
Ett långt ledigt sommarlov hägrade när plötsligt erbjudandet från Stockholms universitet om att delta i en sommarskola på Nankai University i Kina i juli dök upp. Varken Susanne eller Dennis tvekade särskilt länge. De skickade in var sin intresseanmälan i slutet av februari och fick positiva besked några dagar senare.
– Jag såg det som en unik möjlighet att få besöka Kina. Skolavgift, mat, boende och olika aktiviteter stod arrangörerna för, säger Dennis som nu läser sista året på Kandidatprogrammet i Socialantropologi.
NTU International Summer School 2014 arrangerades av Nanyang Technological University i Singapore och var förlagd till Nankai University i Tianjin i nordöstra Kina. Tillsammans med trettio andra studenter från Australien, Storbritannien, USA, Kina och Singapore (med olika akademisk bakgrund) undervisades studenterna av professorer från NTU i Singapore och Bryn Mawr College i USA. Alla studenter valde två kurser som de läste parallellt under utbildningen.
– Sommarskolan på fem veckor motsvarande ungefär en termins studier så det var intensivt, säger Susanne. Det var långa dagar med mycket självstudier, men eftersom vi studerade tillsammans med kursare och rumskamrater var det samtidigt alltid roligt och givande. Att all kurslitteratur fanns tillgänglig online underlättade, men att göra egen research var lite knepigt eftersom Google och även Google Scholar är blockat i Kina.
Att plugga utomlands
Susanne läser också sista året på Kandidatprogrammet. Liksom Dennis hade hon aldrig tidigare varit i Kina, men utlandsstudier var inget nytt. – Jag gjorde en termin på University of St Andrews genom institutionens utbytesprogram (Erasmus+) våren 2014 och det gav mig blodad tand.
När man läser utomlands finns det allt att lära, menar Susanne. – Klyschorna stämmer in. Man vidgar sina vyer och får nya perspektiv. Det är nyttigt att lära känna andra studenter med vitt skilda bakgrunder. Det som jag tar för givet ter sig annorlunda för någon annan. I Kina kunde plötsligt något för mig trivialt bli till ett ämne för en intensiv diskussion bland mina kursare, säger Susanne.
Alla studenter och professorer bodde på ett gemensamt hotell nära campus. Studenterna fick dela rum två och två.
Dennis valde att läsa kurserna ”Societies in Comparative Perspective” och ”The Great Ideas”. – Jag var bekant med litteraturen för kursen ”Societies in Comparative Perspective”, men föreläsningarna och seminarierna var ändå givande. Professorerna gav mig nya infallsvinklar. Det blev också intressanta samtal eftersom alla studenter hade skilda idéer och tankar kring olika frågeställningar. Det blev verkligen globala diskussioner som gav mig nya perspektiv, säger Dennis.
Både Susanne och Dennis uppskattar att de blev så väl omhändertagna i Kina. Utöver studierna fick de följa med på olika kulturella arrangemang och utflykter till bland annat Peking. Men att inte kunna tala språket var ett problem. – Fick jag göra om något skulle jag ha förberett mig lite extra och läst på om landet och lärt mig några enklare fraser, säger Susanne. Men man vet aldrig, det kanske blir fler resor till Kina i framtiden!
Vill du veta mer?