund i SVT:s Kulturstudion
2019-03-06
Axel Englund, docent i litteraturvetenskap, är gäst i Kulturstudion i Sveriges television, där han pratar om Franz Schubert och Claude Debussy.
Tiina Rosenberg gäst i Scenpodden
2019-02-26
Tiina Rosenberg, professor i teatervetenskap vid Institutionen för kultur och estetik, gästar Scenpodden, i ett avsnitt om scenkonstaktivism.
STINT-stipendium ledde till sabbatstermin i Hong Kong
2019-02-21
Jesús Piqueras, forskare och lärarutbildare vid MND fick möjlighet att tillbringa en sabbatstermin vid The Chinese University of Hong Kong (CUHK) genom STINT, Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning.
Från sociologi till ståuppkomik
2019-02-20
Svea Sigmond hoppade av jobbet som konsultchef för att satsa på en karriär inom ståuppkomik. I dag kombinerar hon ståupp med jobbet som redaktör för ett humorprogram.
Catharina Nolin ny i Skansens styrelse
2019-02-14
Catharina Nolin, professor i konstvetenskap vid Institutionen för kultur och estetik, är ny ledamot i styrelsen för Skansen.
Östersjön på Skansen
2019-02-12
Nu är det snart klart. Det nybyggda huset på Skansen som helt och hållet ska handla om Östersjön. Många forskare har varit inblandade för att fylla huset med innehåll.
Personalrabatt på Dramaten även i vår
2019-02-06
Dramaten upprepar även denna termin sitt uppskattade erbjudande med 30 % rabatt till personal vid universitetet.
Samarbete mellan svenska och japanska universitet
2019-02-05
MIRAI är ett samarbetsprojekt mellan sju svenska och åtta japanska universitet. Projektet finansieras av STINT och de deltagande universiteten. Det treåriga projektet syftar till att stärka det akademiska samarbetet mellan Sverige och Japan.
Installations- och promotionshögtiden 2018
2019-02-04
Fredagen den 28 september var det dags för Stockholms universitets årliga promotions- och installationshögtid i Stockholms stadshus. Nya professorer installerades och nya doktorer promoverades. Dessutom promoverades sju jubeldoktorer och nio hedersdoktorer.
Satsning på social innovation
2019-01-31
Stockholms universitet har tillsammans med fem andra lärosäten fått i uppdrag av Vinnova att etablera varsin regional kunskapsnod under namnet Mötesplats social innovation (MSI).
Hon har en av nycklarna till internets hjärta
2019-01-24
Anne-Marie Eklund Löwinder är säkerhetschef på Internetstiftelsen i Sverige och rankad som en av Sveriges främsta IT-säkerhetsexperter. Hon är också en av 14 betrodda personer världen över som har en nyckel till internets hjärta.
Jurist ny ledamot i Svenska Akademien
2018-12-18
Svenska Akademien har fått en jurist på stol nummer ett. Den nye ledamoten heter Eric M. Runesson, han är justitieråd i Högsta domstolen och har läst juridik vid Stockholms universitet. ”Jag kom nog ganska lindrigt undan som var student på 1980-talet. Jag är inte säker på att jag hade klarat mig idag”, säger Eric M. Runesson.
Annika Berg i Vetenskapsradion Historia
2018-12-13
Annika Berg, docent i idéhistoria, gästar senaste avsnittet av Vetenskapsradion Historia i Sveriges Radio P1. Programmet handlar om rösträttens begränsningar efter reformerna 1918-21.
Tolkutredningen vill ge TÖI kraftigt utökat ansvar för utbildning till tolk i offentlig sektor
2018-12-12
Tolkutredningen har gjort en översyn av samhällets behov av och tillgång till tolkar i talade språk samt den offentliga sektorns användning av tolkar. Bland annat föreslår man att Tolk- och översättarinstitutet (TÖI) ska få i uppgift att konstruera auktorisationsprov och att TÖI:s utbildning till tolk i offentlig sektor ska förlängas till en tvåårig yrkesexamen.
SU Innovation vill göra idéer lönsamma
2018-12-11
SU Innovation är det nya samlingsnamnet hela Stockholms universitets innovationssytem; Innovationskontoret, SU Inkubator och SU Holding. De tre har samlokaliserats och sitter nu tillsammans i Villa Belona.
Nytt akademiskt samarbete med Chile
2018-12-09
Stockholms universitet har tillsammans med flera andra svenska lärosäten gått med i ett akademiskt samarbetsprojekt med flera chilenska universitet, ACCESS.
Anslag till kommunikationssatsningar
2018-11-30
Riksbankens Jubileumsfond har beviljat medel till tre olika kommunikationsprojekt vid Stockholms universitet.
Mänsklighet diskuterades på Dramatenbaren
2018-11-26
I oktober hölls för första gången en poddinspelning arrangerad av Stockholms universitet i samarbete med Dramaten. Det var den tvärvetenskapliga podden Professor Magenta som med hjälp av tre gäster vände och vred på begreppet mänsklighet inför en nyfiken publik på Dramatenbaren.
Om skräpestetik i Barbro Lindgren-böcker
2018-11-23
Lydia Wistisen medverkar med en artikel i temanumret “Den nordiska barnboken runt 1968” i tidskriften Barnboken.
Han reser jorden runt med fraktfartyg i stället för flyg
2018-11-23
När Carl Hamnesjö läste geografi på Institutionen för naturgeografi vid Stockholms universitet insåg han hur illa det stod till med klimatet, och att hans egen påverkan var relativt stor. Han hade precis varit i väg på en långresa och längtade bort igen, men kunde inte rättfärdiga inför sig själv att välja flyget.
Max Tegmark faschinerade publiken i Aula Magna
2018-11-22
Hur många här är från Blackebergs gymnasium? inleder Max och ett trettiotal händer sträcks upp. Max är inbjuden för att berätta om AI, artificiell intelligens.
Kort äventyr eller livslång karriär? Om praktik och arbete i EU
2018-11-16
Den 28 nov kl. 15–18 kommer Universitets- och högskolerådet (UHR) till Stockholms universitet. Vi berättar om karriärmöjligheter inom EU:s institutioner och du får träffa en svensk EU-tjänsteperson som berättar om sin spännande vardag och hur du går till väga för att komma dit.
Elina Druker i SVT:s Uutiset
2018-11-15
Elina Druker, professor i barn- och ungdomslitteratur vid institutionen, intervjuades i det finskspråkiga nyhetsprogrammet Uutiset i SVT den 14 november om betydelsen av högläsning för barn.
Premiär för nytt mentorsprogram för studenter
2018-11-06
I samarbete mellan Studentkåren och den ideella organisationen, Mitt livs val, startade i veckan ett program för studenter vid Stockholms Universitet som vill blir mentorer för ensamkommande och nyanlända gymnasieungdomar. Intresset har varit stort och 13 studenter började den förberedande utbildningen i måndags.
Jocelyn Tech: ”Att vara förskollärare är ett äventyr varje dag”
2018-11-01
Jocelyn läser mot en behörighet som förskollärare inom Utländska lärares vidareutbildning och har redan en anställning inom förskolan. Därför har hon haft möjlighet att göra Verksamhetsförlagd utbildning, VFU, på sin arbetsplats.
Kuzmičová i Kulturnytt om ljudböcker för barn
2018-10-30
Anežka Kuzmičová, litteraturforskare vid Institutionen för kultur och estetik, intervjuas i Sveriges radio P1:s Kulturnytt, i ett inslag om ökning av ljudböcker för barn och ungdomar.
"Samhället blir roligare om alla har läst en kurs humaniora"
2018-10-17
Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman har läst juridik, litteraturvetenskap och Språkkonsultprogrammet, men det är studierna i spanska som han tycker har betytt mest. Nu är han aktuell med en bok om klimatkrisen som samlar hans krönikor i ämnet.
Världsmästaren om rasism i klassrummet
2018-10-12
En bra lärare kan förändra världen och all förändring börjar med ett samtal. Det var budskapet när före detta fotbollsstjärnan och numera universitetets hedersdoktor Lilian Thuram föreläste för lärarstudenterna.
Boel Westin presenterade de nominerade till ALMA-priset
2018-10-12
Igår offentliggjorde juryns ordförande Boel Westin vid bokmässan i Frankfurt de nominerade till Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) 2019.
Bråttom, men till vilket pris? Om undervisning för nyanlända
2018-10-12
Över 40.000 barn och ungdomar har under de senaste åren kommit till Sverige och de flesta av dem är nu inne i det svenska skolsystemet. Som stöd till huvudmän, rektorer och lärare finns styrdokument och riktlinjer för hur undervisningen av nyanlända ska gå till. Frågan är om dokumenten ger det stöd som behövs? Maria Lim Falk och Gustav Westberg har undersökt det.
