Stockholms universitet logo, länk till startsida
Go to this page on our english site

Stockholms geologi

För dig som är antagen VT2022

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

 1. Aktivera ditt SU-konto

  Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

 2. Registrera dig på din institution

  Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

 3. Ta del av institutionens information

  På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - kurser

Det är ditt ansvar att se till att du är registrerad på rätt kurs. Om du inte registrerar dig så kan din plats gå till en reserv. Läs mer här ...

Svarskrav

Den 9 december publiceras antagningsbeskedet med svarskrav för vårterminen 2022. Gå in på Mina sidor på Antagning.se för att läsa och svara på ditt antagningsbesked. Senast den 17 december måste du tacka ja till de kurser du är antagen på annars förlorar du din plats. Blir du antagen/reservplacerad vid andra urvalet den 22 december behöver du inte svara via antagning.se och information skickas till dig via e-post någon vecka innan kursen startar.

Tacka ja eller nej på antagning.se

Registrering

Ett välkomstbrev skickas till den mejladress du har angett i din ansökan och där hittar du all information du behöver inför dina studier under den kommande terminen. Om du inte fått välkomstbrevet, kolla först i skräppostmappen, om du är säker på att du inte fått det, kontakta då oss studies@geo.su.se.

Registrering öppnar 1 januari och stänger 16 januari för alla kurser som börjar vid terminsstart (17 januari). För alla andra kurser stänger registreringen dagen innan kursstart. För registrering efter denna period, kontakta studentexpeditionen.

För att kunna registrera dig måste ditt studentkonto vara aktiverat.

Webbregistreringen

Öppnar 7 januari.

Villkor för antagning

Om du är villkorligt behörig måste du senast vid kursstart kunna visa att du uppfyller samtliga behörighetskrav för att kunna ta erbjuden plats i anspråk. Det framgår i ditt antagningsbesked från Antagning.se om du är behörig med villkor. I så fall kan du inte registrera dig eftersom institutionen först måste bedöma din behörighet. Kontakta studies@geo.su.se.

Praktik, forskningspraktik och examensarbete

För att bli antagen till självständigt arbete, praktik eller forskningspraktik behöver du kontakta institutionen. Se kontaktinformation på respektive kurssida. Du och en handledare skriver tillsammans en projektplan som skickas till Elisabeth Däcker, elisabeth.dacker@geo.su.se.

Funktionsnedsättning

Om du har behov av särskilt pedagogiskt stöd kan du ansöka om stöd och anpassningar. Du bör söka så snart som möjligt efter att du blivit antagen för att kunna ta del av bästa möjliga stöd. När du har ditt Nais-intyg kontaktar du Elisabeth Däcker, elisabeth.dacker@geo.su.se.

Så här ansöker du om stöd

Lärplattform

I samband med registrering får du tillgång till läroplattformen Athena där varje kurs har en egen sida där du hittar viktig information och kursmaterial. Det är viktigt att du har tillgång till Ladok och Athena senast vid kursstart. Du får tillgång till båda tjänsterna i samband med registrering.
Alla kurser använder inte Athena, läs informationen du får av kursansvarig lärare.

Athena

Undervisning under våren 2022

Om ingen annan information anges i kurssidan så sker undervisningen enligt kursplanering:

 • Campuskurser ges vid campus.
 • Distanskurser ges på distans.
 • Vi följer Folkohälsomyndighetens rekomendationer och anpassar undervisningen efter det.

Reservantagning

Om det är aktuellt med reservantagning så kontaktas du via e-post en till två veckor innan kursen börjar. Det skickas till den adress du angett på Antagning.se. För praktik, forskningspraktik och examensarbete på avancerad nivå se mer information ovan.

Lämna återbud

Om du inte längre vill ha din plats så är det viktigt att du lämnar återbud. Observera att återbud via Antagning.se endast kan göras innan registreringsperioden börjar. Efter att kursen öppnat för registrering och tre veckor efter kursstart lämnas återbud i Ladok.

Återbud senare än tre veckor efter kursstart räknas som avbrott. Har du ett avbrott på kursen kan du inte söka den igen.

Lämna återbud på antagning.se

Läs mer om studieavbrott

Om du har särskilda skäl för att inte kunna påbörja utbildningen så kan du söka om att skjuta upp studierna, så kallat anstånd, till nästa gång utbildningen ges, normalt följande år.

Läs mer om anstånd

Mer information om dina studier hos oss

Våra utbildningssidor

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart arrangeras ett antal välkomstaktiviteter för dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som bjuder på ett seminarium med viktig information och praktiska tips inför din studietid. Välkomstdagen arrangeras för alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarade välkomstdag på Campus Kista. 

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Järnformationer på Utö i Stockholms skärgård. Foto: Alasdair Skelton

Kursen Stockholms geologi är en fristående kurs om Stockholms berggrund, om hur tektoniska processer ligger bakom landskapets utseende samt om hur dess kopplas till stadens historia. Stockholms berggrund berättar om 2 viktiga händelser i jordens historia: kontinenternas tillväxt och den stora oxygeneringen. Dessa exemplifieras på bl. a Utö i Stockholms skärgård. Stockholms landskap berättar om samspelet mellan landhöjning, förkastningar och jordbävningar. Detta exemplifieras på bl. a Gålö. Stadens historia omfattar bl a gruvindustrin, tegelbruken och porslinfabrikerna. Kursen följer stadens historia från 2 miljarder år sedan fram till idag och blickar framåt mot Stockholm i ett förändrat klimat. Undervisning sker i form av webbaserade föreläsningar och utomhus i fält vilket underlättar under pandemin. För att delta i kursen krävs motsvarande 15 hp geologi.

 • Schema

  Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
 • Kontakt

  Alasdair SkeltonProfessor i Geokemi och petrologi
  Alasdair Skelton
  alasdair.skelton@geo.su.se
  (0)8 16 47 50 | Rum: R425