Stockholms universitet logo, länk till startsida
Go to this page on our english site

Osteoarkeologisk yrkespraktik

Kursen ger en värdefull erfarenhet och en viktig inblick i ett framtida arbetsliv som osteoarkeolog.

För dig som är antagen HT2022

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

 1. Aktivera ditt SU-konto

  Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

 2. Registrera dig på din institution

  Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

 3. Ta del av institutionens information

  På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen

Information om upprop, registrering, lärplattform m.m. hittar du på den här sidan inom kort.

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart arrangeras ett antal välkomstaktiviteter för dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som bjuder på ett seminarium med viktig information och praktiska tips inför din studietid. Välkomstdagen arrangeras för alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarade välkomstdag på Campus Kista. 

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Institutionen har etablerat goda kontakter till flera museer, främst i Stockholmsområdet, där vi i samarbete med museerna ordnar yrkespraktik för studenter inom ämnet. Målet är att praktiken ger kursdeltagarna insikter om antikvarisk hantering av arkeologiska skelett­samling – om deras tillkomsthistoria och koppling till ämneshistorien, förvaring, vård samt etiska perspektiv. Utställningsarbete kan ingå.

Arbetsuppgifterna kan inkludera ompackning av osteoarkeologiska fyndmaterial, ny- eller omregistrering, katalogisering och/eller magasinering och av olika typer av samlingar. En introduktion till digitala system som används av museerna ingår. Viktigt är att studenterna inom praktiken får en chans att använda sin specialistkompetens i ett yrkeslivssammanhang där museerna i sin tur får en inblick i värdet av denna kunskap. Det är ett förkunskapskrav att man har studerat osteoarkeologi eller motsvarande ämne för att ha behörighet till kursen.

 • Kursupplägg

  Kursen behandlar praktisk hantering av osteoarkeologiska material och består av 10 veckors praktik. Som valbar kurs på avancerad nivå i arkeologi med inriktning osteoarkeologi, ger kursen studenten fördjupade kunskaper och förberedelser inför kommande anställningar och att upprätta kontakter med arbetslivet.

  Inom kursen ges övning och färdighet i varierande antikvariska uppgifter med relevans för det osteoarkeologiska fältet.

  Praktiken sker exempelvis på museer, uppdragsarkeologiska institutioner eller andra kulturarvs- och kulturmiljövårdande institutioner.

  Undervisning

  Undervisningen består av praktik på arbetsplats med tillhörande skriftlig redovisning/reflektion av bestämt format (loggbok eller rapport eller databas). För mer detaljerad information hänvisas till kursbeskrivningen. Kursbeskrivningen finns tillgänglig senast en månad före kursstart.

  All undervisning är obligatorisk. Högst tre dagars frånvaro kan kompenseras. Undervisningen sker på svenska.

  Examination

  Kursen examineras genom obligatorisk närvaro och inlämning av en, av läraren granskad, loggbok eller rapport eller databas.

 • Schema

  Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
 • Kurslitteratur

  Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.
 • Kursrapporter

 • Kontakt

  Studentexpedition
  E-post: studentadm@ark.su.se

  Studievägledare
  E-post: studievagledare@ark.su.se

  Kursansvarig lärare
  Jan Storå, jan.stora@ofl.su.se