Utomhusmatematik på universitetet för 300 skolbarn
2018-10-10
Under en heldag fick drygt 300 skolelever i årskurs 2, 3 och 4 prova på matematikundervisning utomhus på Frescati. Det var lärarstudenter som fått i uppdrag att planera utomhusmatematik och sedan genomföra den praktiskt med skolbarnen.
Levande kust uppmärksammas i SvD
2018-10-09
Genom projektet Levande kust har vattenkvaliteten i Björnöfjärden förbättras betydligt. Projektet uppmärksammas nu i ett stort reportage i Svenska Dagbladet.
Andreas Hellerstedt i Bildningsbyrån
2018-10-04
Andreas Hellerstedt, forskare i idéhistoria vid Institutionen för kultur och estetik, gästar Utbildningsradions program Bildningsbyrån, som handlar om författaren, filosofen och politikern Niccolò Machiavelli.
Uppdragsutbildning i statistik och enkätmetodik
2018-09-28
Vi erbjuder i mån av tid utbildning i statistik och enkätmetodik för yrkesgrupper som journalister, kommunikatörer och utredare på myndigheter. Denna typ av utbildning ges mot en självkostnadsavgift.
Byggstart för ny arena för konst och vetenskap
2018-09-28
I slutet av september togs första spadtaget för Accelerator. Nära tunnelbanestationen skapas nu en arena för konst, vetenskap och samhällsfrågor som ska fungera som en mötesplats för akademi och allmänhet.
Henry Parlands dikter fritt tillgängliga på nätet
2018-09-27
Per Stam, litteraturforskare vid Institutionen för kultur och estetik, är redaktör för den nya boken “Dikter”. Utgåvan finns också i utökad form på nätet som fritt forskningsmaterial.
Nya doktorer uppmärksammas vid högtid i Blå hallen
2018-09-25
Den 28 september är det dags för Stockholms universitets årliga installations- och promotionshögtid i Blå hallen i Stockholms stadshus. Högtiden uppmärksammar såväl nyblivna doktorer som nya hedersdoktorer.
Partikelfysikern som började forska i psykologi
2018-09-21
Som liten stod valet mellan konditor och matematikprofessor. Det blev istället en disputation i partikelfysik. Nu har hon bytt spår igen och forskar vid Psykologiska institutionen om varför vissa personer är bättre på att kommunicera än andra.
Svårt behålla lärarutbildare som väljer skolan
2018-09-19
Ökade anslag krävs till de institutioner som utbildar lärare annars riskerar skolans lärarbrist att bli högskolans lärarbrist. Det hävdar prefekten B-O Molander som den senaste veckan belyst baksidan med höjda lärarlöner i skolan.
Svenska forskare och företag i global rapport: så halverar vi klimatutsläppen till 2030
2018-09-14
Den digitala revolutionen kan revolutionera klimatarbetet, men endast med rätt politik och framsynt klimatledarskap. En ny global rapport av bland andra Johan Rockström visar lösningar för att halvera världens utsläpp av växthusgaser sektor för sektor.
Populärvetenskapliga stipendier till forskare
2018-08-31
Natur & Kultur delar ut fyra populärvetenskapliga arbetsstipendier. Lind Palicki och Gustav Nilsonne vid Stockholms universitet är två av de forskare som får stipendier.
Nytt forskningssamarbete för klimat och säkerhet
2018-08-31
I samband med Världsvattenveckan 2018 i Stockholm lanseras ett nytt forskningssamarbete för klimat och säkerhet. Stockholm Climate Security Hub för samman fyra svenska forskningsinstitut på klimat- och säkerhetsområdet, varav Stockholm Resilience Center (SRC) vid Stockholms universitet är ett. Syftet är att främja kunskapsutveckling och policydialog på området, inte minst för att stödja FN och andra multilaterala aktörer med evidensbaserad analys.
Magnet på 12 ton för hjärnforskning
2018-08-28
Det nya hjärnforskningscentret vid Stockholms universitet fick den 28 augusti en viktig komponent: magneten till skannern som gör det möjligt att navigera genom hjärnans vävnader och ben.
Johanna Palmström – först med biografi om Gudrun Schyman
2018-08-22
Politik och feminism engagerar Johanna Palmström. Studierna vid Stockholms universitet inspirerade henne att arbeta vidare med dessa frågor. Nu är hon aktuell med en bok om Gudrun Schyman.
Ny sida för Stockholms universitet på Facebook
2018-08-16
Stockholms universitet har sedan den 4 augusti en integrerad Facebook-sida som ligger på facebook.com/stockholmuniversity. Detta är ett resultat av ett beslut från Samverkansavdelningen som ansvarar för universitetets närvaro i sociala medier.
Hydrologins historia
2018-08-10
Professor Gia Destouni intervjuas för att lyfta upp hur samhället kan utveckla en historisk vattenkunnighet och integrera denna i undervisning, forskning och samhällsplanering för att förbättra kunskapen om våra vattenresurser.
Tre artiklar under temat Nyanländas språkutveckling
2018-08-01
Tre projektmedarbetare i Svenska Akademiens utvecklingsprojekt Intensivsvenska har blivit engagerade av Skolverket att skriva artiklar under temat Nyanländas språkutveckling för en så kallad kompetensutvecklingsmodul i Språk-, läs- och skrivutveckling (Läslyftet).
Forskaren: Så ska läsningen bland barn och unga öka
2018-06-29
Läsdelegationen har på uppdrag av regeringen tagit fram förslag som ska ge alla barn och ungdomar möjligheter till fullgod läsförmåga och lustfyllda läsupplevelser. Satsningar på skolbibliotek och kompetensutveckling för lärare i förskola och fritidshem är några av insatserna, uppger Ulf Fredriksson, docent i pedagogik och en av delegaterna.
Full fart framåt för Latinamerikainstitutet!
2018-06-29
Väldiga naturtillgångar, korruption, genusmedvetande, våld, minskad fattigdom, mänskliga rättigheter... Intresset för den mångfasetterade och dynamiska världsdelen ökar i både Europa och i USA, men allra mest i Kina. Vi har vind i seglen, konstaterar Andres Rivarola, lektor och föreståndare för Latinamerikainstitutet vid Stockholm universitet.
Anslag från Bill & Melinda Gates Foundation för att undersöka blodförgiftning
2018-06-26
Om man på ett enkelt och effektivt sätt kan ställa exakta diagnoser på infektioner, kan man rädda många människoliv. Nu har Mats Nilsson, professor i biokemi vid Stockholms universitet, och hans forskargrupp på SciLifeLab fått drygt en miljon kronor från Bill & Melinda Gates Foundation för att utveckla en metod för att undersöka barn som har fått blodförgiftning.
Annika Berg i SR:s Godmorgon världen!
2018-06-25
Annika Berg, idéhistoriker vid Institutionen för kultur och estetik, gästar Sveriges radio P1:s program Godmorgon världen!, i ett inslag om framgångsrika par som arbetar tillsammans.
Samverkansprojekt om programspecifika VFU-skolor
2018-06-21
Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik
(MND) och ett antal skolor i Sollentuna har startat samverkansprojektet ”Programspecifika VFU-skolor, för ökad professionsanknytning i lärarutbildningen och stimulans till utveckling i skolan.”
Goda förbindelser krävs för akademisk utveckling i Stockholm
2018-06-19
Studenter och forskare behöver bättre möjligheter att ta sig mellan Stockholms lärosäten. Det är ett måste för Stockholm som en av Europas starkaste universitetsstäder säger en ny rapport.
Han ska modernisera det pressetiska systemet
2018-06-19
Som nytillträdd vd för Utgivarna är Patrik Hadenius viktigaste uppgift att lotsa ett nytt medieetiskt system för press, radio och tv i mål. Men han försöker ta några pauser också.
Nytt centrum för paleogenetik
2018-06-15
En ny överenskommelse samlar Stockholms universitets och Naturhistoriska riksmuseets forskning i paleogenetik i det nya Centrum för paleogenetik.
Första bilden av stjärna som slits itu av svart hål
2018-06-14
För första gången har astronomer kunnat se hur en stjärna sugs in av ett svart hål, slits itu och förvandlas till en jetstråle av materia som sprutas i en hastighet som närmar sig ljusets.
Ny utbildning till lärare i kulturskolan
2018-06-14
Fokus på forskningsförankring och verksamhetsutveckling ska göra den nya utbildningen till kulturskolepedagog attraktiv för både kulturskolans lärare och arbetsgivare. Det nya programmet kan sökas i höst och står klart våren 2019.
