Stockholm Anthropology Roundtable
2022-02-25
This year’s Stockholm Anthropology Roundtable titled Ecography seeks to explore emerging methods that enable alternative modes of engagement with the myriad forms of life that humans share the planet with and ultimately depend on.
CEIFO Workshop: Environment(s) of Migration?
2021-09-06
Welcome to the digital CEIFO Workshop "Environment(s) of Migration? Political Ecology, Territoriality, and Migration Processes"
Ny publikation om megaprojekt
2021-04-28
I YMER 2021 utforskas megaprojekt i olika delar av världen. Författare är kultur- och socialantropologer, kulturgeografer och statsvetare som utifrån sina respektive perspektiv visar att megaprojekt präglas av politik och att maktrelationer är centrala för dess design, tillblivelse och sociala effekter.
Efter Suez: Har containerfartygen blivit för stora?
2021-04-06
I sex dagar i mars 2021 satt ett 400 meter långt containerfartyg fast i Suez kanalen, vilket ledde till omedelbara reaktioner i global handel och logistik. Forskaren Hege Høyer Leivestad förklarar varför containerfartygen blivit så stora och vilka konsekvenser megaskeppen har för människor, miljö och infrastruktur.
Nya antropologiska perspektiv på den globala sjöfartsindustrin
2021-03-09
Hege Høyer Leivestad har tillsammans med Johanna Markkula redigerat journalvolymen "Container economies: Logistics and labor along the maritime supply chain" i tidsskriften Focaal
Globala utvecklingsfrågor inspirerade studenter
2021-01-18
Den 20:e september arrangerades arbetsmarknadsdagen i globala utvecklingsfrågor. Fredagseftermiddagen bestod av två panelsamtal med sex stycken yrkesverksamma personer som inspirerande med sina berättelser om hur de tagit sig dit de är idag.
3 miljoner till projektet “Food sovereignty”
2020-12-21
Grattis Beppe Karlsson, Dolly Kikon och Xonzoi Barbor som tilldelats 3 miljoner SEK från Formas för projektet “Food sovereignty”
Guldläge i coronatider
2020-11-27
Under coronapandemin har guldpriserna stigit i raketfart. Anette Nyqvist, socialantropolog och forskare vid Stockholms Universitet och tidigare journalist, har skrivit boken ”The Shimmer and Shade of Gold”, ”Guld – dess dunkla glans” i den svenska översättningen.
Ulf Hannerz mest inflytelserika i världen
2020-09-01
Ulf Hannerz, professor emeritus i socialantropologi på Stockholms universitet, har listats som världens mest inflytelserika antropolog det senaste decenniet.
Studenter deltog i webbinarium under temat miljö och utveckling
2020-06-08
Den 8 maj var Stockholm International Water Institute (SIWI) värd för 32 studenter från Global Utveckling programmet:
– Studenterna delade vårt intresse för att förstå och försöka förändra världen.
Socioekonomisk bakgrund avgörande för ungdomars fritidsaktiviteter
2020-05-14
I den nyligen publicerade boken ” Ungdomars fritidsaktiviteter - Deltagande, möjligheter och konsekvenser” konstaterar forskare att ungdomar med föräldrar som är höginkomsttagare har större möjligheter till att ägna sig åt fritidsaktiviteter.
Därför följer folk inte rekommendationerna längre
2020-05-13
Socialantropologen Raoul Galli uttalar sig o SVT om varför svenska folket inte längre följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om Covid-19.
Fattiga kvinnor förlorarna i Burkina Fasos bomullsekonomi
2020-03-10
En ny studie i antropologi visar att det finns skillnader i vilka som tjänar på bomullsekonomin och inte. Det är i fattiga familjer som kvinnorna får täcka upp från sina egna inkomster.
Professor medverkar i UR-program om Syriens skola och utbildningsystem
2019-12-18
Annika Rabo är professor emeritus i socialantropologi. I UR-programmet ”Mitt land, mitt liv, min skola” berättar hon om landets långa utbildningstradition. Sedan kriget bröt ut har hon inte haft möjlighet att besöka landet som hon bott till och från i sedan 70-talet.
Övergång från Mondo till Athena
2019-12-17
Vårterminen 2020 går Stockholms universitet över från Mondo till Athena som kursplattform. Följ länkarna nedan för mer information.
Studenter fick inblick i den globala demokratins hälsa
2019-11-29
Studenter på Global utveckling programmet fick nyligen besöka International IDEA där Annika Silva-Leander, chef för avdelningen för demokratisk analys, höll en presentation som fokuserade på rapporten ”Global State of Democracy”
Logistik samlade antropologer och andra forskare
2019-11-07
Forskarna som deltog i årets upplaga av Stockholm Anthropology Roundtable var mycket positiva till evenemangets upplägg och hur det bidrog till informella samtal med konkreta slutsatser
Erasmusutbyte lär studenter att bli världsmedborgare
2019-10-09
Erasmusprogrammet har sedan 1980-talet skapat en ny ungdomskultur. Utbytesprogrammet fungerar som ett slags lärlingsutbildning för globaliserade kosmopoliter. Det visar en ny studie i socialantropologi.
Praktikplats: Berättarministeriet
2019-10-04
Söker du en praktikplats eller arbetsplats där du får möta barn och inspirera dem till att erövra det skrivna ordet? Vill du lära dig mer om pedagogik, ideell sektor och arbetet med volontärer?
Oxford Research söker praktikanter till VT 2020
2019-10-04
Oxford Research är ett nordiskt konsultföretag med kontor i Bryssel, Helsingfors, Kristiansand, Köpenhamn, Riga och Stockholm, som arbetar mot både den nordiska och den europeiska marknaden. De är specialister inom samhällsvetenskapliga analyser, utvärderingar och strategier med fokus på regional utveckling, näringslivsutveckling och välfärd.
Praktikplats: RIFFI våren 2020
2019-10-04
Riksförbundet Internationella Föreningar för Invandrarkvinnor söker en praktikant till våren 2020. RIFFI har en vision om en demokratisk värld där alla, särskilt kvinnor har makt över sina liv och har möjlighet att bidra till samhällsutvecklingen.
Forskardagarna 2019
2019-09-12
Är havet vår soptipp eller vårt framtidshopp? Vad händer med hjärnan när vi lever livet i digital gemenskap? Vilket ansvar har vi egentligen för framtidens människor? Kom till Forskardagarna och få koll på några av tidens mest aktuella och brännande frågor med hjälp av våra forskare.
Hållbarhetsforum 2019 – Demokrati, populism och hållbar utveckling
2019-09-05
Hållbarhetsforum är ett återkommande evenemang vid Stockholms universitet och den 29 oktober 2019 anordnas Stockholms universitets andra Hållbarhetsforum. Hållbarhetsforum 2019 har tema Demokrati, populism och hållbar utveckling och syftar till att skapa en plattform för nätverkande, erfarenhetsutbyte och framtida samverkansmöjligheter.
Utlysning av Resebidrag ur Jubileumsdonationen, K & A Wallenbergs stiftelse 2019
2019-08-20
Knut och Alice Wallenbergs Stiftels ställer 600 000 kr till förfogande för resebidrag till främst yngre forskare vid Stockholms universitet från den s k jubileumdonationen. I första hand för sådana resor som befordrar ett personligt vetenskapligt utbyte till gagn för svensk forskning. Undantagsvis kan bidrag utgå för utländska gästforskare.
Logistikens tidsålder placerar hamnarbetaren i en kritisk position
2019-03-11
Hamnarbetarkonflikten var en påminnelse om arbetarens utsatta position i en snabbt föränderlig global ekonomi, men också om den politiska potential som finns i facklig organisering på global nivå, skriver Hege Høyer Leivestad.
Sexköp över nationsgränser – intervju med Elina Ekoluoma
2019-02-23
Sveriges sexköpslag fyller 20 år. Sedan 1999 har det varit förbjudet att köpa sexuella tjänster i Sverige. Elina Ekoluoma forskar om sexturism och migration inom och till Filippinerna.
Vegadagen 2019: Witnessing Anthropological Journeys, and the Returns
2019-02-15
The 2019 Vega Symposium honours Professor Emily Martin, Professor of Anthropology at New York University, recipient of SSAG’s Medal in Gold 2019, for her profound contributions to anthropological thought and research.
”Den dolda makten i Davos måste granskas kritiskt”
2019-01-21
World Economic Forums makt är problematisk. Organisationen är icke- demokratisk och kan inte utkrävas ansvar. Det skriver forskarna Christina Garsten och Adrienne Sörbom på DN Debatt idag.
Foreign Affairs uppmärksammar bok om World Economic Forum
2018-12-13
Tidningen Foreign Affairs recenserar, i sitt senaste nummer, ”Discreet Power. How the World Economic Forum Shapes Market Agendas” av Christina Garsten och Adrienne Sörbom vid Stockholms universitet.
Möjlighet till jobb efter studierna styrde val av breddningsämne
2018-12-04
Fanny Oivaeus läser sista året på kandidatprogrammet i Socialantropologi. När hon skulle välja breddningsårets kurser föll valet på media- och kommunikationsvetenskap vid Stockholms universitet.
Sanja Wihk ordnade utlandsstudier på egen hand
2018-11-29
Sanja Wihk läser sista året på kandidatprogrammet i Socialantropologi. På breddningsåret studerade hon på Buenos Aires universitet. Studierna och resan till Argentina ordnade Sanja själv.
Kungl. Vetenskaps-Societetens Thuréus-pris till Christina Garsten
2018-09-10
Vid en ceremoni i Museum Gustavianum den 4 september tilldelades Christina Garsten, professor vid Socialantropologiska institutionen, ett av Thuréus-prisen av Kungl. Vetenskaps-Societeten, Uppsala.
Ny bok om den Spaniensvenska diasporan
2018-08-17
”Guiden till Spaniensverige” heter Erik Olssons nya bok om livsstilsmigranter från Sverige. Boken är den första titeln i serien Anthropology & Society som ges ut av Stockholm University Press i samarbete med Socialantropologiska institutionen.
Disputation – Ulrik Jennische
2018-08-16
Ulrik Jennische försvarar sin avhandling ”Small-Small: Moral Economy and the Marketspace in Northern Ghana”. Opponent: Dinah Rajak, Reader, University of Sussex.
Nybliven alumn? Fortsätt hålla kontakten med oss!
2018-07-03
Har du läst vid Socialantropologiska institutionen? Visste du att du är en alumn? Det finns flera sätt för dig att hålla kontakt med institutionen och universitetet.
Om glömda konflikter i Indien
2018-06-26
Bengt G. Karlsson, professor vid Socialantropologiska institutionen, intervjuades nyligen om glömda konflikter i Indien. Radioinslaget sändes i norska NRK:s program Studio 2.
Arabiska våren och en ny förståelse av demokratisering
2018-06-15
I en aktuell studie föreslås ett nytt sätt att förstå varför protesterna under den arabiska våren föll samman. Med fokus på Jordanien och landets politiska kultur har Arvid Lundberg undersökt den arabiska vårens uppkomst och fall.
