Stockholms universitet har femton ämnen på topp hundra i världen enligt samma rankning. De ämnen som rankas inom topp hundra i världen är geografi (25), miljövetenskap (28), lingvistik (42), socialpolitik och administration (43) sociologi (49) samt antropologi, arkeologi, biologiska vetenskaper, ekonomi, filosofi, geologiska och marina vetenskaper, juridik, medie- och kommunikationsvetenskap, moderna språk och utbildningsvetenskap (51- 100).

Elva av de femton ämnena rankas även som nummer ett i Sverige. Stockholms universitets är bäst i landet på antropologi, filosofi, geologiska och marina vetenskaper, juridik, lingvistik, medie- och kommunikationsvetenskap, miljövetenskap, moderna språk, socialpolitik och administration, sociologi och utbildningsvetenskap.

QS Rankings publiceras årligen av brittiska Quacquarelli Symonds (QS). Rankningarna innehåller både internationella och nationella rankningstabeller av universitet och ämnen. QS Rankings anses vara en av de tre mest använda och inflytelserika universitetsrankningarna i världen tillsammans med Times Higher Education World University Rankings och Academic Ranking of World Universities.

Läs mer om QS Rankings.

Våra utbildningar

Den 15 mars öppnade webbanmälan till höstterminens kurser och program (på grundnivå och avancerad nivå). Sista anmälningsdag är den 15 april. Ansökan görs via antagning.se.

Studierna på grundnivå är de viktigaste byggstenarna i utbildningen. Här lär du dig ämnets terminologi och begrepp, får insikt i antropologisk metod och synsätt, och du lär dig att ”tänka som en antropolog”. En hel del vikt läggs även på akademisk analys och på skrivandet.

Masterutbildningen erbjuder en fördjupning i socialantropologi som ger en solid grund för arbetslivet och vidare forskning. Du kan välja mellan 2-åriga masterprogram eller fristående kurser. Undervisningen sker på engelska.

Socialantropologiska institutionen erbjuder utöver våra två egna masterprogram ett internationellt masterprogram i samhällsvetenskapliga miljöstudier (120 hp). Programmet ges i samarbete med Statsvetenskapliga institutionen och Kulturgeografiska institutionen. Statsvetenskapliga institutionen står som värd för programmet och har en samordnande funktion.

Läs mer om våra kurser och program.