Stockholms universitet logo, länk till startsida
Go to this page on our english site

Kultur i barns vardagsliv

Mello, Minecraft och TikTok… Olika medier är en central del av barns lek och vardag , och vuxna har ofta starka åsikter om vilken kultur som är bra respektive dålig för barn. Men vad gör barn egentligen med TikTok och varför är Mello så populärt?

Flera barn som tar en selfie i skolkorridor
Foto: Katja Kircher/Mostphotos

I sin vardag leker barn i hemmet, på lekplatser och skolgårdar, men också på internet. Inom forskning kan man se på barns lek på olika sätt, till exempel som ett sätt att samspela med andra, som ett lärande, eller som ett sätt att hantera känslor. Och barn leker på olika sätt. De leker ensamma, tillsammans med andra och med saker - alltifrån pinnar, prylar, barbiedockor, smartphones och dataspel. Vad spelar den här typen av saker för roll i barns lek och vardag och för deras vänskaper? I den här kursen kommer du att få lära dig mer om barns lek och fundera över vad barns lek kan betyda för barn själva.

Kursen passar dig som har ett intresse av barn, barns lek och vardagsliv.

Kursen ges helt på distans, på helfart. Kultur i barns vardagsliv kan läsas som en fristående kurs, men är också en delkurs inom Barnkultur I, 30 hp.