Stockholms universitet logo, länk till startsida
Go to this page on our english site

Sommarnöjen och minneslandskap. Södra Djurgården som natur- och kulturarv

Kursen utgår ifrån södra Djurgården och de verksamheter som skapat dagens kultur- och naturarvstäta landskap.

Foto: Giraffew / Pixabay
Foto: Giraffew / Pixabay

Södra Djurgården har en lång historia som utflyktsmål. Under de senaste århundraden har området varit skådeplats för olikartade verksamheter. Det har bedrivits jakt, här arrangerades den stora Stockholmsutställningen 1897, det har varit ett viktigt nav i stadens musikliv och här finns ett stort antal museer, Skansen och nöjesparken Gröna Lund. Södra Djurgården har varit en plats som inbjudit till såväl ostyrighet och lek, som en nyfikenhet på historia och det förflutna. Idag är Södra Djurgården en del av Nationalstadsparken och en plats som lockar inte bara Stockholmare utan också en stor mängd turister från när och fjärran.

I kursen arbetar vi med frågor om hur olika kulturarvslager urskiljer sig och tar sig uttryck på museer, som monument och i andra minnespraktiker. Kursen vänder sig till den som arbetar inom turism, vill fördjupa sin förståelse för minnesplatser och upplevelseindustri eller som helt enkelt vill lära känna en del av Stockholm ur kulturanalytiskt perspektiv. Kursen genomförs genom föreläsningar, seminarium och studiebesök.

 

Information till antagna på sommarkursen 2022

Har du blivit antagen till en kurs på ERG i sommar? Då bör du också ha fått ett välkomstmejl från oss med den information du behöver inför kursstarten.

Har du ännu inte fått något mejl, kontakta våra utbildningsadministratörer så snart som möjligt (se kontaktuppgifter nedan).

Observera att du för att få påbörja utbildningen måste registrera dig.

I välkomstmejlet får du information om när webbregistreringen är öppen. Missad registrering innebär att du förlorar din plats och måste söka kursen på nytt.

Så här gör du för att webbregistrera dig:

1) Aktivera ditt universitetskonto. (Om du tidigare studerat vid Stockholms universitet och redan har ett aktivt universitetskonto kan du hoppa över detta steg.)
2) Webbregistrera dig via ditt universitetskonto i Ladok för studenter under fliken "Aktuell utbildning". Efteråt kan du kontrollera att du registrerats under fliken "Intyg". Observera att vi inte har något upprop. När du väl registrerat dig kan du inte förlora din plats.

När du är registrerad på kursen får du också tillgång till Athena där viktig information om din kurs publiceras (gäller de kurser där webbtjänsten används).

Antagen med villkor/problem med registreringen?

Om du blivit antagen med villkor eller av någon annan anledning inte kan registrera dig på webben måste du kontakta utbildningsadministratören mejlledes under kursens registreringsperiod (se välkomstmejlet) för att inte förlora din plats!

Är du reservplacerad?

Om du är reserv och kan komma ifråga för en utbildningsplats kommer du att bli kontaktad inför kursstart, vanligen via e-post eller telefon. Erbjuds du en plats kommer vi att behöva svar med kort varsel, därför rekommenderar vi att du under denna period kontrollerar din mejl dagligen. Kontrollera även din antagningsstatus på Antagning.se. Vi har inga reservupprop. Om du en vecka efter kursstart fortfarande inte har fått besked innebär det att du inte kunnat erbjudas en plats. Observera att vi använder oss av de kontaktuppgifter som du angivit på Antagning.se.

Har du gjort en sen anmälan?

De flesta av våra utbildningar är öppna för sen anmälan. Om du inkommit med en sådan placeras du automatiskt på reservplats. Vänligen observera att besked om kursplats ibland inte kan lämnas förrän strax före kursstarten (se ovan vad som gäller för reserver).

Webbaserad undervisning

Om din kurs har distansundervisning via Zoom behöver du ha tillgång till dator med internetuppkoppling, webbkamera och gärna headset. Följ länken nedan för att se hur du behöver förbereda dig:

Delta i undervisning via Zoom

Schema och litteraturlista

Schema och litteraturlista till din utbildning finner du i anslutning till din kurs i den digitala utbildningskatalogen.

Kontakt

Etnologi: Lee Graflund
Tel: 08-1207 6654
E-post: studentadministration@erg.su.se

Religionshistoria: Pia Laselle
Tel: 08-16 22 22
E-post: studentadministration@erg.su.se

Genusvetenskap: Emilia Vendin
Tel: 08-674 79 17
E-post: studentadministration@erg.su.se

 • Kursupplägg

  Kursen består av en delkurs, Sommarnöjen och minneslandskap, på 7,5 hp.

  Undervisning

  Undervisningen består av föreläsningar, studiebesök och seminarier.

  Examination

  Kursen examineras genom en skriftlig inlämningsuppgift i form av en hemtentamen.

  Examinator

  Förteckning över examinatorer vid ERG

 • Schema

  Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
 • Kurslitteratur

  Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.

 • Möt oss

  Möt våra studenter

  Hur är det att studera på ERG? Läs mer här:

  Studera hos oss

 • Kontakt