Nya publikationer i projekt om migranters karriärvägar
2018-05-24
De två publikationerna – en artikel publicerad i ”Higher Education” och ett kapitel i antologin ”Högutbildade migranter i Sverige” – handlar om migranter inom den akademiska högskolevärlden och ingår i projektet ”Pathways to Success”.
Högskoleföreningens pris till Tekalign Ayalew
2018-05-22
Högskoleföreningen pris för bästa avhandling 2017 inom Samhällsvetenskapliga fakulteten har tilldelats Tekalign Ayalew vid Socialantropologiska institutionen.
Disputation – Andrew Mitchell
2018-05-18
Andrew Mitchell försvarar sin avhandling ”Tracing Wolves: Materiality, Effect and Difference”. Opponent: Samantha Hurn, professor, Department of Sociology, Philosophy and Anthropology, University of Exeter.
Intervju med Shahram Khosravi om boken “Precarious Lives”
2018-05-16
Shahram Khosravi intervjuades nyligen av nätmagasinet Jadaliyya i deras serie New Texts Out Now (NEWTON) med anledning av hans bok “Precarious Lives: Waiting and Hope in Iran”.
Disputation – Arvid Lundberg
2018-05-11
Arvid Lundberg försvarar sin avhandling ”Openness as Political Culture: The Arab Spring and the Jordanian Protest Movements”. Opponent: Daniele Cantini, research associate, Institute of Asian and Oriental Studies, University of Zurich.
Nytt forum samlar migrationsforskare
2018-04-17
I februari drog Forum för forskning om transnationell migration igång med ett seminarium med Thomas Faist. Återstående seminarier under våren äger rum 18 april med Anju Mary Paul och den 23 maj med Miriam Ticktin.
Flora Nwapa och afrikanska kvinnor i världslitteraturen
2018-04-10
Under Stockholms Litteraturmässa 13-14 april deltar Paula Uimonen och Stefan Helgesson med samtalet ”Flora Nwapa and African women in world literature”. Den 16 april presenterar Paula Uimonen ”Flora Nwapa’s literary legacy” på Stockholms Stadsbibliotek/Internationella biblioteket.
Disputation – Tania González-Fernández
2018-04-05
Tania González-Fernández försvarar sin avhandling ”Feeling Across Distance: Transnational Migration, Emotions, and Family Life Between Bolivia and Spain”. Opponent: Ninna Nyberg Sørensen, professor, Danish Institute for International Studies.
Om guldets livscykel – från gruva till valv
2018-03-22
Dagens Arbete uppmärksammar i ett bildreportage Anette Nyqvists och Susanne Walströms bokprojekt med arbetstiteln ”Guld”.
Ny bok ger insikt i den europeiska campingvärlden
2018-03-07
I sin nya bok visar Hege Høyer Leivestad hur husvagnen både passar in i och utmanar konventionella ideal om hem och familj, och hur den väcker tankar om frihet även om den ofta står stilla.
Antropologernas dag
2018-03-06
Hur du kan öka dina chanser att arbeta med det du vill?! Tanken med dagen är att du som student ska få tips och råd om hur du kan använda dina kunskaper på arbetsmarknaden. Det blir presentationer och panelsamtal med inbjudna gäster.
Porträttet som personligt och socialt minne
2018-02-23
Shahram Khosravi, professor vid Socialantropologiska institutionen, deltar på seminariet ”Porträttet som personligt och socialt minne” som hålls den 2 mars på CFF – Centrum för fotografi. Seminariet är ett samarbete med Konstfack.
Ta chansen, studera utomlands!
2018-02-19
Nu kan du ansöka om Socialantropologiska institutionens Erasmus-utbyten för höstterminen 2018.
Nu startar nya Forum för forskning om transnationell migration
2018-02-01
Onsdagen den 21 februari hålls det första seminariet i Forum för forskning om transnationell migrations seminarieserie. Då gästas serien av professor Thomas Faist från Bielefeld University. Varmt välkomna!
Ny bok om hur World Economic Forum utövar sitt inflytande
2018-02-01
I ”Discreet Power” undersöks World Economic Forum som en aktör som försöker påverka utformningen av global politik. Hur organiserar World Economic Forum sin verksamhet? Hur skapar det inflytande som politisk aktör?
Iranier protesterar mot osäkerhet och social orättvisa
2018-01-15
De sociala klyftorna växer i Iran. Fattigdomen i landet och arbetslösheten bland unga ökar. Shahram Khosravi skriver i New York Times om de senaste protesterna i landet som letts av de fattiga.
Därför väcker molnet drömmar om välstånd
2017-11-28
Datacenter och serverhallar får ofta symbolisera en ny industriell era. När Facebook beslöt bygga ett datacenter i Luleå satte det igång drömmar om jobb och investeringar. En workshop samlar forskare för att diskutera vad som gör molnet så attraktivt.
Ny bok: Rhythms of Writing
2017-11-27
Professor Helena Wulff vid Socialantropologiska institutionen har skrivit den nya boken ”Rhythms of Writing. An Anthropology of Irish Literature” som ges ut av Bloomsbury.
Om företags växande inflytande i politiken
2017-11-14
Christina Garsten och Adrienne Sörbom har redigerat den nya boken ”Power, Policy and Profit. Corporate Engagement in Politics and Governance” som getts ut av Edward Elgar Publishing.
Bidrag till projekt om teets resa från Indien till Kenya
2017-11-09
Bengt G. Karlsson har tilldelats projektstöd från The Seed Box för att initiera forskningsprojektet ”Assam Tea, Kenya: The Travel of Seeds, Clones and Science Between India and Kenya”.
Vad händer med migranter och asylsökande som deporterats?
2017-10-26
Den nya antologin ”After Deportation. Ethnographic Perspectives”, redigerad av Shahram Khosravi, undersöker vad som händer med migranter och asylsökande efter deportation.
Migration – då och nu – i Raqqa, Syrien
2017-10-11
Annika Rabo har skrivit artikeln “Anthropological Methods and an Analysis of Memory: Migration, Past and Present in Raqqa Province, Syria” som nyligen publicerats i Middle East Journal of Refugee Studies.
Därför är det fel att utvisa till Afghanistan
2017-10-05
En ny artikel av Shahram Khosravi, docent vid Socialantropologiska institutionen, har publicerats på allegralaboratory.net. “The experience of deported Afghans is an experience of being expelled from Europe and being outcast in Afghanistan”, skriver Shahram Khosravi i artikeln.
Vem lockas av konspirationer?
2017-10-02
Vem tror på konspirationsteorier? Varför omges vissa händelser av spekulationer och rykten? Ett nytt tvärvetenskapligt och internationellt forskningsnätverk undersöker konspirationsteoriernas ursprung och mekanismer.
Utmanande fostransuppdrag för lärare i Sverige och Frankrike
2017-09-27
Lärare i skånska Malmö och franska Marseille brottas med liknande svårigheter i uppdraget att fostra elever till goda medborgare för nationell gemenskap. Jannete Hentati intervjuas om sin avhandlingsstudie av Skolporten.
Vem bestämmer manligt och kvinnligt?
2017-09-26
Hur kaxig får en tjej vara? Sverige betraktas som ett av världens mest jämställda länder. Samtidigt ställs olika krav på tjejer och killar. Ett samtal om hur manligt och kvinnligt görs, upprätthålls och ibland utmanas.
Nordeuropéer i Spanien – nytt temanummer av NJMR
2017-09-22
Det senaste numret av Nordic Journal of Migration Research är ett temanummer med titeln ”Liquids and Sediments: Practices of Community in the Context of Migration, Mobility and Transnationalism”. Erik Olsson är en av medredaktörerna.
Nya böcker av Socialantropologiska institutionens forskare
2017-09-13
Nyligen publicerades tre antologier redigerade av forskare vid Socialantropologiska institutionen: ”Small Countries. Structures and Sensibilities”; ”Geographies of Difference: Explorations in Northeast Indian Studies”; och ”Ethnographies of Conferences and Trade Fairs. Shaping Industries, Creating Professionals”.
En lektion i gemenskap
2017-09-07
Vad har en rad lärare i Malmö och Marseille möjligen gemensamt med varandra? En ny studie visar hur dessa lärare både delar en vilja att vara till nytta i sin yrkesutövning och ett missnöje över sin arbetssituation.
Virtuellt möte om möten
2017-08-23
Renita Thedvall deltog tillsammans med andra forskare i två online-möten sammankallade av allegralaboratory.net för att diskutera resultat och insikter från mötesetnografi.
Bidragsbeslut Internationell postdok våren 2017
2017-06-08
Nu har Vetenskapsrådet fattat beslut när det gäller vårens ansökningar om Internationell postdok. Hege Høyer Leivestad vid Socialantropologiska institutionen är en av sex forskare vid Stockholms universitet som beviljats bidrag.
Kamp för mobilitet
2017-06-08
En ny studie av Tekalign Ayalew undersöker de riskfyllda rutter som tusentals migranter från Eritrea och Etiopien färdas på – genom Saharaöknen, över Medelhavet och norrut genom Europa – innan de når Sverige.
Ny bokserie: Anthropology & Society
2017-04-27
Anthropology & Society är en ny referentgranskad open access-bokserie publicerad av Stockholm University Press. Den lanserades vid Sveriges Antropologförbunds årskonferens i april 2017.
Smarta småhus nya trenden
2017-04-24
Den senaste boendetrenden kallas ”tiny house movement” och sprider sig nu över världen. Men vad skiljer ett liv i mikrohus från ett traditionellt husvagnsboende? Hege Høyer Leivestad förklarar i P1:s Godmorgon, världen!
Föreläsning med Thomas Hylland Eriksen
2017-04-04
Torsdag 20 april gästas Score av Thomas Hylland Eriksen, professor i socialantropologi vid Oslo universitet. Välkommen!
Medelklassernas varumärkta fack
2017-04-04
Raoul Galli medverkar i den nyligen utkomna antologin från TAM-Arkiv: ”Tjänstemännen och deras rörelser. Fackligt arbete bland svenska tjänstemän ur ett hundraårigt perspektiv”.
Årets mottagare av stipendier från SSAG utsedda
2017-03-21
SSAG, Svenska Sällskapet för Antropologi och Geografi, har meddelat vilka som får 2017 års stipendier. Bland stipendiaterna finns flera forskare vid Socialantropologiska institutionen, Stockholms universitet.
Feminismen och förorten i den franska valdebatten
2017-03-20
Varför pratar Marine Le Pen plötsligt om feministikonen Simone de Beauvoir? Vad tycker franska feminister om det? Och vad betyder Front Nationals satsning på ”patriotiska förorter”? Hör Johanna Gullberg om feminismen och förorten i Sveriges Radios Konflikt.
Tv-spel vill skildra livet under belägring
2017-03-07
Tv-spelet This War of Mine är ett strategispel som är baserat på belägringen av Sarajevo. Men hur väl lyckas spelmakarna skildra livet i den belägrade staden? Ivana Maček svarar in en intervju på Youtube-kanalen History Respawned.