”Sommar, sommar, sommar…”
2018-06-13
Många av årets sommarvärdar i Sveriges Radio P1 har anknytning till Stockholms universitet, bland andra filosofiprofessorn Åsa Wikforss, litteraturprofessorn Sara Danius och chefen för nobelprisbelönade ICAN, Beatrice Fihn.
Matematiska cirkeln, läsåret 2018/2019
2018-06-12
Institutionerna för matematik vid KTH och Stockholms universitet anordnar ett gemensamt studieprogram för matematikintresserade gymnasister — "Stockholms Matematiska Cirkel". Avsikten med programmet är ge studenter möjlighet att odla sitt intresse för och komma i kontakt med en annan sida av matematikämnet än den man vanligen får se på gymnasiet. Vill du vara med?
Janina Orlov ny i ALMA-juryn
2018-06-07
Janina Orlov, litteraturvetare vid Institutionen för kultur och estetik, är ny ledamot i juryn som utser Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA).
Så gör du för att annonsera ut hel- och deltidsjobb till våra personalvetarstudenter
2018-05-31
Är du arbetsgivare inom HR, rekrytering, bemanning eller andra områden där personalvetare jobbar? Vill du annonsera ett ledigt jobb på hel- eller deltid inom personalvetarens arbetsområden? Då är du välkommen att kontakta våra studenters förening SthlmUP, Stockholms universitets personalvetarförening, och/eller Stockholms universitets jobbportal MyCareer.
“Hjärtefråga att motverka faktaresistens”
2018-05-31
Behov av redaktioner med resurser samt förmåga hos lärosäten att kommunicera forskning och kunskap på nya sätt. Det var ett par råd vid det första av universitetets seminarier om faktatillit i Almedalen.
Elina Druker i samtal med Jacqueline Woodson
2018-05-30
Årets ALMA-pristagare Jacqueline Woodson gästade Kulturhuset Stadsteatern för ett öppet samtal lett av Elina Druker, professor i litteraturvetenskap.
Den Levande Frågelådan
2018-05-29
Den 24 maj besökte 2000 elever ur årskurs fem Stockholms universitet för den årliga "Levande frågelådan" där de får träffa riktiga forskare och ställa naturvetenskapliga frågor om saker de har funderat över.
Lyckat ledningsbesök och stort intresse för universitetet i Latinamerika
2018-05-28
Under våren har Stockholms universitet haft särskilt fokus på Latinamerika. Ledningsbesök till ett flertal länder i regionen och rekryteringsaktiviteter har arrangerats för att skapa kontakter, vidareutveckla relationer och möta studenter.
Empowerment på arbetsplatsen kan påverka informella kontrakt – och leda till uppsägningar
2018-05-21
"I min nyligen publicerade avhandling visar jag att det lätt kan underskattas i vilken omfattning informella kontrakt kan påverkas av stora organisationsförändringar – så som ofta förekommande vid införandet av managementmetoder som empowerment eller lean", skriver Linda Weidenstedt i ett nytt blogginlägg.
Urbanekolog som sprider kunskap om bin
2018-05-18
Det började med bikupor för honungsbin och har fortsatt med trädgårdar och utbildning för att sprida kunskap om biologisk mångfald, ekosystemtjänster och urban hållbarhet. Josefina Oddsberg Gustafsson läste till urbanekolog vid Stockholms universitet och är en av grundarna av Bee Urban.
Annika Rembe - formar världens bild av Sverige
2018-05-18
Att bygga ett förtroende för Sverige är Annika Rembes viktigaste arbetsuppgift. Hon är generaldirektör på Svenska Institutet, den myndighet som sprider bilden av Sverige som ett bra land att bo, studera, arbeta i och samverka med. Från juridikstudierna på Stockholms universitet har hon främst med sig ett sätt att resonera, och en insikt i vikten av att kunna se sammanhang.
Magnus Bremmer – Folkbildande poddare
2018-05-18
Magnus Bremmer står bakom den populära Bildningspodden tillsammans med journalisten Klas Ekman, producerad för Humanistiska fakulteten vid Stockholms universitet. 2015 disputerade han vid universitetet med en litteraturvetenskaplig avhandling om hur man såg på den fotografiska bilden under 1800-talet.
Så jobbar vi med kommunikation på Sociologiska institutionen
2018-05-17
Under de senaste åren har vi på Sociologiska institutionen intensifierat vårt arbete med att förmedla forskning till allmänheten, journalister, potentiella studenter, myndigheter, politiker samt andra forskare.
Kurs i immaterialrätt och innovation för doktorander
2018-05-17
Hur kan jag som forskare nå ut med mina forskningsresultat? Hur skyddar jag mina forskningsresultat till exempel inför starten av ett nytt samarbete och hur gör jag för att skapa nytta genom min forskning? Innovationskontoret vid Stockholms universitet erbjuder alla institutioner vid universitetet en kurs i immaterialrätt, avtal, innovationsarbete och forskningskommunikation för doktorander.
Nytt samarbetsavtal med Stockholms stad
2018-05-09
Rektor Astrid Söderbergh Widding och finansborgarrådet Karin Wanngård skrev den 3 maj på ett nytt samarbetsavtal mellan universitetet och staden.
Ny bok: Postdemokratisk kultur
2018-05-04
I sin nya bok diskuterar professor Jeff Werner den svenska demokratin och de förhoppningar som ställs på kulturen att vitalisera den.
Avslutning i IVAs mentorprogram
2018-05-03
Forskare som vill lära sig mer om hur deras forskningsresultat ska kunna nå ut på marknaden kan ha stor nytta av en mentor från näringslivet. Och mentorn får nya insikter om den akademiska världen. Det är slutsatser från ett nyligen avslutat mentorprogram i IVAs regi.
Anita Heber ny redaktör för JSSCCP
2018-05-02
Den 1 maj klev Anita Heber på som ny chefredaktör för den kriminologiska tidskriften Journal of Scandinavian Studies in Criminology and Crime Prevention (JSSCCP). Anita är docent och stf. Prefekt vid Kriminologiska institutionen och kommer inneha tjänsten som redaktör för JSSCCP i tre år.
Facklitterär översättning – lyssna på podd från Bokmässan 2017
2018-04-24
Hur skiljer sig facklitterär översättning från annan översättning – ur ett översättarperspektiv respektive ett redaktörsperspektiv? Översättaren Henrik Gundenäs och redaktören Nils-Aage Larsson från Daidalos förlag möts i ett samtal om facklitterär översättning. Några av ämnena som avhandlas är texter som blir bättre på svenska, redaktörer som inte gör sitt jobb och språk som luddar och har kaksmulor om munnen.
Att översätta för liten – lyssna på podd från Bokmässan 2017
2018-04-24
Det pågår en barnboksboom i Sverige just nu, men hur ser det ut för de översatta barnböckerna? Översättarna Anna Gustafsson Chen (som har översatt Jimmy Liao) och Annakarin Thorburn (som har översatt Isol) samtalar med Elin Svahn (som har översatt Marc Martin) om barnböckers särdrag ur ett översättningsperspektiv. Hör dem här i en diskussion om att starta förlag, läsaranpassning och – den argentinska bajsfen!
Besök från Sri Lanka för samtal kring forskningssamarbete
2018-04-24
Stockholms universitet har haft besök av en delegation från Sri Lanka under ledning av Professor Sirimali Fernando från Sri Lankas National Science Foundation.
Forskning om åldrande först ut i samarbete Stockholm-Tokyo
2018-04-23
Vad kan forskningen bidra med till att hantera en allt mer åldrande befolkning? Frågan diskuterades vid en workshop i samband med att Tokyos universitet etablerar ett samarbete med Stockholms tre främsta lärosäten.
Professor Eva-Carin Gerö gäst i SRs radioprogram "Morgonpasset i P3"
2018-04-23
Vad hade man egentligen för sex under antikens Grekland? Professorn Eva-Carin Gerö berättar i programmet om idealet att äldre män skulle ha sex med unga pojkar, vem kvinnorna hade sex med och om eros.
Retoriken som resurs i klassrummet – lyssna på den nya Svenskpodden
2018-04-19
Svenskpodden är en helt ny podcast om svenskämnet i grundskola och på gymnasiet. Samtal med Vendela Blomström, universitetsadjunkt och studierektor vid Stockholms universitet. Vendela Blomström undervisar i kurser om retorik och är bland annat medförfattare till läroboken Svenska impulser – en handbok i retorik.
