Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Politisk ekologi - markanvändning och naturresurser i ett lokalt till globalt perspektiv

Markanvändning, naturresursutnyttjande, försörjning och hållbar utveckling måste analyseras ur flera olika perspektiv; allt oftare inkluderas social, kulturell och ekonomisk utveckling samt ekologisk hållbarhet.

Lika centrala, men mer sällan uppmärksammade, är frågor om makt och politiska system, samt de processer i tid och rum som påverkar dessa. Är marknadsekonomin en stimulans för lokal jordbruksutveckling? Uppmuntrar den till ett uthålligt naturresursutnyttjande? Eller kan den vara ett hot mot lokal försörjning? Hur fördelas inkomster från jordbruket inom samhället, t.ex. mellan män och kvinnor, och mellan stad och landsbygd? Vem äger rätten och/eller makten att definiera vad som är uthålligt respektive icke-uthålligt naturresursutnyttjande? Är det forskare i de utvecklade länderna? FN? En lokal politisk elit? Lokalsamhällen?

Kursen behandlar utnyttjandet av mark och andra naturresurser från lokal till global skala, i ett både teoretiskt och konkret perspektiv. Det teoretiska blocket rymmer en presentation av den politiska ekologins framväxt och utveckling, och jämförelser görs med andra vetenskapliga perspektiv på markanvändning och naturresurshantering (t.ex. geografisk landskapsanalys och resiliensteori).

En annan central del av kursen bygger på konkreta fallstudier där exempel på lokalsamhällens bruk av mark- och vattenresurser analyseras både ur ett naturgeografiskt och kulturgeografiskt perspektiv. Kursen ger färdigheter inom en dynamisk och växande tvärvetenskaplig forskningsinriktning, där politisk ekologi diskuteras i relation till parallella vetenskapliga perspektiv. Kursen ger kunskaper om naturresursförvaltning i relation till en problematisering av centrala miljö- och försörjningsfrågor.

Kursen ger vidare insikter om miljömässiga, historiska och sociala förutsättningar för en framtida uthållig naturresursanvändning på olika skalnivåer. Slutligen ger kursen övning i tillämpning av politisk-ekologiska teorier och metoder för analys av markanvändningsfrågor.

Dessa och många andra dagsaktuella och för framtiden centrala frågor ryms inom politisk ekologi.

  • Kursupplägg

    Delkurser

    • Teori och metod, 10 hp
    • Projektarbete, 5 hp

    Undervisning

    Undervisningen består av föreläsningar, övningar, seminarier och projektarbete.

    Examination

    Se kursplan.

    Examinator

    Annika Dahlberg och Andrew Byerley

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
  • Kurslitteratur

    Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.

  • Kursrapporter

    Kursrapport finns på den engelska kurssidan. 

  • Kontakt

    För att dina frågor ska hamna hos rätt person vänd dig till studentexpeditionen vid frågor som rör kursinformation, registrering, schema, litteraturlistor och tentamen. Vänd dig till studievägledaren vid frågor som rör tillgodoräknande, antagning, behörighet samt frågor som rör studieplanering.

    Kursansvar
    Annika Dahlberg
    E-post: annika.dahlberg@natgeo.su.se

    Andrew Byerley
    E-post: andrew.byerley@humangeo.su.se

    Studievägledare, studentexpedition och fler kontakter

    Kontakt