Grundkurs i handelsrätt: Juridisk översiktskurs
Juridisk översiktskurs ger en juridisk allmänbildning av värde för såväl privat- som yrkesliv och utgör samtidigt en god grund för fortsatta studier i juridik. Kursen förmedlar en övergripande bild över viktiga delar av den svenska rättsordningen och ger förståelse för det juridiska arbetssättet samt för juridikens funktion i samhället.

Grundkurs i handelsrätt: Juridisk översiktskurs utgör en fristående kurs vid Juridiska institutionen, Stockholms universitet. Kursen omfattar 15 hp och ges på kvällstid (halvfart), dagtid (helfart) under terminens första hälft samt som sommarkurs.
Den övergripande målsättningen med kursen är att ge en överblick över vissa centrala delar av den svenska rättsordningen och en förståelse av det juridiska arbetssättet och juridikens funktion i samhället. Kursen ger en juridisk allmänbildning, av värde för såväl privat- som yrkesliv, och utgör samtidigt en god grund för fortsatta studier i juridik.
Kursen inleds med en orientering i den svenska rättsordningens uppbyggnad och grundläggande rättskällor. Tyngdpunkten ligger på en översikt av centrala civilrättsliga regler, rörande rättskapacitet, avtal, köp av lös egendom, fordringar, fastighetsrätt, skadestånd, familjerättens ekonomiska regler, successionsrätt, immaterialrätt och arbetsrätt. Därutöver behandlas associationsrätten relativt ingående. Vidare ingår en orientering om marknadsrätt, förvaltningsrätt, processrätt, straffrätt, obeståndsrätt och EU-rätt.
-
Kursupplägg
Kursens lärandemål, lärandeaktiviteter och examination beskrivs i kursplanen. Kursplanen är på så vis det dokument som anger ramarna för kursens innehåll och utformning. Aktuell kursplan finns i den högra spalten under rubrik "Kursplan - Juridiskt dokument" (alt. mot slutet av denna sida om du sitter på en mobil enhet).
Vid sidan av kursplanen har kursföreståndaren satt samman en kursbeskrivning, vars syfte är att ingående beskriva upplägget i planen.
Kursbeskrivning (90 Kb) VT25
Observera att i det fall något annat skulle stå i kursbeskrivningen eller på denna kurssida om kursens upplägg än vad som står i aktuell kursplan, så är det alltid kursplanen som har företräde.
Undervisning
Undervisningen på dagtid kommer att ges på plats. Undervisningen på kvällstid och undersommaren ges i form av lektioner på distans.
Undervisningen inleds med en föreläsningsseriesom är gemensam för hela kursomgången och följs av en obligatorisk seminarieserie somgenomförs i mindre grupper. Föreläsningarna ska ge en överblick, påvisa samband ochförklara svårbegripligheter. De obligatoriska seminarierna ska ge tillfälle till diskussioner och konkret problemlösning.
Examination
Examination sker genom närvaro på seminarierna samt en skriftlig tentamen (digitalt på distans).
Examinator
Johan Sandstedt
-
Schema
Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen. -
Kurslitteratur
Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart. -
Kursrapporter
-
Mer information
Lärplattform
Under kursens gång tar registrerade studenter del av ytterligare kursinformation via lärplattformen Athena.
Utbildning vid JuridicumFör allmän studieinformation, besök Juridiska institutionens hemsida:
-
Kontakt
Kurskontakt:
hajok@juridicum.su.seKursadministratör:
Marie HellgrenKursföreståndare:
Johan Sandstedt