Världens vulkaner, orienteringskurs
Kursen är tänkt för Dig som vill ha en djupare kunskap om vulkanism och vulkaner, var och varför de finns, hur olika typer av vulkanutbrott går till, varför vissa vulkaner är explosiva medan andra långsamt pumpar fram den heta magman.
Kursen avslutas med en exkursion till Azorerna under sommarhalvåret. Under exkursionen kommer vi att studera vulkanismen närmare, de olika utbrottsprodukterna, olika typer av magmaflöden, mineraliseringar och fumaroler.
I kursen ingår som nämnts en exkursion, den är obligatorisk men har man inte möjlighet att följa med kan man istället göra en Alternativuppgift (251 Kb) .
För dig som är antagen VT2025
Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.
På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.
Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats.
Mer information på antagning.se
Checklista för antagna studenter
-
Aktivera ditt SU-konto
Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.
-
Registrera dig på din institution
Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.
-
Ta del av institutionens information
På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.
Notera
Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.
Information från institutionen - kurser
Det är ditt ansvar att se till att du är registrerad på rätt kurs. Om du inte registrerar dig så kan din plats gå till en reserv. Läs mer här ...
Registrering/Svarskrav
Ett välkomstbrev skickas till den mejladress du har angett i din ansökan och där hittar du all information du behöver inför dina studier under den kommande terminen. Om du inte fått välkomstbrevet, kolla först i skräppostmappen, om du är säker på att du inte fått det, kontakta oss på studies@geo.su.se.
Tacka ja eller nej på antagning.se
OBS! Du loggar in i Ladok för att webbregistrera dig med alternativen ”eduID” eller ”Antagning.se”. Observera att du inte kan logga in med alternativet ”Inloggning via ditt lärosäte”.
Är du ny student hos oss? Välkomen till IGV. Under sidan Ny student hittar du användbar information.
Registrering inför varje termin är obligatorisk och görs via student.ladok.se. För att kunna registrera dig måste ditt studentkonto vara aktiverat.
Du kan själv registrera dig med hjälp av ditt universitetskonto. Registreringen öppnar generellt två veckor innan kursstart och du ska ha registrerat dig senast en vecka efter kursstart. Om du har problem med registrering, kontakta vår studentexpedition.
Kan du inte registrera dig? Kontakta elisabeth.dacker@geo.su.se
Reservantagning
Om det är aktuellt med reservantagning så kontaktas du via e-post en till två veckor innan kursen börjar. Det skickas till den adress du angett på Antagning.se. För praktik, forskningspraktik och examensarbete på avancerad nivå se mer information ovan.
Villkor för antagning
Om du är villkorligt behörig måste du senast vid kursstart kunna visa att du uppfyller samtliga behörighetskrav för att kunna ta erbjuden plats i anspråk. Det framgår i ditt antagningsbesked från Antagning.se om du är behörig med villkor. I så fall kan du inte registrera dig eftersom institutionen först måste bedöma din behörighet. Kontakta studies@geo.su.se.
Praktik, forskningspraktik och examensarbete
För att bli antagen till självständigt arbete, praktik eller forskningspraktik behöver du kontakta institutionen. Se kontaktinformation på respektive kurssida. Du och en handledare skriver tillsammans en projektplan som skickas till Elisabeth Däcker, elisabeth.dacker@geo.su.se.
Funktionsnedsättning
Om du har behov av särskilt pedagogiskt stöd kan du ansöka om stöd och anpassningar. Du bör söka så snart som möjligt efter att du blivit antagen för att kunna ta del av bästa möjliga stöd. När du har ditt Nais-intyg kontaktar du Elisabeth Däcker, elisabeth.dacker@geo.su.se.
Lärplattform
I samband med registrering får du tillgång till läroplattformen Athena där varje kurs har en egen sida där du hittar viktig information och kursmaterial. Det är viktigt att du har tillgång till Ladok och Athena senast vid kursstart. Du får tillgång till båda tjänsterna i samband med registrering.
Alla kurser använder inte Athena, läs informationen du får av kursansvarig lärare.
Reservantagning
Om det är aktuellt med reservantagning så kontaktas du via e-post en till två veckor innan kursen börjar. Det skickas till den adress du angett på Antagning.se. För praktik, forskningspraktik och examensarbete på avancerad nivå se mer information ovan.
Lämna återbud
Om du inte längre vill ha din plats så är det viktigt att du lämnar återbud. Observera att återbud via Antagning.se endast kan göras innan registreringsperioden börjar. Efter att kursen öppnat för registrering och tre veckor efter kursstart lämnas återbud i Ladok.
