Dagens flyktingsituation kan jämföras med då människor från Balkan flydde till Sverige för 20 år sedan.

 – Det mest intressanta med den bosniska gruppen är att de har lyckats så väl i Sverige, säger Ivana Maček, forskare vid Socialantropologiska institutionen, i programmet Vetandets värld i P1.

Ivana Maček
Ivana Maček

I radioprogrammet medverkar också Armin Hadzic, tidigare flykting från Bosnien, Marita Eastmond, professor i socialantropologi vid Göteborgs universitet och Joakim Ruist, som forskar på kostnader för invandring vid Handelshögskolan i Göteborg.

Vetandets värld sänder under hösten en programserie på temat ”Vi och Dom” som handlar om migration, gränsdragningar och främlingsfientlighet

Intervju i P5

Sveriges Radio uppmärksammar i december att det är 20 år sedan Daytonavtalet slöts, avtalet som markerar fred i Bosnien Hercegovina. I P5 STHLM intervjuades Ivana Maček om bakgrunden till kriget, krigets förstörelse och konsekvenserna av Daytonavtalet.

Forskningsprojekt

Ivana Mačeks forskningsintressen är bland annat krigsantropologi och forskning kring massivt politiskt våld. Hennes regionala kompetens är Bosnien och Hercegovina, Sverige och den transnationella rörelsen av svenska yrkesmänniskor och andragenerationsimmigranter.

Hon arbetar nu med ett treårigt RJ-finansierat projekt: ”Intergenerational Transmission of War Experiences among Bosnians in Sweden – A Study in Psychological Anthropology”.

Ett tidigare projekt var ”Belonging in Bosnia. Cultural Dynamic of Collective Identities in the Context of 'Dirty War'”. Det var det första projektet som utfördes under kriget i Bosnien och Hercegovina, och resulterade i doktorsavhandlingen 2000, flera internationellt publicerade artiklar och en internationellt publicerad monografi, Sarajevo Under Siege: Anthropology in Wartime (University of Pennsylvania Press, 2009).

Läs mer om Ivana Mačeks forskning.

Länkar till radioprogrammen

Lyssna på Vetandets värld (2015-12-03).

Läs mer om och lyssna på program på temat ”Vi och Dom”.

Lyssna på P5 STHLM med Rasmus Almerud och Lisa Friberg (2015-12-03). Intervjun börjar ca 1:37 in i programmet.