Slut på stockholmarnas gamla synder
2018-04-19
Stockholmarnas historiska avloppsutsläpp påverkar inte längre vattenkvaliteten i innerskärgården. Det visar ny forskning från Stockholms universitet som presenteras i en ny rapport. Dessutom avancerad vattenrening, blåstång och småbåtars påverkan i vikar.
Birgittapriset till två medeltidsforskare
2018-04-17
Birgittapriset 2018 går till medeltidsforskarna Ingela Hedström och Sara Risberg som kastat nytt ljus över livet i Vadstena kloster.
Rysslands första konferens om medieöversättning – viktig för yrkets status
2018-04-16
Det är av stor betydelse för medieöversättningen i Ryssland att man har en sådan här konferens, den första i sitt slag. Det skapar synlighet för området och ökar statusen för yrket, som är väldigt litet och åsidosatt i Ryssland, säger Jan Pedersen, docent och lärare i översättningsvetenskap. Han var en av plenarföreläsarna på konferensen.
Stockholms universitet gör ytterligare satsningar på Öppen vetenskap
2018-04-10
Forskare från Stockholms universitet kan nu publicera sig i Open Access-förlags tidskrifter utan att betala någon författaravgift. Detta tack vare nya avtal med fyra internationella Open Access-förlag.
Flora Nwapa och afrikanska kvinnor i världslitteraturen
2018-04-10
Under Stockholms Litteraturmässa 13-14 april deltar Paula Uimonen och Stefan Helgesson med samtalet ”Flora Nwapa and African women in world literature”. Den 16 april presenterar Paula Uimonen ”Flora Nwapa’s literary legacy” på Stockholms Stadsbibliotek/Internationella biblioteket.
Hållbarhetsforum: Beslutsfattare behöver fakta från forskare
2018-03-23
Vad händer när den lättillgängliga oljan tar slut och vad bör vi äta för att minska klimatpåverkan? Det var centrala frågor vid premiären för universitetets hållbarhetsforum.
Systemvetare med siktet inställt på socialt entreprenörskap
2018-03-21
Efter att ha läst programmet Ekonomi och IT på Stockholms universitet fick Carolin Solskär en plats som trainee på Microsoft. Och i höstas fick hon flera tusen personer att samlas för att uppmärksamma #Metoo.
Att skriva mellan två språk
2018-03-20
Samtal med poeten Juan Carlos Piñeyro”- Nytt avsnitt av poesipodcasten på spanska Poesía al Paso
Jungstrand i juryn som korar sakprosa
2018-03-15
Anna Jungstrand, litteraturforskare vid Institutionen för kultur och estetik, är en av medlemmarna i juryn som ska utse Skandinaviens viktigaste sakprosa på 2000-talet.
We don’t know enough to fix the Baltic Sea with geo-engineering
2018-02-27
Geo-engineering measures have been proposed to mitigate the internal load of phosphorus and speed recovery of the Baltic Sea. But there are still uncertainties about the fluxes and dynamics of phosphorus and their contribution to eutrophication, which was discussed at the HELCOM-EUSBSR workshop where the Baltic Sea Centre participated.
Ny kartläggning av Östersjöns skyddsvärda områden
2018-02-19
Enligt HELCOMS åtagande vid FN:s havskonferens ska man för första gången ska ta fram en översikt över Östersjöns skyddsvärda havsområden. I februari deltog experter från Östersjöländerna för att ta fram denna kartläggning
Nyfiken på hur kroppen fungerar
2018-02-16
”Alla behöver äta och maten påverkar alla.” Så förklarar månadens alumn, näringsfysiologen Kristina Andersson, dagens stora intresse för kost.
ULV, VAL och Snabbspåret deltog på Bazaren
2018-02-12
Flera av de kompletterande lärarutbildningarna vid Stockholms universitet deltog vid årets utbildningsmässa Bazaren.
Östersjöcentrum välkomnar förbud om mikroplast i kosmetika
2018-02-01
Sverige förbjuder mikroplast i avsköljningsbara kroppsvårdsprodukter från och med 1 juli. Ett bra beslut för miljön, enligt våra forskare, som hoppas att även andra produkter snart förbjuds.
Love Ekenberg utnämns till professor vid ICDE
2018-01-30
Love Ekenberg, Stockholms universitet, utnämns till professor för storskalig högre utbildning med fokus på länder i södra Afrika vid ICDE.
4,6 miljoner till projekt om miljöpåverkan längs kuster
2018-01-25
Sveriges kustmiljöer är föremål för en rad exploaterande verksamheter som påverkar viktiga funktioner i ekosystemen. Inom projektet ECOCOA ska forskare hjälpa förvaltning att minska förluster av biologisk mångfald och ekosystemtjänster för att nyttjandet av våra kuster ska bli hållbart på lång sikt.
Islands president populär föreläsare
2018-01-24
Islands president Gudni Johannesson höll under torsdagen en uppskattad gästföreläsning på temat nationalism och globalisering.
Erfarenhetsutbyte med Finland
2018-01-17
Över 120 personer från Helsingfors som arbetar med lärarutbildning var på besök vid Stockholms universitet i januari. Det som stod högt upp på programmet var erfarenhetsutbyten.
Policy brief: Förbättra gödselåtervinningen i jordbruket
2018-01-17
Fosfor är en ändlig resurs och effektiv, återcirkulerande användning är absolut nödvändigt. För att sluta fosforns kretslopp behöver fokus bland annat riktas mot återanvändning av gödsel inom jordbruket.
Vill du att en student skriver uppsats på ditt företag eller din organisation?
2018-01-17
I samband med examen skriver alla våra personalvetarstudenter ett examensjobb. Detta sker ofta i samarbete med organisationer av olika slag. Har du en idé eller ett utredningsjobb inom personalvetarens område som du vill erbjuda studenter att skriva uppsats om kan vi hjälpa dig att annonsera uppsatsämnen här på vår webbplats.
Ny institution stärker samhällsvetenskaplig folkhälsoforskning
2018-01-02
Vid årsskiftet bildades Institutionen för folkhälsovetenskap när forskningsinstituten CHESS och SoRAD gick samman för att ytterligare stärka den samhällsvetenskapliga forskningen kring folkhälsa.
God Helg önskar föreståndaren!
2017-12-19
Det doftar glögg och pepparkakor. Plötsligt inser jag att julen inte bara knackar på dörren, utan bankar ganska hårt. När julledigheten är nära och året närmar sig sitt slut så känns det naturligt att reflektera lite över verksamhetsåret 2017;
Fredspristagare Beatrice Fihn talade i riksdagen
2017-12-15
En intensiv Nobelvecka avslutades i Stockholm för fredspristagaren, och SU-alumnen, Beatrice Fihn. Den 13 december talade hon i riksdagen vid ett seminarium om kärnvapen.
Stärkt samarbete med Naturhistoriska riksmuseet
2017-12-07
Stockholms universitet och Naturhistoriska riksmuseet stärker sina kontakter genom en överenskommelse om samarbete inom forskning och utbildning.
Havsutsikt 2/2017, Allas våra kuster
2017-12-06
Hur ska våra hav användas? Martin Gullström från Stockholms universitet skriver om landskapsperspektiv på havet i senaste numret. Där kan du också läsa om oceanbottnars hemlighet, bullerskadade fiskar, och hur viktigt det är med genetisk mångfald.
Ny bok om demografi på svenska av forskare vid vår demografiska avdelning
2017-11-28
Nu släpps den första heltäckande kursboken om demografi, befolkningsstudier, på svenska. Boken, ”Demografi – befolkningsperspektiv på samhället”, är skriven av forskare vid demografiska avdelningen (SUDA) vid Stockholms universitet och visar på bredden i samtida forskning om befolkning och samhälle.
Försvarets tolkskola förebilden när elever lär sig svenska på nolltid
2017-11-20
En intensiv träning på ord och uttal samt mycket läsning av skönlitteratur. Det är fundamentet i satsningen på intensivsvenska för nyanlända. Projektet har inspirerats av Försvarets tolkskola där eleverna testas på 250 nya ord i veckan. På denna utbildning är målet 100 ord i veckan.
Universitetet storsatsar på Östersjöforskning
2017-11-20
Under 2018 inrättas en nytt tvärvetenskapligt forskarnätverk med fokus på Östersjöfrågor vid Stockholms universitet. I en första utlysningsomgång söker vi fem kollegor till detta team.
Datorseende öppnar möjligheter inom modeindustrin
2017-11-17
Den digitala tekniken öppnar nya möjligheter för modeindustrin – och för den modeintresserade. Oskar Juhlin berättar vad som är på gång.
