Praktik

Du har möjlighet att göra praktik under den sista terminen i programmet Global utveckling, termin IV.

Under vårterminen på år 3 (GU IV), kan du välja Praktik som delkurs ett (15 hp, dvs under 9 veckor) från mitten av januari till drygt mitten av mars. Du måste vara tillbaks för att börja nästa delkurs. (Se aktuella terminstider här ; praktikkursen löper under terminsdel A och B.)

Vill du göra praktik behöver du själv under föregående termin ha hittat en arbetsplats vars verksamhet har relevans för din utbildning inom Global utveckling-programmet, och där du kommer att bli tilldelad arbetsuppgifter av relevant och avancerad karaktär för denna utbildning. Din praktik får inte vara avlönad. Se exempel på praktikplatser nedan..

För att göra praktik behöver du skicka in en överenskommelse med den som ska vara din handledare på arbetsplatsen, och få denna överenskommelse godkänd av koordinatorn för Global utveckling.

Praktikperioden avslutas med att du lämnar in en praktikrapport, vilken examineras med U/G. Praktikrapporten ska vara inlämnad vid samma tid som delkurs ett avslutas. En godkänd praktikrapport innebär att du fullföljt delkursens krav för 15 hp.

Terminslång praktik som alternativ

Om du vill göra en längre praktikperiod kan du göra det efter att du har gått ut programmet, genom den fristående terminslånga kursen Kvalificerad arbetspraktik med inriktning mot global utveckling och socialantropologi som erbjuds vid Socialantropologiska institutionen. Kursen ger 30 högskolepoäng och rätt till studiemedel, och svarar mot de krav arbetsplatser ställer på att praktiken ska ingå i din utbildning. Ett intyg om detta kan vid behov utfärdas av koordinatorn för Global utveckling.

I det bifogade dokumentet hittar du en tidigare students tips och exempel på praktikplatser som erbjuder kortare praktik på ca 9 veckor.

Dokument att ladda ner:

Överenskommelse praktik svenska (29 Kb)
Överenskommelse praktik engelska (29 Kb)
Anvisningar för praktik global utveckling (83 Kb)

 

Nedan hittar du exempel på korta och långa praktikplatser, i Sverige och utomlands.

Exempel på korta praktikplatser, för delkursen inom GU IV

  • Myndigheter som Naturvårdsverket (som bl.a. arbetar med Agenda 2030; har både korta och långa praktiker) eller Folke Bernadotteakademin (som arbetar för fred, säkerhet och utveckling; praktiken hos dem måste vara minst 10 veckor - hör med studierektor om det går att lösa)
  • Svenska FN-organisationer, t.ex. UNICEF Sverige eller Svenska FN-förbundet
  • Forum Syd inkl. dess medlemsorganisationer
  • Enskilda organisationer som kan erbjuda praktik både i Sverige och utomlands, t.ex. via Globalportalen (annonserar om praktikplatser och volontärplatser för 50 medlemsorganisationer) eller direkt hos olika organisationer i Sverige eller utomlands, t.ex. Rädda Barnen i Stockholm, Naturskyddsföreningens rikskansli, eller We Effect i Maputo, Moçambique
  • Internationella organisationer och konsultenheter, t.ex. CAD, the Centre of Partnerships for Development i bl.a. Berlin och Mexico City, eller the Norwegian Refugee Council i Oslo
  • Forskningscentra, t.ex. Försvarshögskolan eller Stockholm Resilience Centre, inom projekt med behov av assistenter
  • Tankesmedjor, t.ex. Fores (Forum för reformer och entreprenörskap) eller Arena Idé
  • Företag, t.ex. inom deras CSR-verksamhet (Corporate Social Responsibility, dvs. verksamhet med fokus på företags samhällsansvar)

