Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Grundkurs i historia – Historia I, del 1

Historia I ger en helhetsbild av människans historia och verksamhet genom historien. Det handlar om stora och små händelser, om kvinnors och mäns liv, tankar och arbete samt om politiska, sociala och ekonomiska strukturer.

Hus D Stockholms universitet
Foto: Shaheed H. Karim/Stockholms universitet.

Genom kursen får du en grund för att tolka det förflutna ur ett maktperspektiv. Fokus ligger på de långa linjerna i världshistorien men också på formativa perioder då avgörande förändringar ägde rum.
 
Ämnet historia handlar om förändring över tid och som student får du läsa svensk och internationell forskningen om olika tidsperioder. Du får arbeta med källtexter från medeltid till nutid för att nå kunskap om det förflutna. Historia I ger dig verktyg för att förstå, ifrågasätta och förklara det som händer i dag, tillsammans med grundläggande kunskaper om historisk metod, källkritik och vetenskapliga begrepp
 
Historiestudierna lär dig att analytiskt och kritiskt granska det du läser. Källkritik är en grundläggande del i hur en historiker arbetar. Du kommer att öva dig i att argumentera, diskutera och skriva vetenskapliga texter. 

  • Kursupplägg

    Kursen består av två delkurser vilka tillsammans ger en helhetsbild av människans historia, med särskild betoning på medeltiden. Fokus ligger på de långa linjerna i världshistorien men också på formativa perioder då avgörande förändringar ägde rum. Kursen ger även grundläggande kunskaper om historisk metod, källkritik och vetenskapliga begrepp.

    Delkurser

    Delkurs 1: Historia som vetenskap

    Delkurs 1 ger en introduktion till historieämnets vetenskapliga grund, förmedling av historisk kunskap, några centrala historievetenskapliga termer och begrepp, samt metod, källor och källkritik. Kursen introducerar perspektiv på historisk kontinuitet och förändring, från äldre tid till i dag.

    Delkurs 2: Världens och Sveriges historia: medeltid 

    Delkurs 2 omfattar världens och Sveriges historia från äldre tid till 1500-talet, med fokus på politiska, ekonomiska, sociala och kulturella förändringsprocesser. Kursens huvudmål är att ge studenterna grundläggande kunskaper om viktiga historiska skeenden samt utveckla deras förmåga att diskutera historisk kronologi och geografi utifrån historievetenskapliga begrepp. 

    Examinator

    Hitta institutionens alla examinatorer här:

    Examinatorer vid Historiska institutionen

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
  • Kurslitteratur

    Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.

  • Kursrapporter

  • Kontakt

    Studievägledning: studievagledare@historia.su.se
    Kursadministration: expedition@historia.su.se
    Studierektor: Hossein Sheiban, hossein.sheiban@historia.su.se