Så påverkas beslutet om den nya upphovsrättsreformen
2017-11-03
Många i forskarsamhället är oroliga för den nya upphovsrättsreformen och eventuella negativa konsekvenser för öppen vetenskap. Europas vetenskapsrepositorier och text- och datautvinning inom forskning kan drabbas.
Byråkraten som vill få fler att ”kulturarva”
2017-10-25
Det är lättare att förstå vad kulturarv är om man gör om det till ett verb. Annars blir det så statiskt. Det menar Qaisar Mahmood, chef för Kulturmiljöavdelningen på Riksantikvarieämbetet, som bland annat har läst sociologi och statsvetenskap vid Stockholms universitet.
”Skaffa ett extrajobb vid sidan av studierna”
2017-10-06
Annahita Yassarati satte ihop sin kandidatexamen i sociologi genom fristående kurser. Nu jobbar hon som bemanningschef och ger rådet att skaffa ett tydligt mål, ta reda på vad personalvetare gör och söka extrajobb under studierna.
Fullspäckat program under veckan för hedersdoktor Lilian Thuram
2017-10-03
Den franske före detta fotbollsspelaren och numera författaren Lilian Thuram deltog i ett fullspäckat program under veckan då han mottog utmärkelsen som hedersdoktor vid Stockholms universitet.
Forskarnas budskap till fiskeministrarna
2017-09-26
Lyssna på vetenskapen. Den uppmaningen ger forskarna inför EU-förhandlingarna om årets fångstkvoter. I ett brev till alla EU:s fiskeministrar uppmanar Östersjöcentrum till att följa vetenskapens råd för hållbara fångstkvoter i Östersjön nästa år.
Fredagsmys med forskare i Stockholm!
2017-09-26
På fredag är det dags för Sveriges mest spridda vetenskapsfestival. Inled helgen med racerbilar, hjärnforskning, solteleskop och fysikshow när ForskarFredag i Stockholm bjuder på både utställning och kvällsaktiviteter!
Stor fest för forskare i Blå hallen
2017-09-25
Den 29 september är det dags för Stockholms universitets årliga installations- och promotionshögtid i Blå hallen i Stockholms stadshus. Högtiden uppmärksammar såväl nyblivna doktorer som världskända nya hedersdoktorer. Ceremonin direktsänds på www.su.se/play
Ny studio enda i Sverige för tolkutbildning
2017-09-21
Den 20 september klippte universitetets rektor Astrid Söderbergh Widding bandet för Sveriges första professionella tolkstudio för utbildning av tolkar.
Hon vill göra seriös och rolig kultur för alla
2017-09-21
Socialantropologi, företagsekonomi och konstvetenskap. Det är den perfekta grunden för den som vill arbeta med kultur på SVT. Åtminstone om man får tro månadens alumn Emelie Persson.
Hundraårsfirande finansiär viktig för universitetet
2017-09-15
Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse är en av Stockholms universitets viktigaste finansiärer. Stiftelsen fyller nu 100 år och firar bland annat med vetenskapssymposier.
Hur engagerar vi fler i Östersjöfrågor?
2017-09-13
FN:s havskonferens är över, men det är inte engagemanget och viljan att rädda havet. Årets Hållbara Hav-seminarium på Kolskjulet fokuserade därför på hur engagemanget går att omsätta till handlingar och åtgärder som är relevanta för Östersjön.
Kan Sverige bli världens främsta modetech-nation?
2017-09-11
Modejättar samarbetar med IT-företag i spännande projekt. Susanne Ljung berättar om Silicon Valley-stjärnornas stil. Elin Frändberg och Oskar Juhlin berättar hur modetech gör svenska modeindustrin större.
Välkommen till Accelerator hösten 2017
2017-09-06
Under en begränsad tid visar Accelerator två verk av konstnärsduon Lundahl & Seitl: Elegy to the Medium of Film och Unknown Cloud on Its Way to Stockholm University.
Östersjödebatt vid Finlands 100-årsjubileum
2017-08-30
Under Finlands 100-årsjubileum bjöds Baltic Bridge in för att diskutera hur Östersjöns framtid ser ut och vilket hållbarhetsansvar som finns hos beslutsfattare, näringsliv, forskare och enskilda medborgare.
Havsutsikt 1/2017, forskare om havet
2017-08-29
Nio nya artiklar om havet. Miljöministern i en krönika om framtiden för våra svenska havsområden. Från Stockholms universitet skriver forskare om vitaminbrist hos många havslevande djur samt om vitmärlans känsliga ögon.
Programvaror revolutionerar modeindustrin
2017-08-22
Gränslösa möjligheter att integrera teknologi i vardagskläder hindras av mjukvaruutvecklingen. Därför ger utvecklingen av nya textilier för wearables inte förväntat resultat, säger Oskar Juhlin i El Espectador.
Astronomins dag och natt 2017
2017-08-09
Astronomins dag och natt gör det fantastiska med astronomin och universum tillgängligt för alla i hela Sverige.
Med passion för finska
2017-08-08
Finska är inte svårare än andra språk, det är bara annorlunda. Det menar Merja-Liisa Heikkinen, som har undervisat i finska som främmande språk i många år och utbildade sig till ämneslärare vid Stockholms universitet i slutet av 1980-talet.
Gratis affisch, Östersjöns arter och miljöer
2017-07-21
Beställ en dekorativ affisch med ett smakprov från både sajten havet.nu/livet och den tryckta boken Växter och djur i Östersjön.
Språket, ett (onödigt) hinder för integration?
2017-07-07
Att kunna svenska är många gånger en förutsättning för att få jobb; samtidigt som ett jobb många gånger är en förutsättning för att lära sig svenska. Riskerar vi, förblindade av vår egen språksnålhet, att gå miste om verkligt värdefulla talanger i väntan på att de ska lära sig svenska? Seminarium och diskussion om integrationens Moment 22, under Almedalsveckan 2017.
Digital guide till Östersjöns arter
2017-06-21
Äntligen är den här, den webbaserade fälthandboken Livet i havet. Här presenteras över 250 salt- och sötvattenarter från Bottniska viken till södra Östersjön, tillsammans med en introduktion till Östersjöns särpräglade värld.
Konsten att sprida huskurage
2017-06-16
Varför vågar så få grannar ingripa mot våld? Hur kan man uppmuntra fler att agera och visa omtanke om varandra? Nina Rung, kriminolog från Stockholms universitet, arbetar förebyggande mot våld i nära relationer.
10 år i havets tjänst
2017-06-15
Sveriges största webbsajt om havet fyller tio år. Sedan starten år 2007 har den populära webbplatsen havet.nu presenterat nyheter, forskning och fakta om havet. Från alla och för alla. Med Stockholms universitet som avsändare.
Ny handlingsplan för naturskyddsarbete
2017-05-21
I dag, den 21 maj, firas Europeiska Natura 2000-dagen för första gången. Samtidigt har medlemsländerna hittills inte uppfyllt sitt naturskyddsarbete. EU-kommissionen har antagit en ny handlingsplan för att hjälpa dem att påskynda arbetet. Östersjöcentrums Sofia Wikström hoppas att planen leder till hållbara åtgärder för fiske i skyddade områden.
SvD: Plast i haven varar i 100-tals år
2017-05-15
På 50 år har plastförbrukningen ökat 20 gånger. Mycket hamnar i haven, där det kan ta flera hundra år innan skräpet bryts ned. Plast i magen och försämrad fruktsamhet är två konsekvenser av detta. Så här skadar plasten djur och natur.
SvD: Viktig forskning hindras när havsbottnen hålls hemlig
2017-05-15
Tack vare Electras utrustninge kan de marina forskarna ta fram mer information om Östersjöns bottnar än tidigare. Men militära intressen gör det olagligt att avbilda och sprida information om havsbottnarna.
Ministerbesök på R/V Electra
2017-05-12
Miljöminister Karolina Skog och klimatminister Isabella Lövin åkte ut med Östersjöcentrums nya forskningsfartyg Electra för att diskutera havsfrågor med våra forskare.
Open science ur rektorsperspektiv
2017-05-09
Astrid Söderbergh Widding besöker Frescatibiblioteket och berättar om öppen vetenskap ur sitt perspektiv. Rektor håller vårens sista föreläsning i bibliotekets serie med öppna föreläsningar.
Policy brief: Avancerad vattenrening
2017-05-05
Avancerade vattenreningstekniker kan vara ett sätt att möta utmaningarna kring samhällets ökande kemikalieanvändning. Nya tekniker möjliggör kraftigt reducerade utsläpp av till våra vattenmiljöer och kan minska risken för marina föroreningar.