Exempel på terminslånga praktikplatser i Sverige

  • UD, inom olika enheter i Sverige (www.regeringen.se/jobba-hos-oss/student-och-praktik/praktik-inom-utrikesforvaltningen/)
  • Andra regeringsdepartement med tydlig GU-relevans (sök praktikplatser genom www.regeringen.se/jobba-hos-oss/student-och-praktik:
    – Miljö- och energidepartementet
    – Socialdepartementet
    – Försvarsdepartementet
    – Andra regeringsdepartement (om du har kompletterande kompetens): Finansdepartementet, Justitiedepartementet, Kulturdepartementet, Näringsdepartementet, Utbildningsdepartementet
  • Sida (erbjuder endast praktik i Sverige, inte utomlands, via FUF nedan)
  • Myndigheter som Naturvårdsverket (som bl.a. arbetar med Agenda 2030) eller Folke Bernadotteakademin (som arbetar för fred, säkerhet och utveckling)
  • FUF, Föreningen för Utvecklingsfrågor, förmedlar genom Praktikantprogrammet praktik inom företag, myndigheter och organisationer som arbetar med globala utvecklingsfrågor
  • Enskilda organisationer som Afrikagrupperna, Svenska Afghanistankommittén eller Forum – idéburna organisationer med social inriktning, Ekumeniska EU-kontoret (i Bromma)

Exempel på terminslånga praktikplatser utomlands

Om du vill göra praktik utomlands, i ett land i Europa, har du möjlighet att ansöka om stipendium via Erasmus+. Det är också viktigt att ta reda på vilken sorts försäkring som du täcks av under din tid som praktikant.

Stipendier för praktik inom EU

Om du vill göra praktik utomlands, i ett land i Europa, har du möjlighet att ansöka om stipendium via Erasmus+. Det gäller för länder som ingår i Erasmusprogrammet.

Det kan antingen vara för den korta praktiken (drygt 8 veckor) under kursen Global utveckling IV, som då räknas som:

1. Poänggivande (’embedded in the curriculum’) – inom ramen för en praktikkurs eller examensarbete.”

Du kan också söka detta stipendium för den fristående terminslånga kursen Kvalificerad arbetspraktik med inriktning mot global utveckling och socialantropologi, som:

3. Recent graduate – en icke-poänggivande praktik efter studierna.” Du söker då stipendiet under sista terminen av programmet och måste göra hela praktiken inom 12 månader efter du tagit din kandidatexamen.

För mer information, se http://www.su.se/utbildning/studera-utomlands/praktisera-utomlands/erasmuspraktik-1.6150.

Försäkring under praktik

Om du gör praktik i Sverige täcks du av den vanliga Studentförsäkringen från Kammarkollegiet. Det är en olycksfallsförsäkring och täcker inte materiella skador eller stöld. Försäkringen gäller under resor till och från arbetsplatsen, och under arbetstiden på arbetsplatsen eller på andra platser - inom Sverige - som du behöver resa till inom din praktiktjänstgöring. Läs mer här om villkoren för Studentförsäkringen: http://www.kammarkollegiet.se/forsakringar-riskhantering/student-doktorand-och-elev/studenter-pa-universitet-och-hogskola

Om du gör praktik vid en arbetsplats som innebär att du är utsatt för särskilda risker för arbetsskada täcks du även av Arbetsskadeförsäkringen. Läs mer här: https://www.forsakringskassan.se/myndigheter/fackforbund/arbetsskadeforsakringen

För praktik utomlands täcks du av försäkringen Student-UT. Läs mer om villkoren här: http://www.socant.su.se/utbildning/studieinformation-för-global-utveckling/försäkring-utomlands

Bild på man i glasögon
Dag Loit Foto: privat

Dag Loit praktiserade på Toyota

Dag Loit ville se hur transnationella företag arbetar med samhällsansvar och utvecklingsfrågor. Därför sökte han praktik på Toyota Material Handling Manufacturing i Stockholm. – För mig handlade det om att få en mer nyanserad bild av utvecklingsarbetet, säger Dag Loit.

På delkurs ett under sista terminen på kandidatprogrammet i Global utveckling valde Dag Loit att göra praktik på Toyota Material Handling Manufacturing. Här berättar Dag Loit om varför han bestämde sig för att göra praktik, ger tips och råd om hur du hittar en praktikplats och varför du ska tänka utanför boxen.

Varför valde du att göra praktik?

