”Sociologi har lärt mig ännu mer att inte döma någon förhastat”

Hafize Cetin tog en examen i sociologi genom fristående kurser, kombinerat med andra beteendevetenskapliga ämnen, och jobbar idag som skolkurator.

Hafize Cetin. Foto: Privat
Hafize Cetin. Foto: Privat

Vad gör du just nu?

Jag jobbar som skolkurator på heltid. 

Hur kom du dit du är idag?

Jag läste sociologi som huvudämne och kompletterade med barn- och ungdomsvetenskap 1, pedagogik 1 och hälsopedagogik 1 för att bli beteendevetare. Sedan sökte jag tjänsten på egen hand, inte bara genom Arbetsförmedlingen eller liknande. Det gäller även att själv vara aktiv när det kommer till att söka jobba direkt efter examen. 

Varför ska man läsa sociologi?

Sociologi är ett grundläggande ämne för alla samhällsvetenskapliga ämnen på universitet. Sociologi ger en sammanfattade förståelse av allt vi gör. Ämnet fick mig tänka större, du har möjlighet söka olika yrken och du har också chansen att kombinera sociologi med andra beteendevetenskapliga ämnen som till exempel jag gjorde. 

Vad har du haft för nytta av att ha läst sociologi? 

Mycket, jag har fått nya perspektiv om livet, till exempel kan bakomliggande problem betyda mycket för en person och jag har lärt mig att inte döma någon förhastat. Jag kan också söka andra typer av jobb än det jag arbetar med nu med min examen. Jag är en starkare mor, kunde jobba som politiker ett tag (för Centerpartiet), och känner mig som en bättre medmänniska.

På denna sida