Ny rapport: Svealands kust i fokus
2017-04-25
En stor uppvällning orsakade ovanligt kallt och klart vatten förra sommaren. Läs också om hur kusten kan se ut om 8000 år. Rapporten produceras av experter från Stockholms universitet.
Vanessa Barker deltar i samtal om Europas flyktingpolitik
2017-04-21
Måndagen den 24 april kl 17-19 bjuder CoRS in till ett panelsamtal med experter som arbetar med
asylfrågor. Samtalet handlar om hur vi kan skapa ett bättre flyktingmottagande i Europa. Panelen utgörs av bland andra Vanessa Barker, docent och lektor vid Sociologiska institutionen och biträdande chef på Border Criminologies vid the Faculty of Law.
Öppen tillgång – forskningens villkor och omvärldens realiteter
2017-04-21
Den 20 april diskuterar Sverker Holmgren hur strukturer för ökad delning av data och öppen tillgång till forskningsresultat kan byggas upp på forskningens villkor och med hänsyn taget till ekonomiska och politiska realiteter.
Oro över inskränkning i akademisk frihet i Ungern
2017-04-18
Den svenska sektionen av Scholars at Risk, som koordineras från Göteborgs universitet, uttrycker stor oro över den ungerska lagändring som kommer att begränsa Central European Universitys möjlighet att verka som ett fritt lärosäte i Ungern. I ett uttalande som skickats till CEU visar Scholars at Risk Sverige sitt stöd för att universitetet ska kunna fortsätta sin verksamhet som förut.
Nu blommar Östersjön!
2017-04-12
Just nu pågår den viktiga vårblomningen i havet. Dessa växtplankton är lika vackra som blåsippor och tussilago om man bara har ett mikroskop. En efterlängtad algblomning som som forskarna noggrant följer.
Kustmiljöerna i centrum på förvaltningsmöte
2017-04-06
Våra kustvatten påverkar havets mångfald och erbjuder rekreation, turism och maritima näringar. Men forskning och förvaltning behöver hitta hållbara gränsvärden för hur kusterna kan nyttjas, vilket var fokus för årets konferens om kustförvaltning.
”Det sanna” på scenen
2017-04-06
Teatern kan hjälpa oss att vässa vår blick, byta perspektiv, se på tillvaron med andras ögon. Dessutom är det något djupt humanistiskt med själva teaterhändelsen i sig.
Syriska aktivister utbildas i jämställdhet
2017-04-04
En grupp syriska aktivister gästar under vecka 14 Stockholms universitet för att gå en kurs i jämställdhet och mänskliga rättigheter
”Satsa på metodkurserna så att du lär dig något praktiskt”
2017-04-04
Alma Wennemo Lanninger, som läst sociologi och demografi hos oss, jobbar nu på Försäkringskassan, Hon ger tipset att satsa på att bli bra på kvantitativ metod under studietiden – och hålla koll på var andra sociologer jobbar.
Stockholms universitet bidrar till att forma startups i Europa
2017-03-31
Stockholm är ett av Europas viktigaste teknologiska nav. Flera av de som forskar och studerar vid Stockholms universitet ligger också bakom nästa generations startupbolag, vilket uppmärksammas av The Local.
Unga Forskare
2017-03-27
Går du på gymnasiet och tycker att naturvetenskap och teknik är kul? Isåfall kanske Unga Forskare vore något för dig. Varje år ordnar Unga Forskare en utställning med Sveriges häftigaste gymnasieprojekt.
Inför Baltic Sea Future: mobilisera för Östersjön
2017-03-21
Östersjöregionen kan bli en framgångsrik modell för det globala klimat- och miljöarbetet. Men då måste lokala krafter i hela regionen mobiliseras, skriver Östersjöcentrums Tina Elfwing, Skypegrundaren Niklas Zennström och miljöprofessor Johan Rockström.
Utvärdering av fiskefredade områden
2017-03-20
Länsstyrelsen i Stockholm leder projektet ReFisk där fiskereglerna längst kusten från Gävleborgs- till Östergötlands län ska revideras inför 2019. I arbetet med att ta fram kunskapsunderlag och åtgärdsförslag inför revideringen kommer PlantFish att delta som rådgivare.
Forskare utformar modell för havs- och vattenförvaltning
2017-03-15
Stockholms universitet får 1,5 miljoner kronor för att undersöka hur den svenska förvaltningen av hav och vatten kan bli mer hållbar genom ett en mer ekosystembaserad ansats.
Statusrapport om öppna forskningsdata
2017-03-10
Öppen föreläsning på engelska om en global enkät som besvarades av omkring 2000 forskare om öppna forskningsdata och tillgängliggörande av data.
”Den praktiska delen är guld värd för arbetsgivare”
2017-03-08
Satsa på att skaffa kontakter på universitetet, var inte för knusslig med första jobbet och tryck på de praktiska kunskaperna du fått genom utbildningen. Det tipsar vår alumn Jennie Wigerholt om. Hon läste motsvarande Kandidatprogrammet för sociologisk samhällsanalys, kombinerat med kriminologi och statistik, en magister i sociologi och jobbar nu på Skolinspektionen.
Data Management in the Life Sciences
2017-03-06
Föreläsning på engelska med Niclas Jareborg. Niclas will talk about ongoing efforts by national and European infrastructures that aim to facilitate proper data management and Open Access movement for Life Science research data.
Ingvar Lindqvistdagen 2017 - En dag med fokus på lärare
2017-03-06
Lärare, skolledare och andra intresserade är varmt välkomna till en hel dag på Kungl. Vetenskapsakademien som fokuserar på frågeställningar i skolan och nya idéer kring undervisning.
2017 – ett år av kritiskt tänkande
2017-02-10
Universitetet tar fortsatt plats i samhällsdebatten, i år med en målmedveten satsning på kritiskt tänkande, vetenskaplig metod och faktatillit. I Almedalen och i huvudstaden.
Stockholms universitet värd för internationellt möte om forskningssamarbete
2017-01-31
Stockholm universitet är värd för ett Excellence Seminar med deltagare från Sydkorea, Singapore, Kina, Indonesien och Brasilien den 14:e februari. Seminariet avslutar ett tvåårigt projekt för forskningssamarbete mellan forskare i Sverige och dessa fem länder.
Östersjön växer inte, men det gör Sverige
2017-01-24
Idag blir vi 10 miljoner invånare i Sverige och fler människor betyder ett ökat tryck på Östersjön. För att klara utmaningarna för Östersjön på ett bra sätt är ett samarbete mellan kommuner, forskare och näringsliv avgörande.
Professor Ken Benson får utmärkelsen "Encomienda de la Orden Isabel la Católica"
2017-01-21
Förra måndagen den 16 januari, mottog Ken Benson, professor i spanska vid Romanska och klassiska institutionen vid Stockholms universitet den spanska utmärkelsen "Encomienda de Isabel la Católica" från spanska ambassadören Javier Jiménez-Ugarte vid Spanska ambassaden i Stockholm
Lärorikt möte med svensk maltwhiskyforskare
2017-01-03
Vid Institutionen för geologiska vetenskaper på Stockholms Universitet är docent Otto Hermelin en väletablerad forskare och föredragshållare. Under snart 5 år har Otto undersökt maltwhisky med inriktning på hur temperatur och luftfuktighet påverkar fatlagringsprocessen och slutprodukten.
Renskötare och klimatforskare i samarbete på högfjället
2017-01-02
Finns det samband mellan klimatförändringarna och renarnas rörelser över fjället? Det är en fråga som både forskare och renskötare vill få svar på. Mellan samebyn Laevas och Tarfala forskningsstation har ett unikt forskningssamarbete växt fram.
Nobelprisen inspirerar internationella studenter
2016-12-16
Under Nobelveckan besökte en grupp internationella studenter Stockholms universitet och fick träffa några av de professorer som ingår i Nobel-kommittéerna. De träffade även Stefan Buijsman, rekordung doktor vid Stockholms universitet som berättade om sina forskningsstudier.
Fisk- och skaldjursföretag agerar för hållbara hav i dialog med forskare
2016-12-14
Åtta av världens största fisk- och skaldjursföretag har gått ut med ett gemensamt uttalande och tiopunkters handlingsprogram för en hållbar förvaltning av världshaven. Tillsammans ska de bland annat vidta åtgärder för att stoppa olagligt fiske, minska utsläpp och mikroplaster, och verka för bättre arbetsförhållanden hos sina leverantörer.
Fjällforskningsprojekt i ny podcast
2016-12-13
I forskningssatsningen Storslagen fjällmiljö ingår forskare från sex svenska universitet, bland annat Stockholms universitet. Nu finns möjlighet att lyssna på en podcast om forskningen.