Forskare i ny antologi om USA
2017-02-27
Helena Wulff och Ulf Hannerz medverkar i den nya antologin ”America Observed: On an Anthropology of the United States”.
Direktavvisning kan få motsatt effekt
2017-02-24
Ruben Andersson menar att ett utökat EU-samarbete med afrikanska stater för att stoppa människor på flykt är fel väg att gå. Lyssna på morgonens intervju med Ruben Andersson i SR:s Vetenskapsradion.
Feminism i orten
2017-02-24
Ett samtal om strategier för feministisk organisering i svenska och franska förorter, med socialantropologen Johanna Gullberg och poeten och feministen Nattalie Ström Bunpuckdee.
A few snapshots of the US borders
2017-02-15
Shahram Khosravi skriver om USA:s gränser och gränskontroll i en ny text som publicerats av PoLAR: Political and Legal Anthropology Review.
Efuru@50 – en hyllning till Flora Nwapa
2017-02-15
Efuru@50, a celebration of Flora Nwapa, pioneer of African women literature är en ny dokumentärfilm producerad av Paula Uimonen och Yaki Bozi.
Väntan och hopp i Iran
2017-01-31
I den nya boken ”Precarious Lives: Waiting and Hope in Iran” undersöker Shahram Khosravi det iranska vardagslivets komplexitet och motsättningar.
Migrationskurs på Tensta konsthall våren 2017
2017-01-13
Med start i februari 2017 erbjuder Tensta konsthall i samarbete med bland andra Stockholms universitet en kurs i migrationens historia och politik. Shahram Khosravi vid Socialantropologiska institutionen är en av föreläsarna.
Paula Uimonen på Efuru@50 i Nigeria
2016-12-22
Paula Uimonen kom nyligen tillbaka från en resa till Nigeria där hon gjorde fältarbete för sitt projekt om afrikanska kvinnliga författare som en del av forskningsprogrammet ”World Literatures”.
Nytt forskningsprojekt undersöker vardagsbildens bevarande
2016-12-12
Aldrig tidigare har så många fotograferat så mycket av sitt vardagsliv som idag. Men hur bevarar vi de förgängliga digitala vardagsbilderna? Forskningsprojektet ”Samla social digital fotografi” kommer att undersöka detta.
Ovisshet påverkar kinesiska arbetsrättsaktivister
2016-12-09
En ny studie i socialantropologi undersöker hur statskontroll fungerar i Kina genom att studera arbetsrättsorganisationer och deras västerländska finansiärer. Den visar att ovisshet genomsyrar organisationernas dagliga arbete och relationerna med den kinesiska staten.
Om minne, politik och att ”vara palestinier” i Santiago de Chile
2016-12-07
Världens största palestinska diaspora utanför arabvärlden finns i Chile. En nyligen utkommen avhandling i socialantropologi ger aktuella perspektiv på vad det innebär att ”vara palestinier” i ett chilenskt sammanhang.
Vetandets värld tar upp forskning om flyktingars hälsa
2016-11-25
Docent Ivana Maček gästade idag Vetandets värld i Sveriges Radio P1 för att diskutera forskning kring flyktingarnas psykiska hälsa. Medverkade gjorde också Fredrik Saboonchi från Röda Korsets Högskola och forskningsledare för rapporten ”Nyanlända och asylsökande i Sverige”.
Fotoutställning öppnar i Indien
2016-11-22
Gangtok i den indiska delstaten Sikkim är första stoppet för fotoutställningen ”Wayfinding: a photoethnography of indigenous migration”. Utställningen gör ytterligare två anhalter i Indien innan den avslutas i Katmandu.
Inga enkla svar om slöja och förtryck
2016-11-21
Är den muslimska slöjan ett förtryck? Är det tvärtom slöjförbud som är förtryckande? Eller är frågan faktiskt så komplex att den saknar enkla svar? Johanna Gullberg intervjuas i Skånska Dagbladet.
Spår och minnen av markvårdsprojekt i Tunisien
2016-11-18
Att öka vår kunskap om utvecklingsprocesser över tid är målet för ett nytt mångvetenskapligt projekt som nyligen beviljats medel från Formas. I projektet deltar professor Annika Rabo, Ulrik Mårtensson och Lazhar Gammoudi.
Att kommunicera det otänkbara
2016-11-17
Docent Ivana Maček har skrivit kapitlet ”Communicating the Unthinkable: A Psychodynamic Perspective” som ingår i den kommande antologin ”Memory and Genocide. On What Remains and the Possibility of Representation”.
Ny artikel: “Here Be Dragons: Mapping an Ethnography of Global Danger”
2016-11-16
Ruben Anderssons artikel om ”globala riskområden” publicerad i Current Anthropology finns nu att läsa online. Samtidigt inleds den här veckan en artikelserie på temat #remoteness. Läs Ruben Anderssons och Martin Saxers introduktion: “Anthropological takes on the ‘return of #remoteness’”.
Bortom slöjförbudet
2016-11-14
Johanna Gullberg intervjuas i Universitetsnytt om konflikten mellan feministiska och antirasistiska perspektiv rörande kvinnors rättigheter i förorten.
Att bo vid sidan av Sverige
2016-11-14
Hege Høyer Leivestad intervjuas i artikeln ”De bor vid sidan av Sverige – i husvagn” publicerad i Expressen.
Amerikanska presidentvalet sett från Stockholm
2016-11-08
I artikeln ”Campaign Watching from Stockholm” skriver Ulf Hannerz om presidentvalskampanjen sett ur ett svenskt perspektiv och reflekterar över den amerikanska politiska kulturen.
Irreguljär migration i Sverige
2016-10-31
Shahram Khosravi och Heidi Moksnes medverkar i en ny antologi om irregularitet, migrationskontroll och gränser i en svensk kontext.
Bob Dylan bryter delad förväntning
2016-10-24
Bob Dylan har reagerat med tystnad sedan det meddelades att han tilldelats årets Nobelpris i litteratur. Men vad händer med oss när tacksamheten uteblir? Ivana Maček förklarar i en intervju i Godmorgon, världen!
Diaspora – ett begrepp i utveckling
2016-10-20
En ny studie från Delmi bidrar med policyrelevant kunskap inom områdena diaspora, transnationalism, migration och utveckling. Den är skriven av Erik Olsson, professor i Internationell migration och etniska relationer vid Socialantropologiska institutionen.
Stängsel tvingar migranter till nya vägar och större risker
2016-10-19
Stängsel skapar kaos och mer stängsel säger Ruben Andersson, anknuten forskare vid Socialantropologiska institutionen, i en artikel om den republikanske presidentkandidaten Donald Trumps plan att bygga en mur mot Mexiko.
Forskningsanslag till studie av utvisade afghanska asylsökande
2016-10-10
Forte kommer att finansiera Shahram Khosravis projekt ”Vad händer efter utvisning? En studie av utvisade afghanska asylsökande”. Detta inom ramen för 2016 års öppna utlysning för projektbidrag, juniorforskarbidrag och postdoc-bidrag.
Vad gör spärrsystemet med vår syn på kollektivtrafiken?
2016-10-05
Följ med på stadsvandring med Jenny Lindblad längs tunnelbanans Gröna linje! Den guidade turen, med besök vid några av linjens stationer, belyser hur spärrsystemet har utvecklats sedan tunnelbanan byggdes i Stockholm.
Regeringen uppmanas ta tillbaka åtgärder för att hitta och utvisa papperslösa
2016-10-04
Regeringen åtgärder för att hitta och utvisa papperslösa kommer att slå hårt och främst gå ut över redan svaga och jagade människor. Det skriver Shahram Khosravi och Heidi Moksnes vid Socialantropologiska institutionen, tillsammans med en rad andra forskare, i en debattartikel.
Lärdomar från tidigare flyktingmottagande
2016-09-26
Vad innebär den stora invandringen av syrier till Sverige och vad innebär det för de nyanlända syrierna själva? Vad kan vi lära oss av tidigare erfarenheter av att på kort tid ha tagit emot ett stort antal flyktingar från samma ursprungsstat?
Skam, skuld och upprättelse
2016-09-23
Barn påverkas av sina föräldrars krigsupplevelser. Även de som är födda i Sverige berörs av föräldrarnas erfarenheter av kriget i Bosnien. Det skriver docent Ivana Maček i Krig/fred. RJ:s årsbok 2016/2017.
Vad händer med afghanska asylsökande efter utvisning?
2016-09-23
Hur är det att leva med hot om utvisning? Vad händer med de som förvisas, de som återvänder till sina hemländer? Shahram Khosravi deltar i ett samtal om när utvisning (deportation) blir ett sätt att leva.
Flyktingsituationen i världen
2016-09-15
Vid årets höstupptakt för anställda vid Stockholms universitet var temat flyktingsituationen i världen och hur vi i Sverige tar emot människor på flykt. Annika Rabo höll det inledande anförandet.
Fotoutställning uppmärksammas i Sarajevo
2016-09-12
”Imperfect Shots” – en fotoutställning med bilder från kriget i Sarajevo öppnade på Gallery Zvono i Sarajevo i förra veckan. Utställningen, med bilder tagna av Staffan Löfving, har fått stor uppmärksamhet i lokala medier.
Om makt och inflytande bland personal i äldreomsorgen
2016-08-09
Hur uppfattar och hanterar anställda arbetsvillkoren i en förändrad äldrevård? Finns det skillnader mellan olika kategorier av anställda? Detta handlar ett kapitel om i antologin ”Makt och inflytande i arbetslivet”.
Public launch of the research program Global foresight
2016-08-08
Welcome to the public launch of the research program Global foresight: Anticipatory governance and the making of geo-cultural scenarios. Please register before August 10.
Facebook blev snabbt populärt i Tanzania
2016-06-07
Paula Uimonen är specialiserad i digital antropologi och har bland annat forskat om användandet av digitala medier i Tanzania. En av de frågor hon brinner för är hur digital teknik kan bidra till social utveckling.
Hur kan man förebygga en katastrof?
2016-06-03
Varför bosätter sig människor på riskfyllda platser? Hur beter sig människor i en katastrof och vilken betydelse har religion, hushåll och försörjning för återhämtning?
Antropologer i nytt forskningsprogram om världslitteratur
2016-05-31
Programmet, med ett sexårigt anslag från Riksbankens Jubileumsfond (RJ), kommer att undersöka hur litteratur kan främja den kritiska förståelsen av kosmopolitismen.
Hårdare gränspolitik skapar en ond cirkel
2016-05-26
EU:s hårdhäntare insatser för att stoppa migranter visar hur migration alltmer behandlas som ett säkerhets- och gränsproblem – med starkt negativa konsekvenser. Det menar antropologen Ruben Andersson.
Om vikten av transnationella kontakter och nätverk
2016-05-25
Hör Alireza Behtoui, forskare vid Socialantropologiska institutionen, berätta i P1:s ”God morgon, världen!” om hur vi väljer och prioriterar kontakter som är nyttiga för oss.
Var går gränsen?