– Jag tror att för de allra flesta är det ett självklart val att göra praktik. Det handlar nog snarare om att lägga manken till och faktiskt ta tag i själva praktiksökandet samtidigt som man måste förbereda sig inför och prestera på seminarier och tentor. Praktiken är viktig för framtida jobbsökanden: ett ypperligt tillfälle att få praktiska erfarenheter av utvecklingsfrågor, vilket såklart underlättar att komma in på arbetsmarknaden efter avslutade studier. Jag kände att jag ville ta vara på den chansen. För mig personligen handlade det väldigt mycket om att få en mer nyanserad bild av utvecklingsarbetet – jag ville se hur transnationella företag, de som vi många gånger har lärt oss att kritisera under utbildningen, arbetar med samhällsansvar och utvecklingsfrågor, säger Dag Loit.

Hur kom du i kontakt med din praktikplats?

– Jag hade turen att känna en som arbetade med hållbarhet på Toyota Material Handling Europe. Men de flesta andra i klassen, som gjorde praktik, hörde slumpmässigt av sig till organisationer och företag. Att redan känna någon som arbetar med utvecklingsfrågor är inget måste. Jag tror att det är viktigt att man i sitt sökande tänker lite utanför boxen och inte bara hör av sig till de stora etablerade biståndsorganisationerna. Företag, stora som små, arbetar idag mer och mer med CSR-frågor (Corporate Social Responsibility) och vill gärna vara med och ta ansvar för samhällsutvecklingen. Och jag misstänker att många av oss har någon bekant eller kanske familjevän som arbetar på en firma där dessa frågor är viktiga. Om så är fallet så har man där en fot in!, säger Dag Loit.

Varför skulle du rekommendera studenter att göra praktik?

– Det underlättar verkligen för det framtida jobbsökandet att ha erfarenheter från området, som inte bara kommer från universitetsstudierna. Jag gör idag en annan praktik på IM, Individuell Människohjälp, där de förtydligade hur relevant det faktiskt var att ha arbetat med utvecklingsfrågor hos ett företag innan – att ha sett andra sidan av myntet så att säga. De var verkligen tydliga med att min tidigare praktik gjorde mig till en relevant kandidat. Så bevisligen lönar det sig att ta vara på chansen, säger Dag Loit.

Valde du att under din tid som praktikant samla in material till din kandidatuppsats?

– Nej, det gjorde jag inte. Jag tror att det är svårt att skriva en oberoende och objektiv uppsats om en arbetsplats där man själv har jobbat och stiftat sig bekantskaper, säger Dag Loit.

Dags tre bästa tips för att hitta en praktikplats
1. Tänk utanför boxen! Det är lika relevant inom vår utbildning att vända sig till exempelvis Ica som till Sida. (Kanske inte din lokala Ica-handlare då, utan till huvudkontoret).
2. Sök kvantitativt! Söker du många så hittar du en praktikplats till slut. Nöj dig inte med två, tre sökningar, utan skicka iväg så många du kan! (Försök samtidigt att anpassa ditt CV i största möjliga mån efter den specifika praktikplatsen).
3. Håll koll på globalportalen.org/praktik

Dags tre bästa tips när du gör praktik
1. Var nyfiken och utforska vad kollegorna, även utanför din arbetsgrupp, sysslar med. Med andra ord: nätverka!
2. Fixa LinkedIn om du inte redan har det och lägg till kollegorna så att du får ett kontaktnät med utvecklingsentusiaster. På LinkedIn delas jobbannonser kors och tvärs, därför är det bra att hålla kontakten med praktikkollegorna i framtida syfte.
3. Våga ta för dig. Konsultera med din handledare om du tycker att du får arbetsuppgifter som inte riktigt relaterar till studierna. Min erfarenhet är att handledaren är väldigt mån om att det ska vara lärorikt och relevant för dig som praktikant. Men då är det viktigt att man som praktikant kommunicerar vad som är relevant.

Vad vill du göra efter studierna?

