Stockholms universitet logo, länk till startsida
Go to this page on our english site

Urbanhistoria: stadssamhälle, stadskultur och byggd miljö före 1800

Flera av de utmaningar som städer ställs inför i dag har sitt ursprung i historiska förutsättningar och händelser som skapats redan under medeltid eller i tidigmodern tid, till exempel miljö och klimat, ägandemönster av mark och framväxten av sociala och ekonomiska institutioner.

För dig som är antagen VT2021

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

  1. Aktivera ditt SU-konto

    Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

  2. Registrera dig på din institution

    Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

  3. Ta del av institutionens information

    På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - kurser

Registrering

Det är obligatoriskt att registrera sig på den kurs du ska läsa. Om du inte registrerar dig i tid kommer du att förlora din plats. Du registrerar dig på student.ladok.se 

Webbregistreringstider
Lärarutbildningar: 2021-01-04 – 2021-01-10
Övriga utbildningar: 2021-01-04 – 2021-01-12

Om du av någon anledning inte kan webbregistrera dig kan du e-posta expedition@historia.su.se ovanstående tider. Ange vilken kurs du vill registrera dig på samt bifoga ett nationellt studieintyg.

Lärplattform

Alla kurser använder lärplattformen Athena, athena.su.se

Vi använder även verktyget Zoom för undervisning. Information om hur du laddar ned och installerar Zoom hittar du via denna länk: https://serviceportalen.su.se/sv-se/article/1055139

Reservantagning

Om du står på reservplats till någon av våra utbildningar och kan erbjudas plats kommer vi att kontakta dig via e-post under vecka 2.

Övrig information

Information om omregistrering, dispensansökan, antagning samt öpptettider under jul- och nyår hittar du på Historiska institutionens webbsida

 

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart arrangeras ett antal välkomstaktiviteter för dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som bjuder på ett seminarium med viktig information och praktiska tips inför din studietid. Välkomstdagen arrangeras för alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarade välkomstdag på Campus Kista. 

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Urbanisering och stadsutveckling före 1800

Till följd av samtidens globala urbaniseringsprocesser och städers ökade dominans har behovet av kunskap och förståelse vuxit om städers funktioner och förändringsmönster i historien ökat.

Masterkursen om urbanisering och stadsutveckling före 1800 (I) syftar till att ge fördjupade kunskaper om ekonomiska, politiska, kulturgeografiska och bebyggelsehistoriska utvecklingslinjer i stadssamhällen – med fokus på Sverige och Norden, och med komparativa perspektiv på Europa och världen.

Särskild fokus kommer att ligga på den medeltida stadens ”beroende” eller ”autonomi” gentemot andra regionala makter; de urbana rättsinstitutionernas (t.ex den magdeburgska rättens) framväxt; relationen mellan staden och dess omland – samt staden som ”civitas”, d v s som medborgarmiljö: vilka var medborgare i en stad under vissa tider, och under vilka villkor kunde man bli upptagen i stadsgemenskapen?