Introduktion i genusstudier
Kursen ger en bred orientering i genusvetenskapens grundläggande begrepp och teorier. Feminism studeras med fokus på såväl idéhistoriska rötter som aktuell debatt.

Vi diskuterar hur genus förhåller sig till sociala kategorier som etnicitet och sexualitet och hur detta påverkar människors identitet och möjlighet till inflytande. Kursen tar även upp olika aspekter av jämställdhet, dess politik, hinder och möjligheter.
Tillsammans med Introduktion i genusstudier – vetenskapskritiska perspektiv, 15 hp, ger kursen behörighet till Genusvetenskap II.
-
Kursupplägg
Kursen består av två delkurser.
Delkurser
Delkurs 1: Genusstudier 1 7,5 hp
På Genusstudier 1 studeras den feministiska tanketraditionen och dess idéhistoriska rötter samt framväxten av genus som begrepp och vetenskapligt perspektiv. På delkursen analyseras också hur genus görs och kan förstås i förhållande till jämställdhet, organisation och arbetsliv.
Delkurs 2: Genusstudier 2 7,5 hp
På Genusstudier 2 analyseras hur genus kan förstås i förhållande till kropp, sexualitet och etnicitet. Framväxten av begreppen queer och heteronormativitet diskuteras. Även föreställningar om vithet, svenskhet och invandrarskap analyseras med hjälp av genusperspektiv och postkolonial teori.
Undervisning
Undervisningen består av föreläsningar och seminarier. Närvaro på seminarier är obligatorisk.
Examination
Kursen examineras med hemskrivning (gäller båda delkurserna).
Examinator
-
Schema
Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen. -
Kurslitteratur
Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart. -
Kursrapporter
-
Möt oss
-
Kontakt