2016-05-19
Det har blivit allt svårare att ta sig in i Europa på laglig väg. Men kan fler kontroller verkligen stoppa migrationen? Den 25 maj deltar Ruben Andersson i ett samtal om Frontex – EU:s gemensamma byrå för gränskontroll.
Ny bok om antropologiskt skrivande
2016-04-20
Professor Helena Wulff är redaktör för boken ”The Anthropologist as Writer: Genres and Contexts in the Twenty-First Century” utgiven av Berghahn.
Vega symposium - The Public Presence of Anthropology
2016-04-19
SSAG delar 2016 ut den nyinstiftade Svenska Sällskapet för Antropologi och Geografis medalj i guld till professor Didier Fassin. Han tilldelas medaljen för sina bidrag till en humanitär antropologi som kommit att inriktas mot utsatta grupper, och de samhälleliga institutioner som bidrar till att göra dem utsatta. Vegasymposiet 2016 tillägnas professor Fassins forskning.
Masterstudent skriver om syriska flyktingar i Sverige
2016-04-19
Det senaste numret av Anthropology Now innehåller artikeln ”Syria to Sweden: Refugee Stories” skriven av Rasmus Rodineliussen, förstaårsstudent på masterprogrammet i socialantropologi.
Shakespearetältet i Zaatarilägret
2016-04-14
I artikeln ”Kultur och utbildning/kulturutbildning för syriska barn” ger Annika Rabo och Marianne Boqvist en inblick i ett kulturprojekt för barn i flyktinglägret Zaatari i norra Jordanien.
Varför väcker forskning om kostråd starka reaktioner?
2016-04-07
P1-morgon handlade i morse om den allt hätskare debatten om olika typer av dieter och hälsosam mat. Mia Forrest, doktorand vid Socialantropologiska institutionen, intervjuades om varför just forskning om kostråd väcker så starka känslor.
Välbesökt samtal i Galleriet
2016-04-07
Det var många som kom till Galleriet i Studenthuset när Annika Rabo och Yngve Lithman talade om migrationsforskning då första delen i samtalsserien Sverige, migration och flyktingskap ägde rum.
Sverige, migration och flyktingskap. En samtalsserie i sju delar
2016-03-30
Under våren bjuder Socialantropologiska institutionen in till en öppen samtalsserie i sju delar med fokus på Sverige, migration och flyktingskap. I samtal med forskare och masterstudenter vid institutionen vill vi ge fördjupad kunskap, olika perspektiv och ett vidare sammanhang på dagens situation.
Ny bok om Sveriges pensionssystem
2016-03-17
Förra månaden skickades det orange kuvertet ut till alla pensionssparare och pensionärer. Nu kommer en ny bok av Anette Nyqvist som just handlar om det omgjorda allmänna pensionssystemet.
Noncitizen: Filmare i exil
2016-03-09
Den sjuttonde upplagan av Tempo Dokumentärfestival äger just nu rum i Stockholm. Shahram Khosravi inledningstalar imorgon torsdag då film- och kulturprojektet Noncitizen anordnar samtal och seminarier under rubriken ”Filmare i exil”.
Intervju med Helena Wulff om antropologiskt skrivande
2016-03-02
Helena Wulff intervjuas av Jenny Lindblad om antropologiskt skrivande för Cultural Anthropology´s AnthroPod serie med fokus på skrivrutiner, skrivkramp, olika genrer och skillnader mellan att skriva för en akademisk och en bredare publik.
Vårens RESA-kurs om demokrati och samhällsengagemang
2016-02-23
Doktorander i antropologi och närbesläktade ämnen är välkomna att anmäla sig till kursen ”Doing Anthropology on Democracy and Public Engagement”. Kursen äger rum under ett antal dagar i april och maj. Sista anmälningsdag är den 15 mars.
Ungdomar i nordöstra Indien går sin egen väg
2016-02-12
Professor Beppe Karlsson intervjuas om forskningsprojektet ”Indiens skuggsida: marginalisering, migration och statlig intervention i periferin” i en artikel nyligen publicerad på Riksbankens Jubileumsfonds hemsida.
Assunta Hunter om fältarbete i Thailand och forskning inom medicinsk antropologi
2016-02-05
I vårens första AnthroTalking-podd intervjuas Assunta Hunter. Hon berättar bland annat om sitt doktorandprojekt som undersökte moderniseringen och professionaliseringen av traditionell thailändsk medicin. Hör henne berätta om fältarbetes utmaningar.
Vad är en gräns egentligen?
2016-02-04
Gränserna blir allt tydligare inom och runt om EU. Tillfälliga gränskontroller har införts in till Sverige från Danmark och EU väntas ta beslut om en förstärkt gränsmyndighet. Ruben Andersson medverkade idag i radioprogrammet ”Vi och Dom: Var går gränsen?”.
Pris för uppsats om Stockholms tunnelbanespärrar
2016-01-18
Jenny Lindblad har tilldelats K2-priset för bästa uppsats på masternivå. K2, Sveriges nationella centrum för forskning och utbildning om kollektivtrafik, delade ut priset på Transportforum den 12 januari.
En personlig betraktelse av Barsebäcks kärnkraftverk
2016-01-12
Som en del av doktorandkursen Ethnographic Research Methods gjorde studenterna en exkursion till Skåne för att genomföra en kortare studie av Barsebäcks kärnkraftverk. Jinyi Wang redovisade kursen med en etnografisk film.
Första dagen i fält
2015-12-21
Årets sista AnthroTalking handlar om Socialantropologiska institutionens egna masterstudenter! Hör dem rapportera från platserna för sina forskningsprojekt och lyssna till deras våndor och bekymmer, men också framgångar och ögonblick av insikt.
Intervju med Paolo Favero om visuella metoder
2015-12-21
Nora Schröter och Jenny Lindblad intervjuar Paolo Favero om att använda visuella metoder i fält i det senaste avsnittet av AnthroPod. Vid tidpunkten för intervjun var Nora och Jenny masterstudenter vid Socialantropologiska institutionen.
Om folkmord som fenomen i moderniteten
2015-12-17
Varför deklarerar mänskligheten ständigt ”aldrig mer”, för att i nästa minut tillåta nya folkmord? Frågan ställs i senaste avsnittet av podcasten ”En svensk tiger” som gästas av Ivana Maček.
Video tillgänglig från RSC Workshop: Refuge from Syria
2015-12-15
Den 9 december anordnade Refugee Studies Centre vid University of Oxford workshopen ”Refuge from Syria”. Professor Annika Rabo presenterade sin forskning om formell och informell utbildning i Syrien, 1980-2010.
20 år sedan Daytonavtalet
2015-12-14
Den 14 december är det exakt tjugo år sedan Daytonavtalet skrevs under och det blev fred i Bosnien Hercegovina. Ivana Maček bedrev ett forskningsprojekt i Sarajevo under kriget och arbetar nu med ett projekt om erfarenheter från kriget bland bosnier i Sverige.
Fotografier för framtiden
2015-12-08
Inge Daniels forskar om amatörfotografering i Japan. I stället för att associera bilder med minnen handlar fotograferandet mer om framtiden och att blicka framåt berättar Inge Daniels i en podcast-intervju.
Lärdomar av tidigare flyktingströmmar
2015-12-04
Under kriget i Bosnien Hercegovina kom omkring 100 000 flyktingar till Sverige. Vad kan vi lära oss av mottagandet som skedde då? Ivana Maček diskuterade flyktens konsekvenser och kriget på Balkan i Sveriges Radio.
Dagens Nyheter gratulerar Hege Høyer Leivestad
2015-11-27
Den 6 november disputerade Hege Høyer Leivestad på avhandlingen ”Lives on Wheels: Caravan Homes in Contemporary Europe”. Idag gratuleras hon i Dagens Nyheter.
Den antropologiska metoden under lupp
2015-11-26
Att sätta fingret på exakt vad som utmärker antropologisk forskning kan ibland vara en utmaning. I podden AthroTalking försöker vi finna svar på den enkla, men omdebatterade frågan: Vad är antropologisk metod?
Christina Garsten invald i AAA:s styrelse
2015-11-17
Professor Christina Garsten är ny ledamot i styrelsen för American Anthropological Association. Hon påbörjar sin mandatperiod vid AAA:s årsmöte som hålls senare i veckan.
Mark Graham redaktör för ny bokserie utgiven av Ashgate
2015-11-02
Mark Graham har utnämnts till redaktör med Elisabeth Lund Engebretsen för den nya bokserien On Edge: Ethnographies and Theories of Threshold Phenomena (Ashgate).
Stort anslag till projekt om hur framtidsbilder skapas
2015-10-05
Hur produceras modeller för framtida scenarier och av vem? Vad säger dessa modeller om hur vi ser på framtida utmaningar och möjligheter och vilka lösningar som föreslås? Med start 2016 kommer professor Christina Garsten att leda ett nytt projekt om globala framtidsbilder.
Om utmaningen att studera byråkratiska rutiner i Pakistan
2015-09-30
Matthew Hull började sin forskning i Islamabad med ett intresse för arkitektur och samhällsbyggnad. Efterhand flyttades uppmärksamheten till dokument och pappershandlingar. Nyligen utkom hans bok ”Government of Paper: The Materiality of Bureaucracy in Urban Pakistan”.
Makten över kunskapen
2015-09-17
Vem äger din kunskap? Det var den övergripande frågan på Folkbildningens forskningsdag då forskare, bibliotekarier och praktiker inom folkbildningen samlades för att diskutera framtidens utmaningar och möjligheter. Professor Christina Garsten var en av de medverkande.
Vem påverkar politiken?
2015-09-15
Christina Garsten, professor i socialantropologi, diskuterade igår de policyprofessionellas inflytande över svensk politik i ett samtal arrangerat av SNS. Hela diskussionen finns att se på SVT Forum.
Engaged Anthropology Grant till Dolly Kikon
2015-09-14
Dolly Kikon, postdoc-forskare vid Socialantropologiska institutionen, har tilldelats ett Wenner-Gren Engaged Anthropology Grant värt US$ 5 000.
Vad gör en socialantropolog på en arkitektfirma?
2015-09-07
Viktoria Walldin, tidigare student på Masterprogrammet i socialantropologi, berättar i en intervju i Dagens industri om vad en socialantropolog gör på en arkitektfirma.
Skrivande om skrivande
2015-09-04
Vad har skrivande för roll i vår forskning? Hur kan vi använda skrivande som ett sätt att tänka, lära, förstå och samtala? Kan skrivande vara metod? Dessa frågor tas upp i antologin ”Skrivande om skrivande”. Den 6:e oktober anordnas ett boksläppsseminarium för boken.
”Stängsel leder till fler tragedier”
2015-08-28
När stängslet som ska hindra migranter att ta sig in i Ungern står klart i nästa vecka kommer färdvägarna till norra och västra Europa med största sannolikhet att förflyttas, bli farligare eller gå via Ungerns grannländer, säger Ruben Andersson till SVT.
Hege Høyer Leivestad diskuterade camping i norsk radio
2015-08-10
Det är inte bara i Sverige som intresset för camping ökar. I NRK:s samhällsprogram Ekko pratade Hege Høyer Leivestad, doktorand vid Socialantropologiska institutionen, om camping och varför campingplatsen lockar allt fler.
