Kultur i barns vardagsliv
Mello, Minecraft och TikTok… Olika medier är en central del av barns lek och vardag , och vuxna har ofta starka åsikter om vilken kultur som är bra respektive dålig för barn. Men vad gör barn egentligen med TikTok och varför är Mello så populärt?

I sin vardag leker barn i hemmet, på lekplatser och skolgårdar, men också på internet. Inom forskning kan man se på barns lek på olika sätt, till exempel som ett sätt att samspela med andra, som ett lärande, eller som ett sätt att hantera känslor. Och barn leker på olika sätt. De leker ensamma, tillsammans med andra och med saker - alltifrån pinnar, prylar, barbiedockor, smartphones och dataspel. Vad spelar den här typen av saker för roll i barns lek och vardag och för deras vänskaper? I den här kursen kommer du att få lära dig mer om barns lek och fundera över vad barns lek kan betyda för barn själva.
Kursen passar dig som har ett intresse av barn, barns lek och vardagsliv.
Kursen ges helt på distans, på helfart. Kultur i barns vardagsliv kan läsas som en fristående kurs, men är också en delkurs inom Barnkultur I, 30 hp.
-
Kursupplägg
HT23: v. 44-48 (30/10 – 29/11)
Kursbeskrivning:
Publiceras senast en månad innan kursstart.
En detaljerad studieplanering finns på kurssajten på lärplattformen Athena, som du kommer åt när du har registrerat dig på kursen.
Undervisning
All undervisning är nätbaserad.
Examination
Kursen examineras genom individuell skriftlig uppgift samt examinerande seminarium.
Examinator
Ylva Lorentzon ylva.lorentzon@buv.su.se
-
Schema
Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen. -
Kurslitteratur
Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart. -
Kursrapporter
-
Mer information
Centrum för barnkulturforskning
Kursen anordnas av Centrum för barnkulturforskning (CBK), som tillhör Barn och ungdomsvetenskapliga institutionen.
Centrum för barnkulturforskning inrättades vid Stockholms universitet 1980 som ett särskilt centrum med uppgift att befrämja kunskap och forskning i ämnesområdet barnkultur.
På vår hemsida kan du läsa mer om vår organisation.
-
Kontakt
Vid frågor om t ex antagning, utbildningens innehåll, studievägledning eller annat vänligen kontakta: cbk@barnkultur.su.se