Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Tellus I - Naturgeografi

Vill du få kunskaper om jordens egenskaper, dess väder och klimat, samt vatten och landformer?

För dig som är antagen VT2025

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

  1. Aktivera ditt SU-konto

    Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

  2. Registrera dig på din institution

    Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

  3. Ta del av institutionens information

    På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - kurser

Information till dig som har sökt kurser till vårterminen 2025.

Antagningsbesked med svarskrav

Gå in på Mina sidor på antagning.se för att svara på ditt antagningsbesked efter första urvalet. Du måste tacka ja till de kurser du är antagen eller reservplacerad på annars förlorar du din plats.

Blir du antagen/reservplacerad efter andra urvalet behöver du inte svara via antagning.se.

Är du antagen (VI) med villkor till en eller flera kurser? Då måste du senast i samband med kursstart styrka din behörighet.

Reservplats

Om du har fått en reservplats kan du komma in på din önskade utbildning om någon tackar nej till sin plats. I vissa fall kallas även reserver till uppropet.

Efteranmälan (Sen anmälan)

Den 13 december öppnar sen anmälan till vårterminen 2025 för de kurser där det kan finnas möjlighet till lediga studieplatser. Vill du göra en sen anmälan till någon av våra kurser måste du göra det via antagning.se. Går det inte att anmäla sig via antagning.se är kursen full och vi tar inte emot fler reserver.

Kursinformation via e-post

I mitten av december kommer kursinformation att skickas till antagna och reserver via den e-postadress som angetts vid ansökan via antagning.se. Detta gäller för kurser som startar först på terminen. För kurser som startar senare kan information skickas närmare kursstart. Du kan också hitta information om schema och litteratur på kursens hemsida.

Läser du till lärare i geografi inom ett ämneslärarprogram/kandidatprogram och inte söker kurser via antagning.se kommer du att få kursinformation via den e-postadress som finns i Ladok för studenter.

Se Terminstider och periodindelning för aktuella datum.

Bevaka den e-postadress du använt vid ansökan via antagning.se eller Ladok för studenter. Glöm inte att också bevaka din skräppost.

Webbregistrering

Registrering sker via webben i förväg och utförlig information om vad som gäller för din kurs kommer att finnas i det informationsmaterial som skickas ut. Webbregistrering gör du via Ladok för studenter. Webbregistrering gäller inte examensarbeten på avancerad nivå och praktikkurser.

Funktionsnedsättning - så här ansöker du om stöd

För dig som har en varaktig funktionsnedsättning och tror att du kommer att behöva pedagogiskt stöd för studierna, då kan du ansöka om stöd och anpassningar via Studera med funktionsnedsättning. Kontakta dem i god tid innan terminen startar för att kunna få det stöd du behöver vid terminstart. När du har ditt Nais-intyg kontaktar du studievägledaren för ett möte där vi går igenom de anpassningar du rekommenderas.

Kontakt

Under ledigheter kan det dröja innan du får svar på frågor från oss på studieadministrationen, se Kontakt längst ned på kurssidan eller programsidan. Har du akuta frågor om antagning eller annat kan du vända dig till Studenthuset och Infocenter vid Stockholms universitet.

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Tellus I - Naturgeografi, 15 hp är en grundkurs som ges helt på distans. Du får lära dig om de processer som verkar på jordytan, i vatten, atmosfären och i marken. Kursen ger dig kunskaper om de metoder som används för uppmätning och övervakning av jorden och innfattar atmosfär och klimat, geomorfologi, kvartärgeologi och globala förändringar samt naturkatastrofer.

Kursen är en obligatorisk kurs inom Kandidatprogram i geovetenskap, distansutbildning men kan läsas som en fristående kurs.

Kursen ges helt på distans via lärplattformen Moodle.

Inför kursstart får du e-post med information om inloggningsuppgifter för Moodle, webb-registrering, kurslitteratur, schema etc. Se till att bevaka din e-post (titta även i skräppostfiltret).

Från Ht 2023
Planerar du att läsa både Tellus I - Naturgeografi (GE2020) och Tellus II - Naturgeografi (GE4023) kan du göra det genom att söka de tillfällen som ges på heltid 100%: GE2020 period A-B 100 % och GE4023 period C-D 100%. 

Ökenområde i Namibia. Fotograf Steffen Holzkämper.
Ökenområde i Namibia. Fotograf Steffen Holzkämper.
  • Kursupplägg

    • Ht 2024, distans, studietakt 50 %
    • Ht 2024, distans, studietakt 100 % period A-B (Detta tillfälle kan kombineras med Tellus II - Naturgeografi 100 % period C-D)
    • Vt 2025, distans, studietakt 50 %
    • Vt 2025, distans, studietakt 100 % period A-B
      (Detta tillfälle kan kombineras med Tellus II - Naturgeografi 100 % period C-D)

    Delkurser

    • Hydrologiska cykeln, massrörelser, strömmande vatten, hav och kust samt grundvatten, 6 hp
    • Klimat, arida landskap, glaciärer och istider, 6 hp 
    • Projekt, 3 hp

    Undervisning

    Kursen ges enbart som distanskurs och undervisningen består av webbaserade undervisningstillfällen, samt självständigt projektarbete.

    Examination

    Se kursplan.

    Fusk och plagiat

    Stockholms universitet ser mycket allvarligt på fusk. Med fusk menas exempelvis att studenter samarbetar på ett otillåtet sätt, medför otillåtna hjälpmedel (som till exempel fusklappar, otillåtna anteckningar eller mobiltelefon) eller på annat sätt försöker vilseleda vid examination. Plagiat utgör också en form av fusk och innebär till exempel att en student använder egna (självplagiat) eller andras texter och idéer utan att hänvisa till originalkällan på ett korrekt sätt i till exempel en uppsats, hemtentamen eller annan examinationsuppgift. 

    Misstanke om fusk utreds först av institutionen. Om institutionen bedömer att det finns en grundad misstanke om fusk anmäler institutionen ärendet vidare till rektor, som i sin tur kan överlämna ärendet till universitetets Disciplinnämnd. Fusk kan leda till att studenter varnas eller stängs av från studierna i upp till sex månader.

    Stockholms universitets riktlinjer för disciplinärenden finns på su.se/styrdokument/diciplinarenden.

    Examinator

    Peter Jansson

  • Kurslitteratur

    Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.

    Marshak, S., 2022: Earth: Portrait of a Planet. 7:e upplagan. W.W. Norton & Company. Inc. (1040 s.)

    Tidigare upplaga 2018 gäller också:

    Marshak, S., 2018: Earth: Portrait of a Planet. 6:e upplagan. W.W. Norton & Company. Inc. ISBN 9780393640311.

  • Kontakt

    För att dina frågor ska hamna hos rätt person vänd dig till studentexpeditionen vid frågor som rör kursinformation, registrering, schema, litteraturlistor och tentamen. Vänd dig till studievägledaren vid frågor som rör tillgodoräknande, antagning, behörighet samt frågor som rör studieplanering.

    Kursansvar
    Carmen Prieto
    E-post: carmen.prieto@natgeo.su.se

    Studievägledare, studentexpedition och fler kontakter

    Kontakt