Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Kärn- och partikelfysik, astrofysik och kosmologi

Denna kurs täcker några av de viktigaste öppna frågorna inom fysiken. Kursen behandlar om hur fysikens lagar fungerar över stora och små distanser. Du kommer att lära dig om såväl partikel- och kärnfysik som astrofysik och kosmologi.

För dig som är antagen HT2024

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

 1. Aktivera ditt SU-konto

  Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

 2. Registrera dig på din institution

  Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

 3. Ta del av institutionens information

  På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - kurser

Alla antagna till Fysikums kurser får ett välkomstbrev av oss via e-post. Där finns viktig information inför dina studier. Har du inte fått mailutskicket senast i mitten av augusti, kontakta vår studievägledning! Fäll ut och läs mer.

Upprop

Kurser på Fysikum har oftast inget upprop, utan undervisningen börjar direkt i samband med första föreläsningen. Om kursen inleds med ett upprop framgår det tydligt i välkomstmailet vi skickar ut till alla antagna.

Registrering

På de flesta av Fysikums kurser kan du själv registrera dig med hjälp av ditt universitetskonto. Registreringen öppnar generellt två veckor innan kursstart och du ska ha registrerat dig senast en vecka efter kursstart. Om du har problem med registrering, kontakta vår studentexpedition. Kontaktuppgifter finns längst ner på kurssidan.

Klicka här för att webbregistrera dig.

Lärplattform

De flesta av Fysikums kurser använder lärplattformen Athena. När du är registrerad bör kursen dyka upp automatiskt så fort du loggat in i Athena. Om du inte kan se kursen, kontakta kursansvarig lärare. Om kursen istället för Athena använder en annan websida så finns länk längre ned på denna sida.

Antagen med villkor

Du som är antagen med villkor behöver kontakta vår studievägledning innan du kan registrera dig. Gör detta så fort som möjligt, och i god tid innan kursen börjar. Kontaktuppgifter finns längst ner på kurssidan.

Reservplacerad

Är du reservplacerad på någon av våra kurser? Du blir alltid kontaktad av oss via e-post om du får en plats. Vi antar generellt ingen från reservlistan om det gått mer än 1 vecka efter kursstart.

Hitta till Fysikum

De flesta av Fysikums kurser hålls i byggnaden AlbaNova som ligger mellan Frescati campus och KTH. Undantaget är vissa kurser inom ämnet medicinsk strålningsfysik där kurserna går på Campus Karolinska sjukhuset. Enstaka kurser ges också i samarbete med KTH eller andra institutioner och detta står då tydligt längre ner på sidan.

Hitta till AlbaNova.

Hitta till Campus Karolinska sjukhuset.

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Under kursen lär du dig om atomkärnans egenskaper. Ni kommer att studera hur den starka kraften håller ihop kärnan. Sönderfall (alpha, beta och gamma) kommer också att studeras. Kursen innehåller kärnreaktioner och ni kommer att lära er hur ett kärnkraftverk fungerar. Dessutom kommer ni att få reflektera över samhälleliga och etiska aspekter hos användningen av kärnenergi. Efter kärnfysiksdelen går ni djupare in i naturens grundstenar. Ni lär er partikelfysik och ni kommer att se att protoner och neutroner består av kvarkar som hålls ihop av den starka kraften. Ni kommer vidare att att studera olika typerna av partiklar (bosoner, fermioner, leptoner, kvarkar och hadroner) och se hur Standardmodellen kan användas för att förstå hur dessa växelverkar med varandra. Ni får lära er hur Feynmandiagram kan användas för att göra beräkningar om tvärsnitt och livstider. Standardmodellen inkluderar Higgsbosonen och ni kommer få kunskaper om hur denna partikel upptäcktes och hur upptäckten förklarar hur partiklar får massa. Ni kommer att upptäcka fenomen som Standardmodellen inte kan förklara, exempelvis mörk materia och asymmetrin mellan materia och antimateria, och läsa om hur forskare försöker att lösa dessa gåtor. Efter partikelfysiksdelen kommer ni att studera astrofysik och kosmologi. Här får ni veta hur stjärnor och dess fusionsprocesser leder till att de strålar ut energi. Ni kommer också att studera processer som ägde rum under det tidiga universum (nukleosyntes) samt mörk materia och mörk energi, två stora mysterier som forskningen ännu inte lyckats förklara.

 • Kursupplägg

  Kursen ges under dagtid på grundläggande nivå.

  Undervisning

  Undervisningen består av föreläsningar och räkneövningar.

  Examination

  Kursen avslutas med en skriftlig salstentamen.

  Examinator

  David Milstead

  Tel:  08 553 786 63

  E-post: milstead@fysik.su.se

 • Schema

  Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
 • Kurslitteratur

  Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.

  • Nuclear and Particle Physics: An Introduction, (B.R. Martin) - alla upplagor går bra
  • An Introduction to Modern Cosmology, 3rd Edition (Andrew Liddle)
 • Kursrapporter

  Här ligger ett skript.
 • Mer information

  När kan jag söka?

  Anmälan är öppen från mitten av mars till mitten av april för kurser som går på hösten, och från mitten av september till mitten av oktober för kurser som går på våren.

  Observera att många kurser öppnar för sen anmälan i mitten av juli (gäller kurser på höstterminen) eller i mitten av december (gäller kurser på vårterminen).

  Läs vår steg för steg-guide om hur du ansöker

 • Kontakt

  Kursansvarig lärare och föreläsare:

  David Milstead, tel: 08 5537 8663, e-post: milstead@fysik.su.se
  Timothy Linden, tel: 08 5537 8617, e-post: linden@fysik.su.se

   

  Räkneövningar:
  Konstantina Dachlythra-Nadia, e-post: nadia.dachlythra@fysik.su.se
  Matti Jansson, e-post: matti.jansson@fysik.su.se

   

  Studievägledare på Fysikum: studievagledare@fysik.su.se

  Sudentexpeditionen: studentexp@fysik.su.se