Hur kan EU lösa flyktingkatastrofen på Medelhavet?
2015-07-02
EU:s hantering av den humanitära katastrofen på Medelhavet har fått många att reagera. Ruben Andersson, Shahram Khosravi och Peo Hansen diskuterar flyktingkatastroferna, Europas stängda gränser och vilka politiska förändringar som krävs i det senaste avsnittet av AnthroTalking.
Beppe Karlsson invald i Kungl. Vitterhetsakademien
2015-06-26
Kungl. Vitterhetsakademien beslöt vid sitt plenarsammanträde den 2 juni att välja in Beppe Karlsson, professor i socialantropologi, som arbetande ledamot i den historisk-antikvariska klassen.
Mark Graham om materialitet inom queerteorin
2015-06-18
Mark Graham diskuterar i senaste avsnittet av AnthroTalking materialitet och queerteori utifrån sin senaste bok ”Anthropological Explorations in Queer Theory”. Hör honom tala om sambandet mellan queerness och dofter och hur man kan prata om queerfrågor i vardagen.
Ändrade villkor för svensk demokrati?
2015-06-15
Vilka har den egentliga makten över svensk politik? Är den växande skaran av PR-konsulter ett hot mot demokratin? Vad betyder det att många som idag påverkar politiken inte är folkvalda? Professor Christina Garsten kommer att diskutera detta och mycket mer på ett flertal seminarier under Almedalsveckan.
Avslutning för kandidatstudenterna!
2015-06-09
Studenter på kandidatprogrammen i Socialantropologi och Global utveckling lämnade i förra veckan in sina avslutande uppsatser efter tre års studier. Det firades med mingel på institutionen!
Gudrun Dahl om boskapsskötare i Kenya och moraliska slagord
2015-06-04
Gudrun Dahl, professor vid Socialantropologiska institutionen, berättar i senaste avsnittet av AnthroTalking om sin forskning om bland annat boskapsskötande pastoralister i nordöstra Afrika och nyckelbegrepp inom utvecklingsdiskursen.
Dolda makthavare som utmanar demokratin
2015-05-29
Ingen har valt dem och väljarna kan inte utkräva dem på ansvar. Socialantropologen Christina Garsten har medverkat i en studie av en dold grupp makthavare – de policyprofessionella.
Vad är fackligt kapital?
2015-05-26
I senaste numret av tidskriften Nio–Fem intervjuas Raoul Galli, forskare vid Socialantropologiska institutionen, om hur man vinner erkännande inom den fackliga världen.
”Klarar man fältarbete på egen hand i främmande land, fixar man det mesta!”
2015-05-21
Erika Tanos och Rasmus Canbäck, masterstudenter tillika MFS-stipendiater, gjorde 2014 ett åtta veckor långt fältarbete i Indien. MFS-stipendiet, som täckte resa och boende, innebar en möjlighet för dem att delta i forskningsprojektet ”The Indian Underbelly: Marginalisation and Migration in the Periphery” och samla in material till sina masteruppsatser.
Frida Hastrup om norska äpplen och förädling av råvaror
2015-05-20
I det senaste avsnittet av AnthroTalking intervjuas Frida Hastrup, lektor vid Saxo-Instituttet, Københavns Universitet. Hör Frida Hastrup bland annat berätta om sitt forskningsprojekt som undersöker tillvägagångssätten vid bärplockning och kommersiell fruktodling i Skandinavien.
”Jag vill ge något tillbaka”
2015-05-12
Tack vare ett MFS-stipendium kunde masterstudenten Emiliano Techera Beer åka till São Paulo i Brasilien och göra fältarbete för sin uppsats om MST, de jordlösa lantarbetares rörelse. Emiliano hoppas att hans studie ska komma den sociala rörelsen till nytta och därmed bidra till ökad tillgång på kunskap.
Vad innebär ”diagnos” i olika sociala och kulturella sammanhang?
2015-05-12
I Karin Normans och Annika Rabos artikel ”Sönderdela eller sammanfoga: en antropologisk syn på diagnoser” görs en antropologisk betraktelse över psykiatriska diagnoser med två empiriska exempel som bygger på etnografiskt material från studier i Kosovo och i Syrien.
Špela Drnovšek Zorko om minnen och berättelser om forna Jugoslavien
2015-05-11
I det senaste avsnittet av AnthroTalking intervjuas Špela Drnovšek Zorko, doktorand vid SOAS, om hur migranter från forna Jugoslavien boende i Storbritannien förmedlar minnen av Jugoslavien och hur dessa minnen och berättelser diskuteras mellan generationer.
Uppsatskväll med Studie- och språkverkstaden
2015-05-07
Skriver du uppsats denna termin? Välkommen på uppsatskväll i Studenthuset den 12 maj för att få råd, inspiration och motivation för att bli klar med din uppsats i tid.
Kritik mot kampanjen ”Vem får synas i svensk reklam?”
2015-04-29
Raoul Galli, forskare vid Socialantropologiska institutionen, intervjuades i gårdagens Kulturnyheterna i SVT angående branschorganisationen Sveriges kommunikationsbyråers nya kampanj ”Vem får synas i svensk reklam?”
Vad ligger bakom camping-boomen?
2015-04-29
Magasinet Besöksliv intervjuar i senaste numret Hege Høyer Leivestad, doktorand vid Socialantropologiska institutionen, i ett längre reportage om hur svensk camping växer rekordartat.
Projektbidrag till Visuella Medier i Antropologi
2015-04-24
Socialantropologiska institutionen har fått bidragsmedel från Samhällsvetenskapliga fakultetens satsning Framtidens Lärande inom Samhällsvetenskap (FLS) för att stärka IKT-pedagogiska lösningar i undervisningen.
Utmärkelse för studie om migration och gränskontroller
2015-04-23
Ruben Andersson har fått ”BBC’s Thinking Allowed, in association with the British Sociological Association” årliga Ethnography Award för sin bok ”Illegality, Inc.: Clandestine Migration and the Business of Bordering Europe”.
Ny styrelse för SANT vald
2015-04-20
Sveriges Antropologförbund (SANT) höll i förra veckan årsmöte under årskonferensen som anordnades i Lund. Årsmötet valde en ny styrelse för 2015-2016.
Vilka har makten över svensk politik?
2015-04-20
Skaran av makthavare som bedriver politik utan att vara folkvalda växer samtidigt som förtroendet för de demokratiska institutionerna sjunker. Detta stärker pengarnas inflytande över politiken och försvagar demokratin skriver professor Christina Garsten vid Socialantropologiska institutionen tillsammans med Bo Rothstein, professor i statsvetenskap, och Stefan Svallfors, professor i sociologi, på DN Debatt.
Hedersomnämnande för uppsats om högstadielärares förutsättningar
2015-04-17
Isabella Strömberg har av Stockholmia – forskning och förlag och Samfundet S:t Erik tilldelats 2015 års hedersomnämnande för masteruppsatsen ”Det krympande klassrummet – en studie av högstadielärares förutsättningar inom ett reformerat skolsystem”.
Thomas Fillitz gästar Socialantropologiska institutionen
2015-04-15
Med start måndag 20 april kommer Socialantropologiska institutionen att gästas av professor Thomas Fillitz, Department of Social and Cultural Anthropology, University of Vienna. Thomas Fillitz kommer dels leda masterkursen ”Approaches to the Contemporary Anthropology of Art”, dels ge seminariet ”Anthropology, Biennials, and the Concept of Global Art”.
Gadden uppmärksammar AnthroTalking
2015-04-09
I senaste numret av studenttidningen Gadden intervjuas Nora Schröter och Kinga Jankus, masterstudenter vid Socialantropologiska institutionen, om arbetet med den nya podcast-serien AnthroTalking.
Tankesmedjors trovärdighet ständigt ifrågasatt
2015-03-24
Trots att tankesmedjor ofta lyckas få ut sitt budskap är de sårbarare än vad de flesta tror. Det säger Christina Garsten, professor i socialantropologi, i en artikel som nyligen publicerades på Oslo universitets hemsida.
Ny makthavarklass växer utanför partipolitiken
2015-03-18
Den politiska zonen av proffspolitiker och påtryckare är i ständig tillväxt. I boken ”Makt utan mandat: de policyprofessionella i svensk politik” undersöks innebörden av att allt fler av dem med inflytande över den politiska dagordningen är personer som är anställda istället för valda.
Okänd elit på väg att ta över i politiken
2015-03-09
Vad betyder det att så många som påverkar politiken är anställda i stället för valda? Forskningsprojektet ”Makt utan mandat: De policyprofessionella i svensk politik”, som leds av bland andra Christina Garsten vid Socialantropologiska institutionen, uppmärksammas nu i media.
Helkväll om avskaffandet av medborgarskap
2015-03-03
”Noncitizen Dinner – En helkväll om avskaffandet av medborgarskap” är en av programpunkterna på Tempo Dokumentärfestival, som just nu pågår i Stockholm. Shahram Khosravi, forskare vid Socialantropologiska institutionen, är en av de inbjudna middagsgästerna.
Europa och gränsindustrin
2015-03-02
Är bevakningen vid Medelhavet nödvändig eller är den ett laboratorium för gränsprodukter som motverkar sitt eget syfte? I lördagens Konflikt i Sveriges Radio P1 medverkade Ruben Andersson, anknuten forskare vid Socialantropologiska institutionen, och diskuterade det som brukar kallas ”kampen mot den irreguljära migrationen”.
Risker och utmaningar för internationella styrkor i Mali
2015-02-25
I premiäravsnittet av podcasten AnthroTalking intervjuas Ruben Andersson, forskare vid LSE och Stockholms universitet, om sin forskning om de pågående internationella insatserna i Mali.
Matnyttiga webbsidor för antropologer
2015-02-10
Vad är antropologi? Hur kan jag välja en karriär inom antropologi? Hur kan jag få veta mer om pågående antropologiska projekt runt om i världen? Vilka färdigheter kommer jag att utveckla tack vare en examen i antropologi? Två webbsidor ger dig svaren.
Jelena Spasenic gäst i P3 Nyheter
2015-01-28
Befrielsen av koncentrationslägret Auschwitz för 70 år sedan markerade igår tisdag minnesdagen av Förintelsen. Jelena Spasenic, lärare på Socialantropologiska institutionen och forskare vid Hugo Valentin-centrum vid Uppsala universitet, intervjuades med anledning av detta i Sveriges Radio P3.
Ny bok: Anthropology Now and Next: Essays in Honor of Ulf Hannerz
2015-01-21
Boken ”Anthropology Now and Next: Essays in Honor of Ulf Hannerz” publicerades nyligen av Berghahn Books. Boken är redigerad av professor Thomas Hylland Eriksen (Socialantropologiska institutionen, Universitetet i Oslo), professor Christina Garsten (Socialantropologiska institutionen, Stockholms universitet) och professor Shalini Randeria (Graduate Institute for International and Development Studies). Ulf Hannerz är professor emeritus, Socialantropologiska institutionen.