– Som ovan nämnt gör jag en till praktik. Denna gång på biståndsorganisationen IM. De gör massa häftiga saker. Där jobbar jag bland annat med projektet Humanium Metal som går ut på att smälta ner illegala vapen i utvecklingsländer för att sedan producera nyttoprodukter av metallen istället. Vinsten av nyttoprodukterna återinvesteras i lokalsamhället. Det är superspännande och känns rätt! Tanken är dock att jag under denna praktik ska komma underfund med vilket masterprogram jag vill läsa. Det lutar åt någon form av samhällsplanering, säger Dag Loit.

Bild på kvinna i kofta framför vägg
Aliisa Vulli Foto:privat

Aliisa Vulli praktiserade på NOHO Associates

Aliisa Vulli ville kombinera praktik med en utlandsvistelse och hittade praktikplats på NOHO Associates, en norsk NGO med kontor i Kampala, Uganda.

På delkurs ett under sista terminen på kandidatprogrammet i Global utveckling valde Aliisa Vulli att göra praktik på NOHO Associates i Kampala. Hon ger rådet att söka praktik på mindre organisationer. – Deras ansökningsprocesser är mycket lättare och tar kortare tid. Du får troligen också göra mer och ta mer ansvar som praktikant än i stora organisationer, säger Aliisa Vulli.

Varför valde du att göra praktik?

– Jag tänkte att praktik kunde vara en bra möjlighet att få testa vilka arbetsmöjligheter som finns. Det skulle också ge mig relevant arbetslivserfarenhet som kan vara bra för framtiden, både för att söka jobb och för fortsatta studier. Dessutom var jag lite trött på att läsa vanliga kurser och tänkte att det skulle vara kul att göra någonting helt annat innan jag fortsatte med studierna och den avslutande uppsatsen. Framförallt sökte jag praktikplatser utomlands eftersom jag gillar att bo utomlands, vill få nya perspektiv och är intresserad av att lära känna nya platser, språk, personer osv., säger Aliisa Vulli.

Hur kom du i kontakt med din praktikplats?

– En vän tipsade mig om NOHO. När jag började leta efter en praktikplats frågade jag släkt och vänner om någon kände till en lite mindre organisation som jobbar inom global utveckling. Jag berättade vilka frågor jag är intresserad av och vilken sorts praktik jag letade efter. Jag fick flera tips och kontaktade flera personer och organisationer. Till slut fick jag kontakt med NOHO Associates genom att kontakta deras CEO på Facebook, säger Aliisa Vulli.

Varför skulle du rekommendera studenter att göra praktik?

– För mig var praktiken en väldigt bra erfarenhet. Jag fick testa på ett jobb som har att göra med global utveckling. Jag fick även inspiration till min uppsats. Dessutom var praktiken väldigt rolig. Jag lyckades hitta en organisation där jag kände mig välkommen och fick vara med på många aktiviteter, säger Aliisa Vulli.

Valde du att under din tid som praktikant samla in material till din kandidatuppsats?

– Ja det gjorde jag. Jag gjorde observationer under min tid som praktikant. Jag använde inte dessa observationer som mina primära data, men de gav min studie ett ramverk och inspirerade min forskningsfråga, säger Aliisa Vulli.

Aliisas tre bästa tips för att hitta en praktikplats
1. Börja i god tid!
2. Fråga dina vänner och familj, även de som inte jobbar inom global utveckling. Det finns alltid någon som känner till någon som jobbar med de frågor som du är intresserad av.
3. Leta efter mindre organisationer. Deras ansökningsprocesser är mycket lättare och tar kortare tid. Du får troligen också göra mer och ta mer ansvar som praktikant än i stora organisationer.
Aliisas tre bästa tips när du gör praktik
1. Var aktiv och fråga själv vad du kan göra.
2. Fråga allt du undrar om. Även om det inte har att göra med själva praktiken och dina uppgifter. Det är superintressant att få höra olika perspektiv, vad personer tycker i den eller den frågan, varför de jobbar som gör, vilka svårigheter de har stött på i sitt arbete. Man kan lära sig otroligt mycket, inte bara genom att göra, men också genom att diskutera med andra.
3. Håll bra kontakt med din praktikhandledare. Berätta öppet om någonting är för svårt, varför det är svårt och vilken typ av stöd du skulle behöva mer av.