Återbud senare än tre veckor efter kursstart räknas som avbrott. Har du ett avbrott på kursen kan du inte söka den igen.
Om du har särskilda skäl för att inte kunna påbörja utbildningen så kan du söka om att skjuta upp studierna, så kallat anstånd, till nästa gång utbildningen ges, normalt följande år.
Mer information om dina studier hos oss
Välkomstaktiviteter
Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.
Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.
Hitta hit
Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.
Läs mer
Kursen avslutas med en exkursion till Azorerna under sommarhalvåret. Under exkursionen kommer vi att studera vulkanismen närmare, de olika utbrottsprodukterna, olika typer av magmaflöden, mineraliseringar och fumaroler.
I kursen ingår som nämnts en exkursion, den är obligatorisk men har man inte möjlighet att följa med kan man istället göra en Alternativuppgift (251 Kb) .
-
Kursupplägg
Kursen består av åtta kvällsföreläsningar samt en exkursion till Azorerna.
Kursen ges för tillfället under vårterminer (2025, 2026 o.s.v.) med exkursionen förlagd till sommarhalvåret - mer info vid kursstart.
Undervisningen 2025 kommer att ske på tisdagkvällar med start 18.00 i William Olsson-salen. Vi är klara omkring 20.15.
Din lärare kommer att vara Otto Hermelin, docent vid Institutionen för geologiska vetenskaper.
Föreläsningar och kursmaterialHär kan kursdeltagarna VT24 ta del av och ladda ned kursmaterialet efter varje föreläsning (lösenordsskyddat):
2025-01-21: Planeten Jordens uppbyggnad, plattektonik och orsakerna till vulkanism
2025-01-28: Vad är det egentligen som kommer ut ur en vulkan
2025-02-05: Olika typer av vulkaner och vulkaniska miljöer
2025-02-11: Om att övervaka vulkaner och förutsäga vulkanutbrott
2025-02-25: De primära effekterna vid ett vulkanutbrott
2025-03-04: De sekundära effekterna vid ett vulkanutbrott
2025-04-15: Några vulkiska områden i närbild
2025-04-22: Azorerna - nio öar mitt i Atlanten
2025-05-06 - Skriftlig tentamen (18:00-21:00)
2025-06-10 - Omtenta (18:00-21:00 - OBS det är en onsdag)
Här hittar ni en PDF av kursboken (387 Kb)
EXKURSIONEN
2025 kommer en 8-dagars exkursion tilll Azorerna (med start och avslut i Ponta Delgada, Saõ Miguel) och vid intresse en 15-dagars exkursion till öarna São Miguel , Pico och Faial att erbjudas.
Mer info som datum, kostnader och program kommer innan kursstart.
Examination
Ladda ned Exempel på skrivningsfrågor (198 Kb)
Kursen examineras genom ett skriftligt prov förlagt till slutet av kursen, samt inlämnandet av en exkursionsrapport (eller motsvarande). Betygsättning på den teoretiska delen sker enligt sjugradig målrelaterad betygsskala:A = Utmärkt
B = Mycket bra
C = Bra
D = Tillfredsställande
E = Tillräckligt
Fx = Otillräckligt
F = Helt OtillräckligtKursens betygskriterier delas ut vid kursstart. Vidare skall godkänd exkursionsrapport (eller motsvarande) lämnas in. För godkänt krävs lägst betygsgraden E.
-
Schema
Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.Kursen schema hitar du under Kursupplägg
-
Kurslitteratur
Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.
J.P. Lockwood and R.W. Hazlett, 2022
Volcanoes – global perspectives. 2nd Ed.
Wiley-Blackwell
ISBN 9781119478850, eller som E-book 9781119478836 -
Möt oss
"På våra kurser möts studenter med olika bakgrund, men intresset för vår planet är gemensamt. Det är roliga möten och viktigt att som lärare visa hur jorden ser ut och hur den fungerar, säger Otto Hermelin."
Otto Hermelin är lektor och docent vid Institutionen för geologiska vetenskaper.
Läs hela intervju från studentavdelning på SU
-
Kontakt
Elisabeth DäckerAdministrativ studierektor
- Besöksadress
- S 316
- Svante Arrheniusväg 8 C, Geohuset
Otto HermelinUniversitetslektor i geologi, docent
- Besöksadress
- R 229
- Svante Arrheniusväg 8 C, Geohuset