Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Klimat och samhälle

Genom kursen får du lära dig om klimatets variationer och förändringar påverkar samhället och miljön från både ett nationellt och globalt perspektiv.

För dig som är antagen HT2023

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

  1. Aktivera ditt SU-konto

    Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

  2. Registrera dig på din institution

    Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

  3. Ta del av institutionens information

    På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen

Information om upprop, registrering, lärplattform m.m. hittar du på den här sidan inom kort.

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Du studerar hur klimatets variationer och förändringar påverkar samhället och miljön från både ett nationellt och globalt perspektiv och hur samhället hanterar förväntade framtida klimatförändringar med fokus på naturresurser både nationellt och internationellt. Kursen behandlar hypoteser och teorier om klimatets styrmekanismer, variationer och återkopplingsmekanismer, naturliga klimatarkiv och hur människan påverkar klimatet.

Kursen är en valfri kurs inom Kandidatprogram i geovetenskap eller en valbar kurs inom Kandiatprogram i geografi. Kursen kan också läsas som en fristående kurs.

  • Kursupplägg

    Delkurser

    • Klimatförändringar på olika tidsskalor, 10 hp
    • Klimatförändringars effekter på naturresurser och samhälle, 5 hp 

    Klimatförändringar på olika tidsskalor 
    Kursdelen tar upp hypoteser och teorier för klimatets naturliga styrmekanismer, variationer och återkopplingsmekanismer, från tektoniska till nutida tidsskalor, samt om antropogen klimatpåverkan. Du får grundläggande kunskap om instrumentella klimatdata, naturliga klimatarkiv och om klimatmodeller.

    Klimatförändringars effekter på naturresurser och samhälle
    Kursdelen behandlar scenarier för framtida klimatförändringar samt möjliga konsekvenser för naturresurser och samhälle av pågående och förväntade framtida klimatförändringar i lokalt, regionalt och globalt perspektiv.

    Undervisning

    Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, övningar, projektarbeten och fältarbeten.

    Examination

    Se kursplan.

    Fusk och plagiat

    Stockholms universitet ser mycket allvarligt på fusk. Med fusk menas exempelvis att studenter samarbetar på ett otillåtet sätt, medför otillåtna hjälpmedel (som till exempel fusklappar, otillåtna anteckningar eller mobiltelefon) eller på annat sätt försöker vilseleda vid examination. Plagiat utgör också en form av fusk och innebär till exempel att en student använder egna (självplagiat) eller andras texter och idéer utan att hänvisa till originalkällan på ett korrekt sätt i till exempel en uppsats, hemtentamen eller annan examinationsuppgift. 

    Misstanke om fusk utreds först av institutionen. Om institutionen bedömer att det finns en grundad misstanke om fusk anmäler institutionen ärendet vidare till rektor, som i sin tur kan överlämna ärendet till universitetets Disciplinnämnd. Fusk kan leda till att studenter varnas eller stängs av från studierna i upp till sex månader.

    Stockholms universitets riktlinjer för disciplinärenden finns på su.se/styrdokument/diciplinarenden.

    Examinator

    Qiong Zhang

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
  • Kurslitteratur

    Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.

  • Kursrapporter

  • Kontakt

    För att dina frågor ska hamna hos rätt person vänd dig till studentexpeditionen vid frågor som rör kursinformation, registrering, schema, litteraturlistor och tentamen. Vänd dig till studievägledaren vid frågor som rör tillgodoräknande, antagning, behörighet samt frågor som rör studieplanering.

    Studentexpedition
    Kerstin Hörnby
    E-post: kerstin.hornby@natgeo.su.se

    Kursansvar
    Qiong Zhang
    E-post: qiong.zhang@natgeo.su.se

    Studievägledare och fler kontakter

    Kontakt