Vad vill du göra efter studierna?

– Jag vet inte än. Just nu reser jag och vilar lite, sedan vill jag fortsätta med ett masterprogram, kanske IMPRESS (International master’s programme in Environmental Social Science) vid Stockholms universitet. Efter det tänker jag kanske läsa någonting helt annat och kombinera mina teoretiska studier med ett mer praktiskt yrke, exempelvis visuell journalism. Det låter intressant, säger Aliisa Vulli.

Bild på kvinna framför vägg
Elvira Skagerlind Foto: privat

Elvira Skagerlind praktiserade på Försvarshögskolan

Elvira Skagerlind valde att under sin tid som praktikant samla in material till sin kandidatuppsats.

Elvira Skagerlind gjorde praktik som forskningsassistent på den statsvetenskapliga avdelningen på Försvarshögskolan i Stockholm. – Att jag fick möjlighet att hålla på med min uppsats under praktikperioden gjorde att jag inte kände mig lika stressad när jag sedan återvände till universitetet, säger Elvira Skagerlind.

Varför valde du att göra praktik?

– Jag valde att göra praktik för jag såg det som en stor möjlighet att få testa på arbetslivet och applicera den kunskap som jag lärt mig. Det är även väldigt meriterande för framtida jobb att ha gjort praktik. Att jag valde att göra praktik som forskningsassistent på statsvetenskapliga avdelningen på Försvarshögskolan handlade om att många av forskarna där forskar om unika ämnen och är experter inom områden som ständigt efterfrågas av media och olika myndigheter. Jag såg det därför som en möjlighet att inte endast lära mig och inspireras av forskarnas arbete, men också en möjlighet att ta del av olika myndigheters arbete tillsammans med forskare. I och med detta fick jag inblickar i många olika yrkesområden.

Hur kom du i kontakt med din praktikplats?

– Jag hade hört att en tidigare student på samma utbildning som jag hade gjort praktik på Försvarshögskolan och jag tyckte det lät väldigt intressant. Jag gick in på deras hemsida och läste om deras forskare och hittade en forskare vars expertisområde var inom europeisk säkerhetspolitik. Jag tyckte hennes arbete lät väldigt intressant och skickade ett mail till henne om att jag var intresserad av att praktisera hos henne. Sedan bestämde vi ett möte.

Varför skulle du rekommendera studenter att göra praktik?

– Det är en bra möjlighet att få testa på arbetslivet utan att känna de hårda kraven att prestera som du gör när du väl arbetar där. Det är även väldigt lärorikt eftersom du får lära dig mycket om hur allt funkar på arbetsplatsen och du får gå på djupet i olika ämnen, som i mitt fall europeisk säkerhetspolitik. Det är också inspirerande att göra praktik eftersom du träffar människor från olika yrken och områden. Detta i sin tur ger dig en inblick i vad du själv är intresserad av och kan tänka dig arbeta med. Dessutom finns möjligheten att knyta kontakter inför framtiden och bygga på ditt personliga cv.

Valde du att under din tid som praktikant samla in material till din kandidatuppsats?

– Ja det gjorde jag. Under min praktikperiod hade jag nämligen möjlighet att själv planera mycket av mitt arbete. Om jag hann färdigt tidigare än beräknat med de uppgifter som jag skulle genomföra fick jag tid att arbeta med min kandidatuppsats. Mitt val av kandidatuppsatsämne hade samma inriktning som min praktikplats så jag fick möjlighet att gå på olika seminarier inom ämnet, som annars skulle ha kostat pengar. Att jag fick möjlighet att hålla på med min uppsats under praktikperioden gjorde att jag inte kände mig lika stressad när jag sedan återvände till universitetet.