Universitetet nav i samverkan för en likvärdig skola
2016-12-07
Stockholms universitet får uppdraget att samordna det vetenskapliga stödet till landets skolhuvudmän i arbetet med att skapa en likvärdig skola för alla elever.
Internationellt filmpris till RATS Teater
2016-11-30
RATS Teaters kortfilm LIV har utnämnts till ”Best Junior Short Film” av en professionell jury på den rumänska filmfestivalen KINOdiseea International Children Film Festival i Bukarest.
Nu kan du läsa den forskningspolitiska propositionen
2016-11-28
"I propositionen presenterar regeringen sin syn på forskningspolitikens inriktning i ett tioårigt perspektiv, med särskilt fokus på satsningar 2017–2020".
Tarfala forskningsstation firar 70 år
2016-11-28
År 1946 etablerades Tarfala forskningsstation intill Kebnekaise och därmed skapades en naturlig bas för den svenska glaciärforskningen. Det markerar även startåret för de årliga mätningar som görs av hur mycket snö som ackumuleras på Storglaciären under vintern samt hur mycket snö och is som smälter bort under sommaren. Denna mätserie är världens längsta i sitt slag och utgör ett betydelsefullt underlag för internationella vetenskapliga glaciologiska och klimatologiska studier.
DSV:s 50-års jubileum firades i Campus Kista
2016-11-25
Den 23 november firade Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV) 50 år. Stämningen var på topp när 360 gäster samlades hos DSV för ett fullspäckat program.
Diskussion om behovet av öppna data
2016-11-23
Gustav Nilsonne diskuterar behovet av öppna data från forskning på människor, metoder som står till buds för forskare som vill publicera öppna data, samt utmaningar som återstår framöver.
Ambassadörer stöder Östersjökongress
2016-11-02
Nu går planeringen av Baltic Sea Future in i nästa fas. Ambassadörerna har samlats för att stödja denna tvärvetenskapliga kongress där kommunernas viktiga roll för hållbarhetsarbetet i och runt Östersjön är i fokus. Stockholms universitet är en av arrangörerna.
Undersöker engagemang och upplevelser i sociala medier
2016-10-27
Festivaler, fotboll och ishockey – och museer – engagerar såväl live som i sociala medier. Hur mycket och på vilket sätt undersöker Christofer Laurell i sin forskning inom ramen för Riksbankens Jubileumsfonds Flexitprogram.
Alf Norkko får Kungens Asköprofessur
2016-10-12
Alf Norkko från Helsingfors universitet berättar i en filmad intervju om planerna för sin gästprofessur inom Östersjöforskning, om samarbetet mellan lärosätena och hur R/VElectra kan komma att användas.
Prorektor med fokus på kvalitet
2016-09-27
En inspirerande pedagog med en tydlig bild av lärarrollen. Clas Hättestrand, ny prorektor med övergripande ansvar för lärarutbildningarna, har prisats för sin undervisning och fokuserar nu på att säkra utbildningarnas kvalitet.
SU-forskare diskuterade yttrandefrihet på bokmässan
2016-09-26
Situationen i Turkiet var en av de frågor som diskuterades på Bokmässan i Göteborg, där Stockholms universitet medverkade i Yttrandefrihetens monter.
Modersmål integreras i undervisningen
2016-09-21
Fler och fler skolor inser vikten av att använda de nyanlända elevernas modersmål i ämnesundervisningen. Nationellt centrum för svenska som andraspråk (NC) vid Stockholms universitet arbetar bland annat tillsammans med Ronnaskolan i Södertälje för att utveckla undervisningen.
Världsledande forskare och nobelpristagare gästföreläser
2016-09-21
Nu finns chansen att lyssna på föreläsningar av 2016 års nya hedersdoktorer vid Stockholms universitet. Bland annat hålls ett samtal med Mario Vargas Llosa, nobelpristagare i litteratur, och en föreläsning med den världsledande klimatforskaren Philip D. Jones.
Stockholm University Press firar Peer Review Week
2016-09-20
Mellan den 19 och 27 september är det "Peer Review Week". Det är ett globalt evenemang som uppmärksammar sakkunniggranskning och dess viktiga roll för att säkra kvalitén av forskningsresultat.
Nytt förslag till upphovsrättsdirektiv från EU-kommissionen
2016-09-20
Svensk biblioteksförening har intervjuat Jonas Holm, jurist vid Stockholms universitet, om vad förslaget innehåller och vilken betydelse det kan få för bibliotekssektorn.
Yttrandefrihet i fokus på bokmässan
2016-09-20
Forskare från Stockholms universitet medverkar i flera programpunkter med fokus på yttrandefrihet under årets bokmässa i Göteborg. Bland annat kommer flera forskare att diskutera det aktuella läget för yttrandefrihet i Turkiet.
Politiker är smartare än sina väljare
2016-09-15
Torsten Persson, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet deltar i ett samtal den 16 september om vem som vill bli politiker. Seminariet, som även webbsänds, arrangeras av Vetenskapsrådet och Institutet för framtidsstudier inom ramen för seminarieserien ”Offentliga samtal – forskare möter praktiker”.
Dåliga avtal utbrett problem inom offentlig sektor
2016-09-09
De skenande kostnaderna för SLL i form av dyra stödstrumpor har väckt stor uppmärksamhet. Enligt Staffan Furusten, forskare vid Score, är upphandlingen med SLL ett extremt exempel på när offentliga medel missbrukas. - Men principiellt pekar det på ett mer utbrett problem inom offentlig sektor, som att man kanske betalar för sådant som man inte har behov av, säger han i en intervju i DN och i Ekot Kvart i fem.
Podcast om poesi på spanska
2016-09-07
Podcasten Poesía al paso är ett samverkansprojekt som drivs av Andrea Castro, docent och forskare i spanska vid Göteborgs universitet och Azucena Castro, doktorand i spanska vid Stockholms universitet.
"Utbildningen i företagsekonomi är för snäv"
2016-08-29
Företagsekonomi som ämne har i grunden ett managementperspektiv, vilket gör inriktningen för likriktad. Det skriver Åke Sandberg, civilekonom och professor emeritus i sociologi i en slutreplik i debatten om utbildningen i företagsekonomi i SvD Näringsliv.
"Förutsätter en familj att det finns barn?"
2016-08-24
Hur ser familjerna ut om 100 år? Den frågan har Livia Oláh, docent i demografi vid Sociologiska institutionen, svarat på i en bok kopplad till utställningen TRÄ2016 i Virserums konsthall utifrån sin forskning.
"Europa närmar sig pensionsåldern"
2016-08-24
Världen är som helhet väldigt ung - men befolkningen i Europa närmar sig pensionsåldern. Det berättade Livia Oláh, docent i demografi vid Sociologiska institutionen, när hon medverkade i programmet "Demografispecial - vilka är världens unga?" i P1.
Ny forskning ska förbättra empowerment-processen
2016-08-23
Managemenstrategin empowerment, på svenska egenmakt, går ut på att öka arbetstagarnas känsla av självbestämmande. Men det är inte säkert att det fungerar på alla. Linda Weidenstedt, doktorand i sociologi, forskar i hur empowerment kan användas på ett mer effektivt sätt.
Stort mediaintresse för provtagning
2016-08-22
En pressinbjudan sommaren 2016 om att följa med forskare från Stockholms universitet ut på provtagning längs Svealands kust fick stor respons. Både lokala och nationella media har varit med, och nyhetsinslagen blev många.
Besök av minister och rektor från Sri Lanka
2016-08-01
Institutionen för datavetenskap och Stockholms universitet fick den 29 juli besök av Sri Lankas minister för yrkesutbildning och rektorn för National Institute of Business Management i Colombo.
”Låt lärosätena själva ta ansvar för forskningskvaliteten”
2016-07-05
Rektor Astrid Söderbergh Widding önskar sig ett system där universiteten själva får ta ansvar kvaliteten på forskningen. Det sade hon i Almedalen under Vetenskapsrådets paneldebatt på temat mätning av forskningskvalitet.
Följ med på provtagning till havs!
2016-07-05
PRESSINBJUDAN: Under juli och augusti utförs Sveriges mest omfattande kustnära provtagning längs Svealands vackra kust. Nu har journalister chans att följa med forskarna från Stockholms universitet ut på havet, och se konsekvenserna av övergödning och åtgärder med egna ögon!