En kväll om migration
2015-01-19
Lördagen den 31 januari deltar Shahram Khosravi, forskare vid Socialantropologiska institutionen, i ett samtal om migration, som arrangeras av tidskriften Glänta.
Wallenberganslag till forskning om social mobilitet och elitrekrytering
2015-01-08
Professor Erik Olsson vid Socialantropologiska institutionen har beviljats bidrag från Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse för ett fyraårigt projekt: ”Pathways to Success: the upcoming elite among descendants of migrants in Sweden”.
Skjut inte upp till morgondagen det du kan göra idag
2015-01-08
Psykologen Anna Broman Norrby besökte Socialantropologiska institutionen i höstas och höll en föreläsning för institutionens masterstudenter och personal om uppskjutarbeteende och hur man kan lära sig att fokusera och koncentrera sig på sina studier eller arbetsuppgifter. I måndags intervjuades hon i Göteborgs-Posten.
”Sverigedemokraterna misstolkar begreppet kultur”
2014-12-21
”Att en representant för Sverigedemokraterna oemotsagt för fram en förlegad och felaktig uppfattning om kunskapen om människan är allvarligt. Sådana uttalanden sätter käppar i hjulet för en sakligt grundad politisk debatt”, skriver idag professor Christina Garsten och fil dr Erik Nilsson, Socialantropologiska institutionen, docent Sverker Finnström, Uppsala universitet och fil dr Tove Höjdestrand, Lunds universitet i en debattartikel på SVT Opinion. Artikeln är undertecknad av ett stort antal forskare. Dagens Arena har också publicerat artikeln.
Institutionen organiserade workshop i Indien
2014-12-19
Socialantropologiska institutionen, tillsammans med andra fakulteter runt om i världen, arrangerade workshopen ‘Roots and Bridges: Practicing Interdisciplinarity in Research on Northeast India’. Workshopen hölls i Guwahati, Indien mellan den 15 och 19 december.
Ny bok om finansmarknadens välgörare
2014-12-08
Vilka som äger aktier på världens finansmarknader har förändrats. Anette Nyqvist, forskare vid Socialantropologiska institutionen, har skrivit en bok om de nya ägarna: ombudskapitalisterna. De är organisationer som både vill tjäna pengar och göra skillnad.
Bengt G. Karlsson befordrad till professor
2014-12-03
Rektor har befordrat Bengt G. Karlsson till professor i socialantropologi. Bengt G. Karlssons forskning handlar främst om frågor rörande ursprungsfolk, naturresurser och etniska konflikter i Indien.
VR-anslag till forskning om niondeklassares skolprestationer
2014-11-26
Alireza Behtoui, docent vid Socialantropologiska institutionen, har fått forskningsbidrag från Vetenskapsrådet för att under tre år studera hur organisationer i civilsamhället kan påverka elevers prestationer i skolan.
Ulf Hannerz gav den årliga Eric Wolf-föreläsningen i Wien
2014-11-17
Professor emeritus Ulf Hannerz gav den nionde årliga Eric Wolf-föreläsningen i Wien i förra veckan. Föreläsningens titel var ”Writing Futures: An Anthropologist’s View of Global Scenarios”. I samband med föreläsningen intervjuades han också av dagstidningen Der Standard.
Detroit – en stad i förändring
2014-11-17
Simon Johansson, doktorand vid Socialantropologiska institutionen, befinner sig just nu på fältarbete i Detroit, USA. Hans avhandlingsarbete handlar om det framväxande fenomenet kring stadsodlingar. Nu delar Simon med sig av sina upplevelser från Detroit i den nya bloggen ”Anthronotes”.
Socialantropolog får pris för hållbart byggande
2014-11-13
Viktoria Walldin, socialantropolog och alumn vid Stockholms universitet, har fått pris för sitt positiva bidrag till hållbar stadsutveckling i Sverige.
Ny bok av Mark Graham
2014-11-13
"Anthropological Explorations in Queer Theory" publicerades nyligen av förlaget Ashgate. Boken är skriven av Mark Graham, docent vid Socialantropologiska institutionen. Utifrån den senaste antropologiska forskningen och klassiska teorier utforskar boken centrala frågor i samtida antropologi.
Samtal om gränser på Subtopia
2014-11-12
Nu på lördag, den 15 november kl. 16.30–17.30, kommer Shahram Khosravi, docent vid Socialantropologiska institutionen, att hålla ett samtal om gränser och gränsöverskridanden på Subtopia i Botkyrka.
På spaning efter framtidens medborgare i tre länder
2014-11-04
Annika Rabo, professor vid Socialantropologiska institutionen, leder det flervetenskapliga projektet ”Framtidens medborgare i pedagogiska texter och utbildningspolicy. Exempel från Libanon, Sverige och Turkiet”. Vid årets Resultatdialog, som arrangeras av Vetenskapsrådet, kommer Annika Rabo tillsammans med Rima Bahous och Mona Nabhani, båda från Lebanese American University, Beirut och som också deltar i projektet, att presentera sina resultat.
Ny bok: ”Antiziganism i statlig tjänst”
2014-11-03
Charles Westin, professor emeritus vid Socialantropologiska institutionen, är en av författarna till boken ”Antiziganism i statlig tjänst. Socialstyrelsens behandling av romer och resande under 1900-talet”. Boken är en granskning av Socialstyrelsens agerande och roll under 1900-talet och finns nu tillgänglig för fri nerladdning.
Tyck till om Vetenskapsrådets kartläggning av svensk forskning
2014-10-30
Vetenskapsrådet har inlett en genomgripande översyn och kartläggning för att beskriva tillståndet för svensk forskning idag och den närmaste framtiden. Senast ett liknande arbete gjordes var 2011. Nu vill Vetenskapsrådet få in synpunkter från forskarsamhället på översikterna.
Testperiod på Academic Video Online
2014-10-29
Genom Academic Video Online från Alexander Street Press kan du se över 40000 videor inom flera olika ämnesdiscipliner, exempelvis antropologi, etnografi, miljö och media. Stockholms universitetsbibliotek har en testperiod på databasen fram till den 7 december.
Mass Observation Online
2014-10-22
Stockholms universitetsbibliotek erbjuder just nu tillgång till det digitaliserade arkivet Mass Observation Online.
Sommarskola i Kina gav nya perspektiv
2014-10-09
Funderar du på att läsa en del av din utbildning utomlands, kanske plugga en termin genom Erasmus+ som utbytesstudent? Våra studenter Susanne Holm och Dennis Forsgren åkte på en fem veckor lång utbildning i Kina i somras och berättar här om sina erfarenheter av att studera utomlands.
Katastrofer vi minns?
2014-09-30
Möt Susann Ullberg, socialantropolog, på Forskardagarna! Susann Ullberg studerar hur vi hanterar minnen och erfarenheter av naturkatastrofer. Torsdagen den 9 oktober kl. 9:00–9:45 i Hörsal 6 håller hon föredraget ”Katastrofer vi minns?”.
Hur hanterar vi minnena av en naturkatastrof?
2014-09-18
Susann Ullberg, forskare och lärare vid Socialantropologiska institutionen, gästade Vetenskapsradion Forum för att prata om hur vi hanterar erfarenheterna och minnena av naturkatastrofer. Susann disputerade 2013 på avhandlingen Watermarks: Urban Flooding and Memoryscape in Argentina.
Återvändandets komplexitet behandlas i senaste numret av Diaspora
2014-09-17
Professor Erik Olsson, Socialantropologiska institutionen, och Russell King, University of Sussex, är redaktörer för det senaste numret av Diaspora: A Journal of Transnational Studies. Numret tar upp vad som händer med människor i diasporan när de realiserar sina ”return projects”. Tidskriften är tillgänglig online för alla med ett universitetskort på Stockholms universitetsbibliotek.
Föreläsningar om arkitektur och samhällsbyggande
2014-09-16
Shahram Khosravi och Staffan Löfving, båda forskare vid Socialantropologiska institutionen, deltar under två onsdagskvällar i två publika samtal på Konstakademien kring konst, arkitektur och samhällsbyggande. Det första samtalet äger rum den 17 september, 18.00–19.30, och har rubriken ”Konstens objekt”.
Om kritiken mot kärnfamiljen
2014-09-08
Professor Annika Rabo vid Socialantropologiska institutionen gästade OBS Magasin i Sveriges Radio P1 den 3 september och pratade om kärnfamiljen. Med avstamp i Ruben Östlunds film Turist lyfts frågor om kritiken mot kärnfamiljen. Vem är det egentligen som kritiserar kärnfamiljen och varför?
De dolda rummens kunskap
2014-09-08
Professor Christina Garsten vid Socialantropologiska institutionen medverkar idag, måndag 8 september, i Vetandets värld i Sveriges Radio P1. Under rubriken ”De dolda rummens kunskap” kommer hon tillsammans med andra forskare att diskutera vad som händer då managementkonsulter allt oftare får i uppdrag att ta fram beslutsunderlag för politiker, istället för att forskare får utreda viktiga frågor.
Ny bok om Europas avancerade gränsindustri
2014-08-27
Ruben Andersson, forskare vid Socialantropologiska institutionen och London School of Economics, kom nyligen ut med Illegality, Inc., en bok om Europas kontraproduktiva gränskontroller. I en debattartikel i Dagens Nyheter redogör han för den omfattande ”gränsindustri” som styr vägen in i Europa.
Transnationalitet och den offentliga sfären
2014-08-22
I en antologi som nyligen publicerats samlas kapitel om transnationalitet och den offentliga sfären. Boken, med titeln ”Transnationalität und Öffentlichkeit. Interdisziplinäre Perspektiven”, har redigerats av Asta Vonderau, postdoktor vid Socialantropologiska institutionen, och Caroline Schmitt vid Johannes Gutenberg-Universität Mainz.
Hege Høyer Leivestad pratade om camping i P3
2014-08-18
Söndagen den 17 augusti var Hege Høyer Leivestad, doktorand vid Socialantropologiska institutionen, gäst i Morgonpasset i Sveriges Radio P3 för att berätta om sin forskning om camping.
Ruben Andersson tilldelas 2014 Maria Baganha Dissertation Award
2014-08-11
Ruben Andersson, anknuten forskare vid Socialantropologiska institutionen och postdoktoral forskare vid The London School of Economics and Political Science har tilldelats 2014 IMISCOE - Maria Ioannis Baganha Disputation Award.
Ny bok om forskning kring massivt politiskt våld
2014-06-23
Ivana Maček, forskare vid Socialantropologiska institutionen, är redaktör för den nya boken ”Engaging Violence Trauma, memory and representation” som undersöker hur forskare, studenter och yrkesverksamma som arbetar med och är engagerade i våld handskas med de oundvikliga känslomässiga påfrestningar och trauman som de upplever. I en intervju berättar Ivana om boken och om vad som händer med forskare som tar del av vittnesmål från personer som utsatts för massivt politiskt våld.
Vad håller ihop Sverige?