Elviras tre bästa tips för att hitta en praktikplats
1. Eftersom praktik under Global utveckling endast innefattar två månader är det inte alla stora organisationer som vill ta in en praktikant under en så kort period. Mitt tips är istället att försöka hitta mindre organisationer, företag eller universitet som inte offentligt gått ut med att de behöver någon praktikant och skicka ett intressemail.
2. Kolla olika universitets hemsidor efter forskare inom något ämne som du är intresserad av och ta kontakt med dem. De är nästan alltid ute efter en forskningsassistent. Även om det kanske inte är forskare du vill bli i framtiden är det ett oerhört inspirerande jobb som du lär dig så mycket av.
3. Skicka inte ut samma intresseanmälan till alla arbetsplatser där du söker praktik, utan var noga med att skriva varför du är intresserad av varje enskild praktikplats.
Elviras tre bästa tips när du är gör praktik
1. Var inte blyg utan ta för dig, prata och fråga de som arbetar på din praktikplats. Du lär dig mycket av det och knyter även kontakter för framtiden.
2. Var öppen med vad du är intresserad av. Jag berättade att jag har ett stort intresse för genusfrågor inom säkerhetspolitik och fick därför gå på flera seminarier inom det området. Men var även öppen för områden som du kanske inte har så mycket kunskap om och inte är lika intresserad av, du kan ta mycket lärdom av det och det kan nyansera ditt sätt att tänka.
3. Skriv din kandidatuppsats i ett liknande område som din praktikplats. Du kan ta hjälp av dem som arbetar på din praktikplats. Det ger dig ett försprång när du sedan återvänder till universitetet och besparar dig även mycket stress.

Vad vill du göra efter studierna?

– Jag funderar på att göra en längre praktik på sex månader inom någon större organisation som till exempel FN. Efter det skulle jag gärna vilja jobba med just säkerhetspolitiska frågor inom FN eller EU.

Bild på kvinna framför äng
Ingvild Brodtkorb. Foto: privat

Ingvild Brodtkorb praktiserade på Norwegian Refugee Council

Visa att du är engagerad! Det rådet ger Ingvild Brodtkorb studenter som gör praktik inom ramen för sin utbildning. – På så sätt kan du få mer omväxlande arbetsuppgifter och möjlighet att lära dig så mycket som möjligt, säger hon.

På delkurs ett under sista terminen på kandidatprogrammet i Global utveckling valde Ingvild Brodtkorb att göra praktik på Norwegian Refugee Council. Här berättar Ingvild Brodtkorb om varför hon bestämde sig för att göra praktik och ger tips och råd om hur du hittar en praktikplats.

Varför valde du att göra praktik?

– Jag ville göra praktik för att få praktisk erfarenhet. Kandidatprogrammet i Global utveckling är i stort sett teoretiskt och jag tänkte att det skulle vara bra att få tillämpa mina teoretiska kunskaper i ett verkligt sammanhang. Ofta skiljer sig situationer i verkligheten ifrån vad du har lärt dig i teorin. Dessutom tänkte jag att det skulle vara bra att få in en fot i branschen och få kontakter som skulle kunna göra det lättare att få jobb efter studierna, säger Ingvild Brodtkorb.

Hur kom du i kontakt med din praktikplats?

– Jag har tur som har två föräldrar som båda arbetar med humanitärt arbete och inom utvecklingsområdet och därför använde jag deras kontakter för att hitta en praktikplats. Jag kontaktade själv personer i branschen som de känner och skickade dem både min ansökan och mitt CV. Jag fick svar från Norwegian Refugee Council (NRC) som erbjöd mig en praktikplats. NRC har ett praktikprogram i samarbete med norska universitet och högskolor, men eftersom jag kom från Stockholms universitet fick jag en praktikplats som föll utanför själva programmet, säger Ingvild Brodtkorb.

Varför skulle du rekommendera studenter att göra praktik?

– Framförallt för att det är helt annorlunda att uppleva hur det fungerar i praktiken än i teorin! Det var verkligen kul att se hur begrepp som du hade lärt dig inom global utveckling faktiskt fungerade och jag kunde känna igen mig i mycket. Samtidigt lär du dig många nya saker som jag tror är bra att ha med sig senare. Det är också oerhört spännande att träffa kollegor med stor kunskap om global utveckling – man får verkligen lära sig mycket nytt och får ett större perspektiv genom att prata och umgås med människor på arbetsplatsen, säger Ingvild Brodtkorb.

Valde du att under din tid som praktikant samla in material till din kandidatuppsats?