Snabbspår för nyanlända lärare
2016-06-15
För att nyanlända lärare och förskollärare snabbare ska kunna etablera sig lanserar regeringen och arbetsmarknadens parter ett snabbspår. Nationell samordnare för projektet blir Stockholms universitet.
"Lagen kan ha en viss avskräckande verkan"
2016-06-02
Den första rättegången om misstänkt terrorresa inleds idag. Amir Rostami, doktorand i sociologi vid Sociologiska institutionen och kommittésekreterare hos Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, säger till Sveriges Radios Ekot att det är symboliskt att lagen, som trädde i kraft 1 april, används så snart efter att den infördes.
Stort forskningsseminarium i Brasilien
2016-05-31
Det femte seminariet inom projektet Swedish Academic Collaboration Forum, SACF, hölls i Brasilien i mitten på maj. Projektet avslutas i februari 2017 med en konferens i Stockholm dit företrädare för de fem samarbetsländerna bjuds in.
Forskare utvecklar digital catwalk
2016-05-24
Oskar Juhlin vid Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV) står bakom nätverket Digitizing fashion. Målet är att göra svenskt mode mer digitalt genom att föra samman IT- och modebranschen och skapa ny teknik.
Vilka nationella riktlinjer finns för Open Access?
2016-05-20
Svenska forskare anställda vid statligt drivna universitet, har i uppdrag att dela med sig av sina forskningsresultat på ett tillgängligt sätt.
Vad är Open Access?
2016-05-17
Open Access är den internationella och allmänt vedertagna termen som beskriver öppen tillgång till digital information, ofta i samband med vetenskaplig publicering.
BUV-alumner samlades i maj
2016-05-13
Över 80 personer var anmälda till Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionens alumnkväll den 12 maj 2016. De samlade alumnerna minglade med macka och kaffe under äppelblommorna och tog del av spännande föreläsningar och workshops om barn och unga.
Inspelningar från Mötesplats Open Access
2016-05-11
I slutet av maj arrangerade vi, i samarbete med Kungliga biblioteket, konferensen Mötesplats Open Access, i Aula Magna vid Stockholms universitet. Nu finns alla inspelningar tillgängliga.
Svensk delegation till Brasilien
2016-05-02
Brasilien är nästa stopp för projektet Swedish Academic Collaboration Forum, som syftar till att främja forskningssamarbeten mellan forskare i värdlandet och sex universitet i Sverige. En delegation från Stockholms universitet med tretton personer, under ledning av prorektor Hans Adolfsson, kommer att delta i nästa seminarium 16-20 maj i Brasília.
Poesi i mobilen ska väcka tankar om Exil
2016-05-02
Pressklipp. I dagarna har en app som vill väcka tankar om främlingskap genom poesi premiär. Rebecca Forsberg, Institutionen för data- och systemvetenskap vid Stockholms universitet berättar i P1-Morgon.
Digitalisering på agendan när Stiftelsen Electrum firade 30-årsjubileum
2016-04-29
Stiftelsen Electrum bildades år 1986 utifrån idén att akademi, näringsliv och offentlighet tillsammans skulle ta svensk telekomindustri och Kista in i framtiden. Så blev det också! Institutionen för data- och systemvetenskap stod värd när denna trettioåriga framgångssaga firades.
Stiftelsen Electrum 30 år - jubileumsseminarium
2016-04-26
För exakt 30 år sedan, bildades Stiftelsen Electrum. Välkommen på ett jubilumsseminarium där Institutionen för data- och systemvetenskap står värd.
Urban ICT Arena ska bidra till digital utveckling och hållbara städer
2016-04-26
Nu startar projektet Urban ICT Arena, en öppen testbädd och samverkansplattform i Kista som ska bidra till att utveckla framtidens hållbara digitala städer. Institutionen för data- och systemvetenskap är med.
Call for papers: Divorce 2016
2016-04-20
The European Network for the sociological and demographic Study of Divorce bjuder in demografer och sociologer att skicka in förslag på individuella presentationer senast den 2 maj 2016.
Amir Rostami om varför IS försöker rekrytera på Arbetsförmedlingen
2016-04-15
Sydsvenskan avslöjar idag hur IS har försökt rekrytera medlemmar på Arbetsförmedlingen i Malmö. I artikeln säger Amir Rostami, doktorand vid Sociologiska institutionen som har forskat kring rekrytering till kriminella gäng, att han inte är förvånad över att de kommit till Arbetsförmedlingen för att värva.
”En perfekt plattform för psykologisk forskning”
2016-04-13
Psykologstudenten William Hamilton ligger bakom utvecklingen av en app för virtual reality-behandling av spindelfobi. Med det nystartade företaget Mimerse hoppas han kunna nå ut med psykologisk behandling direkt till mängder av användare.
– Tanken är att göra psykologiska behandlingsappar lika populära som Candy Crush, säger han.
Premiär för vandringsdramat Exil - fria poeter på flykt
2016-04-11
I ”Exil – fria poeter på flykt” möter publiken exilpoeters dikter om frihet under en vandring. Produktion: Rats teater vid Stockholms universitet och Östgötateatern i Norrköping med stöd av Statens kulturråd.
The Guardian skriver om Sven Drefahls forskning
2016-04-04
Sven Drefahl forskning om att kvinnor som är gifta med yngre män dör tidigare, till skillnad från män med yngre fruar som tenderar att leva längre, citeras i en artikel i The Guardian.
Pris till internationellt samarbete
2016-04-01
Samarbetet Inspire Alliance mellan University of Illinois at Urbana-Champaign och universitet i Stockholm vinner 2016 års Andrew Heiskell award for International Partnerships.
Seminarium i Indonesien med workshops om förändrad markanvändning och det civila samhället
2016-04-01
Fem forskare från Stockholms universitet deltog i Indonesia – Sweden Excellence Seminar som hölls 14-17 mars i Yogyakarta, Indonesien. Seminariet var en del av projektet Swedish Academic Collaboration Forum som leds av sex svenska universitet och finansieras av STINT.
Stort anslag från Sida för att främja resiliens i utvecklingsarbete
2016-03-24
Stockholm Resilience Centre (SRC) vid Stockholms universitet har fått ett anslag på 107 miljoner kronor av Sida för att stärka kopplingarna mellan resiliens och utvecklingfrågor. GRAID – Guidance for Resilience in the Anthropocene: Investments for Development är ett program som kommer att fokusera på prioriterade regioner i Sahel, Afrikas horn och Syd- och Sydostasien för att bidra till bättre levnadsvillkor för människor som lever i fattigdom och förtryck.
Stora forskningsanslag till projekt om tinande permafrost och social ekonomi
2016-03-23
Två forskare vid Stockholms universitet får stora anslag från europeiska forskningsrådet, ERC Advanced Grant. Örjan Gustafsson, professor vid Institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi, undersöker tinande permafrosts möjliga inverkan på klimatet. Torsten Persson, professor vid Institutet för internationell ekonomi, forskar om hur samspelet mellan ekonomiska och sociala motiv styr individuella beslut.
Vad säger design om den mänskliga naturen och sociala strukturer?
2016-03-22
Designen av föremål omkring oss påverkar oss på djupet och människor dras till skönhet. Hur påverkar formgivning användarupplevelsen? Hur förändrar den digitala världen sättet vi interagerar med fysiska objekt och utrymmen. Hur ser framtiden ut? Dessa frågor diskuterades i den akademiska talkshowen Crosstalks i avsnittet "Form, funktion och skönhet: hur design formar våra liv".
Digital Art Center och Google utforskar hur ny digital konst kan häva sociala barriärer
2016-03-15
Under ”Art in a Digital Age” utforskade Ingvar Sjöberg vid Stockholms universitets Digital Art Center, tillsammans med Google Cultural Institute, Tekniska museet och kulturministern, hur konst och ny teknik kan häva sociala barriärer och verka för inkludering av människor.
Formas beviljar ytterligare 20 miljoner till Swetox
2016-03-02
Anslaget går till ett projekt om effekter och risker av hormonstörande ämnen, som bedrivs vid forskningscentret. Swetox är ett samarbete mellan elva svenska universitet, däribland Stockholms universitet.
Mångfald i fokus när Google besökte Stockholms universitet
2016-02-26
Den 22 februari 2016 stod Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV) värd för 'Tomorrow Today', där mångfald var fokus. Eventet organiserades av Google Anita Borg Alumni i Sverige.
Forskningssamarbete med Indonesien
2016-02-16
Forskare från Stockholms universitet kommer tillsammans med andra svenska lärosäten ha möjlighet att diskutera eventuella samarbeten med kollegor i Indonesien vid nästa stopp för projektet Swedish Academic Collaboration Forum i Yogyakarta 14-16 mars.