2014-06-23
Kollektiva traditioner har ersatts av individuella livsstilar och den tid är avlägsen då ”svenskhet” gick att knyta till gemensamt delade erfarenheter. Tisdagen den 1 juli medverkar Bengt G. Karlsson, forskare vid Socialantropologiska institutionen, i ett seminarium under Almedalsveckan med rubriken Social hållbarhet - vad håller ihop Sverige?
Högskoleföreningens pris till Susann Ullberg
2014-06-23
Högskoleföreningen pris för bästa avhandling 2013 inom Samhällsvetenskapliga fakulteten har tilldelats Susann Ullberg, Socialantropologiska institutionen, för hennes avhandling ”Watermarks: Urban flooding and Memoryscape in Argentina”.
Avslutning för kandidatstudenterna!
2014-06-14
Torsdagen den 5 juni lämnade institutionens kandidatstudenter in sina avslutande uppsatser efter tre års studier i socialantropologi. Det firades med mingel på institutionen.
Hur kan forskning bidra till framtidens migrationspolitik?
2014-06-09
Den 5 juni lanserades Delegationen för migrationsstudier (Delmi) på Rosenbad. Shahram Khosravi, forskare vid Socialantropologiska institutionen, var på plats för att diskutera hur forskning kan bidra till framtidens migrationspolitik.
Simon Johansson pratade stadsodling och Detroit i P3
2014-05-30
Simon Johansson var igår gäst i Morgonpasset i Sveriges Radio P3 för att berätta om sin resa till Detroit och sitt avhandlingsprojekt som handlar om det framväxande fenomenet kring stadsodlingar. Detroit räknas idag som världens största stad för stadsodlingar.
Ny bok av Asta Vonderau
2014-05-20
Formationen des Politischen. Anthropologie politischer Felder heter en ny bok som nyligen publicerats. Den är redigerad av Asta Vonderau, postdoktor vid Socialantropologiska institutionen, tillsammans med Jens Adam, Institut für Europäische Ethnologie, Humboldt-Universität.
Psykologiska verktyg populära i dagens arbetsliv
2014-05-13
Psykologiska verktyg har idag blivit en viktig komponent i organisationsstyrningen. Genom att tillägna sig enkla psykologiska metoder och tekniker kan allt fler anställda vara med och ta ansvar för hur arbetet i praktiken gestaltar sig. Hans Tunestads aktuella avhandling i socialantropologi beskriver självhjälpspsykologins inflytande på dagens arbetsliv och samhälle.
Samtal om migration, förvar och deportationer på Kulturhuset
2014-05-13
Ikväll (13 maj) medverkar Shahram Khosravi, forskare vid Socialantropologiska institutionen, i det sista samtalet i Fristad Stockholms serie om migration. Samtalet som äger rum på Kulturhuset, kl. 18.00–19.30 har rubriken ”Förvar och deportationer”.
Utbildningsprojekt lyfts fram i libanesisk tidning
2014-04-29
I en artikel i L'Orient le Jour – Libanons största franskspråkiga tidning – uppmärksammas forskningsprojektet ”Framtidens medborgare i pedagogiska texter och utbildningspolicy. Exempel från Libanon, Sverige och Turkiet” som leds av professor Annika Rabo vid Socialantropologiska institutionen.
Stockholmiapriset för uppsats om ungdomsorganisation i Husby
2014-04-24
Daniela Lazoroska har av Samfundet S:t Erik tilldelats 2014 års pris för bästa uppsats om Stockholmsförhållanden. Danielas masteruppsats, som hon lade fram förra våren vid Socialantropologiska institutionen, handlar om en ungdomsorganisation i Husby och dess svar på politikernas planer på det så kallade Järvalyftet.
Fältarbete utomlands gav uppsatsskrivandet en skjuts
2014-04-24
I slutet av förra året åkte masterstudenterna och tillika MFS-stipendiaterna Karin Svensson och Anders Ekman på åtta veckors fältarbete i Thailand respektive Hebron på Västbanken. MFS-stipendiet, som täckte resa och boende, innebar en möjlighet för dem att åka iväg och samla in material till sina masteruppsatser.
Samtal i P1 om tankesmedjor
2014-04-16
Professor Christina Garsten vid Socialantropologiska institutionen medverkade i onsdagens OBS Magasin i Sveriges Radio P1 i ett samtal om det ökande antalet tankesmedjor och deras betydelse för politiken och demokratin.
Sandra Wallman utsedd till hedersdoktor
2014-04-15
Stockholms universitet har utsett årets hedersdoktorer som på ett utmärkande sätt bidragit till universitetets verksamhet inom forskning och utbildning. På det samhällsvetenskapliga området utses bland andra Sandra Wallman, ledande socialantropolog och professor emeritus vid University College London.
Anslag till fortsatt samverkan kring världslitteraturstudier
2014-04-03
Sedan våren 2012 har institutionerna för socialantropologi och engelska haft en rad samarbeten kring det övergripande temat ”världslitteratur”. Nu ges samarbetet ytterligare en skjuts tack vare en beviljad ansökan om medel för planering av fakultetsöverskridande forskningsinitiativ.
Vardagsprat om konspirationer i Syrien
2014-03-25
I ett nyligen publicerat kapitel skriver Annika Rabo, forskare vid Socialantropologiska institutionen, om hur människor pratar om och reflekterar över ondskefulla komplotter och konspirationer iscensatta av mäktiga andra i dagens Syrien. Kapitlet ingår i boken Conspiracy Theories in the United States and the Middle East. A Comparative Approach.
Fri migration
2014-03-24
En värld utan gränser – är det en orealistisk utopi, ett privilegium för de redan välbeställda eller en självklarhet som vi är på väg mot? I lördagens Konflikt i Sveriges Radio P1 medverkade Shahram Khosravi, forskare vid Socialantropologiska institutionen, i en diskussion på temat fri migration.
Vad hände med REVA?
2014-03-14
Imorgon lördag 15 mars kl. 12.00 medverkar Shahram Khosravi, forskare vid Socialantropologiska institutionen, i ett samtal om REVA och förra årets debatt. Samtalet äger rum på Kägelbanan, Södra Teatern i Stockholm.
Slöjans laddning i europeisk miljö
2014-02-13
Det har gått tio år sedan Frankrike förbjöd religiösa symboler i skolan. Men vad har Frankrikes lagar för betydelse för övriga Europa? I Människor och tro intervjuas Annika Rabo, professor vid Socialantropologiska institutionen, om debatten kring den muslimska slöjan.
Moderniteter i rörelse
2014-02-04
Vad är autentiskt och vad är på gång för unga storstadsbor i en globaliserad värld? Under tre kvällar på Etnografiska museet sammanförs konstnärer, forskare och andra aktuella personer kring centrala teman i utställningen Fetish Modernity som visas fram till 30 mars 2014. Onsdagen den 5 februari berättar Gudrun Dahl, professor vid Socialantropologiska institutionen och Örjan Bartholdson, SLU, om boken Modernities on the Move.
Utbildningar i etnologi och socialantropologi utvärderade av Universitetskanslersämbetet
2014-01-29
Idag onsdag den 29 januari offentliggjorde Universitetskanslersämbetet utvärderingar av utbildningar som leder till examen i etnologi och socialantropologi. Vid Stockholms universitet är bedömda utbildningar kandidat- och master i etnologi, som får betyget hög kvalitet, samt kandidat- och master i socialantropologi, som får betygen hög respektive mycket hög kvalitet.
Simon Johansson gästade Morgonpasset i P3
2014-01-27
Dagens avsnitt av Morgonpasset handlade om vetenskap! Simon Johansson, doktorand vid Socialantropologiska institutionen, var inbjuden för att tala om ämnet antropologi.
Invandrades barn lika väl integrerade som infödda
2014-01-24
Barn till invandrare är sämre utbildade och får sämre jobb än majoritetsbefolkningens barn. Den bilden får man lätt av övergripande statistik. Men om statistiken bryts ner blir bilden annorlunda, visar Alireza Behtoui, docent och forskare vid Socialantropologiska institutionen och vid forskningsinstitutet REMESO, Linköpings universitet.
Ulf Hannerz intervjuas av Dominic Boyer
2014-01-17
I det senaste numret av Public Culture (vol 26, nr 1, 2014) intervjuas Ulf Hannerz, professor emeritus i socialantropologi, av Dominic Boyer professor i antropologi, Rice University.
Etnografiska perspektiv på gränskontroller
2013-12-17
Den nyligen avslutade internationella workshopen ”Ethnographies of border controls” som organiserades av Ruben Andersson och Shahram Khosravi, Socialantropologiska institutionen, reflekterade över samtida gränskontroller och hur man kan närma sig dessa etnografiskt. I ett inlägg på Border Criminologies-bloggen skriver Ruben Andersson om workshopen.
Minoriteter i svensk reklam
2013-11-08
Den 14 november föreläser Raoul Galli, forskare vid Socialantropologiska institutionen, om minoriter i svensk reklam på Mångkulturellt centrum.
Är en värld utan gränser möjlig?
2013-11-04
I Silent University – Tensta Reader #1 skriver Shahram Khosravi, forskare vid Socialantropologiska institutionen, om en värld utan gränser. Artikeln har titlen Is a world without borders utopian? The Silent University är en alternativ kunskapsplattform som har upprättats i samband med utställningen Rapporter från nya Sverige på Tensta konsthall.
VR-anslag tilldelas tre forskare vid institutionen
2013-11-04
Vetenskapsrådet beslutade förra veckan vilka projekt som tilldelats medel inom humaniora och samhällsvetenskap. Tre forskare knutna till Socialantropologiska instituten beviljades projektbidrag: Christina Garsten, Anette Nyqvist och Renita Thedvall.
Slöjan - frihet eller förtryck?
2013-10-31
I torsdagens Människor och tro i Sveriges Radio P1 medverkade Annika Rabo, professor vid Socialantropologiska institutionen i ett direktsänt telefonväkteri. Bör vi värna kvinnans rätt att välja eller är slöjan ett uttryck för kvinnoförtryck som bör bekämpas, var en frågorna som diskuterades. Efter programmet chattade Annika Rabo med lyssnarna om förbud och påbud av slöjan.
Raoul Gallis avhandling recenseras i Respons
2013-10-29
I senaste numret av tidskriften Respons recenseras Raoul Gallis avhandling Varumärkenas fält. Produktion av erkännande i Stockholms reklamvärld. Raoul Galli är forskare vid Socialantropologiska institutionen och bedriver för närvarande forskningsprojektet Yrke reklam: identitet, titlar, karriärer och konflikter i Sverige 1960-2010.
Projekt om föreställningar om molnet och dess miljöeffekter får RJ-anslag
2013-10-28
Den 24 oktober tog Riksbankens Jubileumsfond beslut om forskningsstöd 2013. Asta Vonderau forskare vid Socialantropologiska institutionen beviljades anslag till ett forskningsprojekt om det digitala molnet. Projektet studerar informationsteknologins miljöeffekter, sociala artikulation och kulturella produktion.