– Nej, det gjorde jag inte. Jag hade i förväg bestämt mig för att skriva om FN:s fredsbevarande insatser i Demokratiska republiken Kongo. Därför var inte NRC:s arbete så relevant. Med det sagt frågade jag några av mina kollegor om tips på artiklar och rapporter som kunde öka min förståelse för vad jag faktiskt skulle skriva om. Jag fick också, genom jobbet, delta i ett par online-konferenser om FN:s insatser i flera afrikanska länder. Det fanns dock andra praktikanter på NRC som samlade in material till sina kandidatuppsatser och som intervjuade fler av kollegorna på NRC, säger Ingvild Brodtkorb.

Ingvilds tre bästa tips för att hitta en praktikplats
1. Ha tålamod och ge inte upp! Att få en praktikplats kan vara mycket svårt eftersom det är tuff konkurrens om ett fåtal platser. Det kommer alltid finnas de som har mer erfarenhet än du, men låt inte det hindra dig från att söka. Visa i din ansökan varför just du borde få platsen och skicka ansökningar till många potentiella arbetsgivare! Kom ihåg att anpassa ansökan efter den plats du söker så att det inte verkar som om du skickar samma generella ansökan till flera organisationer och företag.
2. Håll daglig koll på webbplatser som förmedlar praktikplatser! Stockholms universitet är med i ”Graduate Country/MyCareer”. Där kan du logga in med ditt universitetskonto och skapa ett användarkonto och där dyker det ofta upp lediga praktikplatser på organisationer, företag och myndigheter. Man kan också gå in på Sidas egen webb, eller direkt på webbsidorna på de organisationer där man vill praktisera. Det lönar sig också att maila organisationen du vill vara på och fråga om de kan ta emot en praktikant även om de inte har någon ledig praktikplats utannonserad.
3. Använd dina kontakter! Tyvärr är min erfarenhet att det är lättare att få praktik om du känner någon eller känner någon, som känner någon. Det är många som letar praktik och har du inte mycket erfarenhet är det alltid en fördel att känna någon som kan ge dig bra referenser. Utnyttja de kontakter du har och var inte rädd för att fråga dem om praktikplats eller om de kan ge dig bra vitsord. Kontakter är till för att användas! Om du har en vän eller familjemedlem som arbetar i samma bransch som du vill praktisera inom, hör med dem om de känner till någon som du kan vända sig till.
Ingvilds tre bästa tips när du gör praktik
1. Visa att du är engagerad! Det är viktigt att visa att du är nyfiken och intresserad av arbetsplatsen. På så sätt kan du få mer omväxlande arbetsuppgifter och möjlighet att lära dig så mycket som möjligt. Det stärker också intrycket arbetsplatsen får av dig och kan vara bra för framtida referenser.
2. Var inte rädd att fråga! Om det är något som du inte förstår är det viktigt att säga det direkt. Som student har du ofta liten eller ingen arbetslivserfarenhet och det är därför inte konstigt om det finns saker och ting som du inte förstår. Det är mycket bättre att vara ärlig och utnyttja möjligheten att lära dig något nytt, istället för att arbetsplatsen tar för givet att du kan på något (det kanske bara leder till att du presterar sämre än vad de förväntar sig av dig).
3. Ansök om Erasmus-stipendier om du vill praktisera utomlands! Jag upplever att det fanns lite information om att man kan söka Erasmus-stipendium också för praktik. Så använd den möjligheten om du kan.

Vad vill du göra efter studierna?

– Mina studier har blivit lite försenade på grund av sjukdom. Jag kommer att avsluta GU-programmet först i januari. Då är planen att ansöka om olika praktikplatser för att få mer arbetslivserfarenhet. Jag funderar på att söka kursen ”Kvalificerad arbetspraktik med inriktning mot global utveckling och socialantropologi” för att få den godkänd som 30 hp och då få tillgång till studielån och stipendier. Dessutom har jag för avsikt att ta en masterexamen i statsvetenskap med specialisering på internationella relationer och internationell säkerhet, säger Ingvild Brodtkorb.

 

 

På denna sida