The Japanese House
2013-10-28
Dr Inge Daniels, University of Oxford, var gästforskare på Socialantropologiska institutionen nyligen. Som ett led i institutionens forskning om och undervisning i visuell antropologin producerade vi en kort film med Inge där hon diskuterar japansk materiell kultur.
Rebecca Empson om tiden som gästforskare på institutionen
2013-10-25
Rebecca Empson, Department of Anthropology, University College London, har varit gästforskare på Socialantropologiska institutionen under hösten. Rebecca Empson forskar i inre och östra Asien och har gjort längre fältarbete bland boskapsskötare längs gränsen mellan Mongoliet och Ryssland.
Shahram Khosravi gästar Helsingfors Bokmässa
2013-10-25
Igår inleddes Helsingfors Bokmässa. Bland bokmässans internationella författargäster finns Shahram Khosravi, docent vid Socialantropologiska institutionen.
EU:s recept är mer av samma misstag
2013-10-25
Ruben Andersson, postdoktor vid Socialantropologiska institutionen, skriver på SvD:s Brännpunkt om de ”lösningar” som nu diskuteras när EU samlas för att tala om flyktingkatastrofen utanför Lampedusa. Men mer övervakning och så kallat samarbete med afrikanska stater, det vill säga mer av samma åtgärder som redan införts, kommer att misslyckas, menar Ruben Andersson.
Människohandelns många ansikten
2013-10-21
Välkomna till ett samtal mellan forskare och allmänhet i samband med pjäsen "Dream business" på Orionteaterns Lilla scen. Onsdagen den 23 oktober är rubriken för samtalet Hierarkier och utsatthet i ett nytt Europa. Medverkar gör bland andra Shahram Khosravi, docent vid Socialantropologiska institutionen.
Dagens fritidskläder och den traditionella campingstilen
2013-10-17
I veckans avsnitt av SVT:s von Svenssons kläder berättar Hege Høyer Leivestad, doktorand vid Socialantropologiska institutionen, varför vi väljer att campa och hur den svenska camparens klädstil har förändrats.
Ny bok om påtvingad migration
2013-10-10
"People on the Move. Experiences of Forced Migration" av Charles Westin och Sadia Hassanen (red.) behandlar olika frågor kring påtvingad migration från utvecklingsländer till både grannländer och övriga delar av världen. Charles Westin är professor emeritus i internationell migration och etniska relationer vid Socialantropologiska institutionen och Sadia Hassanen, fil dr, är forskare knuten till Socialantropologiska institutionen.
Ett fönster till Iran
2013-10-09
I samband med visningen av två iranska dokumentärfilmer på Kulturhuset den 17 oktober leder Shahram Khosravi, docent vid Socialantropologiska institutionen, ett samtal om de ungas livssituation i dagens urbana Iran.
Mat och träning har blivit laddat
2013-10-08
– Med välfärdsmänniskans enorma tillgångar till mat har hälsa blivit ett intresse och kroppen ett projekt. När vår hälsa är vårt eget ansvar, och då vi ständigt matas med information om hur den ska optimeras, har mat och träning blivit laddat. Kroppen blir ett orosmoment, säger Mia Forrest i en artikel nyligen publicerad i Dagens Nyheter.
Invandrarbarns prestationer i utbildning och på arbetsmarknaden diskuteras i ny artikel
2013-10-04
I en ny artikel som publiceras i Journal of Ethnic and Migration Studies menar docent Alireza Behtoui och professor Erik Olsson, Socialantropologiska institutionen, att det är svårare för barn till invandrare, jämfört med ungdomar som har infödda föräldrar, att uppnå en social status som motsvarar deras kompetens och kvalifikationer.
”Dags att göra upp med den statliga antiziganismen”
2013-10-01
Charles Westin, professor emeritus, Socialantropologiska institutionen och ordförande för Stiftelsen Expo, skriver tillsammans med en rad andra forskare idag på DN debatt att de kräver en sanningskommission.
Forskare möttes för samtal om Afghanistan och migration
2013-09-25
I lördags avslutades konferensen Migration and displacement in and from Afghanistan som organiserades av Shahram Khosravi vid Socialantropologiska institutionen. Konferensen förde samman forskare med intresse för Afghanistan och dess diaspora. Medverkade gjorde bland andra Mahmoud Keshavarz från Asylgruppen i Malmö som också intervjuades av SR Internationals sändning på persiska.
Kvinnor tar makten över sitt huvud
2013-09-24
Annika Rabo, professor vid Socialantropologiska institutionen, skriver i Svenska Dagsbladets understreckare (2013-09-24) om kampen om muslimska kvinnors klädsel. I hundra år har en strid mellan traditionalister och modernister förts på muslimska kvinnors kroppar och huvuden. De förra har slagits för obligatorisk slöja, de senare för slöjförbud. Men vad säger kvinnorna själva?
Nätverk för diasporaforskning träffas i Tyskland
2013-09-23
Socialantropologiska institutionen vid Stockholms universitet är en av partnerinstitutionerna i CoHaB, ett Marie Curie-finansierat nätverk för unga forskare med forskningsfokus på diasporan – om hur individer formerar gemenskap i den så kallade förskingringen. I söndags startade en internationell konferens i Tyskland som nätverket anordnar.
Janette Hentati om Marseille
2013-09-06
Janette Hentati berättar i Sveriges Radios OBS om ett nytt museum i Marseille som väcker förhoppningar om ett regionalt centrum för kulturutbyte.
Minoritet ett ödesdigert begrepp
2013-08-28
Utvecklingen i Syrien sedan 2011 visar att majoritets- och minoritetsklassificeringar inte bara är paradoxala utan också djupt tragiska. Det skriver Annika Rabo, professor vid Socialantropologiska institutionen, i Svenska Dagbladets understreckare den 27 augusti. I sin essä skriver hon om boken ”The emergence of minorities in the Middle East” som undersöker hur uppdelningen skapades efter Osmanska rikets fall.
Handelsidkare flyr striderna i Aleppo
2013-07-03
Kriget i Syrien har slagit sönder näringslivet i Aleppo och många av stadens handelsmän har lämnat landet. Några försöker fortsätta bedriva handel i grannländerna och lära sig att leva utan det självförtroende och de relationer och nätverk som affärskulturen i Aleppo vilade på. Annika Rabo, professor i socialantropologi med mångårig erfarenhet av forskning om Syrien, uttalade sig nyligen i media om handelsmännens situation. Hennes bok, A shop of One´s Own Independence and Reputation among Traders in Aleppo, finns nu att ladda ner i fulltext.
Senaste numret av JBA ute nu
2013-06-20
Ett nytt nummer av tidskriften Journal of Business Anthropology publicerades nyligen (Vol 2, nr 1). Professor Christina Garsten vid Socialantropologiska institutionen är dess redaktör tillsammans med professor Brian Moeran vid Copenhagen Business School.
Gemenskapen i jaktlaget lockar allt fler
2013-06-17
Intresset för jakt ökar i Sverige, särskilt bland storstadsborna. I en artikel i Dagens Nyheter förklarar Anette Nyqvist, forskare vid socialantropologiska institutionen, varför allt fler tar jägarexamen och ägnar sig åt jakt som hobby.
Avslutning för sistaårsstudenterna!
2013-06-10
Fredagen den 7 juni lämnade sistaårsstudenterna in sina avslutande uppsatser efter tre års studier i socialantropologi. Det firades med mingel på institutionen.
Slutet sällskap med dold agenda
2013-06-03
Nästa helg träffas några av världens mäktigaste företagsledare och politiker på årets Bilderbergmöte. Bilderberg-gruppen består av profiler från näringsliv och politik som träffas under informella former i så kallade off-the-record-samtal. I en intervju i Svenska Dagbladet berättar Christina Garsten, professor i socialantropologi vid Stockholms universitet, om hur gruppen och andra liknande privata organisationer påverkar demokratiska organ.
Filmad föreläsning med Khachig Tölölyan
2013-05-22
Den 23 oktober 2012 höll Khachig Tölölyan föreläsningen: "Claiming diasporas, reclaiming diaspora studies."
Filmad föreläsning med Avtar Brah
2013-05-22
Den 11 december 2012 höll Avtar Brah föreläsningen: “Multiple Formations of Power: Articulations of Diaspora and Intersectionality.”
Minnen av en katastrof
2013-05-21
Hur blir en katastrof ihågkommen i ett samhälle, vad berättar minnena och vilka effekter får de? Detta undersöker Susann Ullberg i avhandlingen Watermarks: Urban Flooding and Memoryscape in Argentina.
Därför älskar vi att campa
2013-05-21
I aktuella intervjuer i media berättar Hege Høyer Leivestad, doktorand vid socialantropologiska institutionen, om campingindustrin och camparens längtan efter frihet; frihet från vardagssysslor och frihet till mobilitet.
Vem äger det offentliga rummet?
2013-05-06
Raoul Galli, forskare vid socialantropologiska institutionen, gästade programmet Hultling och Röör i P4, Sveriges Radio, den 4 maj. Han berättade om sin undersökning av reklamvärldens hierarkier och funderade kring vem som äger det offentliga rummet.
Thomas Faist om transnationalitet och migranters sociala ställning
2013-02-21
Thomas Faist, professor i Transnational, Development and Migration Studies, Faculty of Sociology, University of Bielefeld, besökte socialantropologiska institutionen tidigare i år. Han gav föreläsning “Social Inequalities: What Role for Transnationality?” som en del av seminarieserien Transnationell migration.
Ny publikation: Modernities on the Move
2013-02-11
Modernities on the Move av Gudrun Dahl, Örjan Bartholdson, Paolo Favero och Shahram Khosravi är en ny publikation i Acta Universitatis Stockholmiensis serien Stockholm Studies in Social Anthropology N.S. Boken utgår från tre studier av ungdomar och unga vuxna i Teheran, Delhi och Salvador.
Filmad föreläsning med Thomas Faist
2013-02-07
Den 22 januari 2013 höll Thomas Faist föreläsningen: “Social Inequalities: What Role for Transnationality?”
Föreläsning om hur transnationalitet påverkar migranters sociala position
2013-01-21
Tisdagen den 22 januari återupptas seminarieserien Transnationell migration med en öppen föreläsning av Thomas Faist, Professor of Transnational, Development and Migration Studies, Faculty of Sociology, University of Bielefeld. Titeln på hans föreläsning är ”Social Inequalities: What Role for Transnationality?”.
Ulrik Jennische rapporterar från fältet
2012-11-27
Ulrik Jennische, doktorand i socialantropologi vid Stockholms universitet, är just nu på fältarbete i staden Tamale i norra Ghana. I sin nya blogg rapporterar han från Tamale, en stad i förändring.
Disputation Erik Nilsson
2012-10-28
Fredagen den 2 november 2012 försvarar Erik Nilsson avhandlingen Conserving the American Dream: Faith and Politics in the U.S. Heartland.
Hannah Pollack Sarnecki i SvD Näringsliv
2012-04-24
Hannah Pollack Sarnecki intervjuas i en artikel i SvD Näringsliv lördagen 21 april om favelas och ekonomin i Rio de Janeiro.