Östersjöns glömda förflutna, c 1450-1850. Historiska, arkeologiska och etnologiska perspektiv på havet
Under perioden 1450-1850 spelade Östersjön en unik roll i de omgivande ländernas historia som krigszon, transportmedel och som resurs. Denna kurs ger en tvärvetenskaplig fördjupning i Östersjöns ofta glömda historia.
I kursen undersöks Östersjöns historia genom historiska, etnologiska och arkeologiska perspektiv. Genom källmaterial och lämningar i både arkiv, museer och på havets botten möjliggörs en mångskiftande bild av det närliggande havets spännande förflutna.
Statens framväxt under perioden kan kopplas till örlogsflottornas roll i krig, i internationell handel och för administrationens utveckling. Kursen belyser de komplexa sammanhangen utifrån ett tvärvetenskapligt perspektiv och diskuterar olika teoretiska och metodologiska sätt att studera relationen mellan människan och samhället i Östersjöns specifika kontext.
Kursen ges av forskare och lärare knutna till Centrum för maritima studier.

-
Kursupplägg
Examinator
Se Historiska institutionens alla examinatorer här:
-
Kurslitteratur
Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.
-
Mer information
Håll dig uppdaterad om pågående tvärvetenskapliga maritima studier hos Centrum för maritima studier och det pågående forskningsprogrammet Den glömda flottan - Sveriges "blåa" kulturarv 1450- 1850.
Samarbete med maritima museer
Kursen ges i ett samarbete mellan Stockholms universitet och Statens maritima och transporthistoriska museer, myndigheten som bland annat ansvarar för Vasamuseet. I kursen ingår inte bara föreläsningar av verksamma forskare inom flera discipliner utan även praktiska och teoretiska inslag kopplade till den nationella maritima museiverksamheten och tillhörande forskning.
Under kursens första år besökte studenterna Vasamuseet, där de under ledning av historiker Anna Maria Forssberg undersökte och identifierade ett antal föremål från museets magasin.
-
Möt oss
Möt våra lärare
Östersjöns glömda förflutna - en ny kurs som ger plats åt många perspektiv
"Östersjöns glömda förflutna, c 1450-1850. Historiska, arkeologiska och etnologiska perspektiv på havet" heter den nya kurs som kommer att ge tvärvetenskapliga ingångar till havets historia.
Foto: Vasamuseet.Forskarna som utformat kursen arbetar just nu inom det tvärvetenskapliga forskningsprogrammet Den glömda flottan, på vilket de bygger mycket av kursens innehåll. Rykande färsk forskning, alltså.
Östersjön är ett grunt hav med en djup historia.
En tvärvetenskaplig utmaning
Niklas Eriksson är arkeolog vid Stockholms universitet och har varit med och utarbetat kursens innehåll. Han framhåller kursens tvärvetenskaplighet, och hur det kan vara både givande och utmanande för den som vågar sig utanför det egna ämnets material och metoder.
- Att arbeta tvärvetenskapligt innebär alltid i någon mån bli medveten om den egna disciplinens möjligheter och begränsningar, men också hur mycket mer man kan lära sig genom att försöka förstå andra discipliners mer specifika perspektiv.
Samarbete med museer
Historikern Ingvar Sjöblom forskar bland annat om skepp som användes i sjöslag och hur deras bestyckning, alltså vilka vapen de hade, förändrades över tid. Han ser fram emot kursen.
- Det roligaste har varit att ta fram en kurs som utgår från forskningsprogrammet Glömda flottan. Jag tror studenterna mest kommer att uppskatta vårt samarbete med museer och arkiv. Det gäller exempelvis att med forskarglasögon besöka Vasamuseet, men även att lära sig leta efter digitala källor. Den här kursen är utmärkt för den nyfikna, moderna studenten som har en kandidatexamen i bagaget!
Hav med historia
Kursledare och historiker Leos Müller, som också är forskningsledare vid Centrum för maritima studier, ser fram emot att få veckla ut havets historia med nya studenter på avancerad nivå.
- Östersjön är ett grunt hav - med en djup historia, säger han.
-
Kontakt
Studentexpedition- Besöksadress
Universitetsvägen 10 D, plan 9 Rum D978
Historiska institutionen Södra huset, Hus D Universitetsvägen 10 D
- Mottagningstider
Måndag: 9.00–11.30, 13.00–15.00
Tisdag: 9.00–11.30, 13.00–15.00
Onsdag: 9.00–11.30
Torsdag: 9.00–11.30, 13.00–15.00
- Telefontider
Måndag: 9.00–11.30
Tisdag: 13.00–15.00
Onsdag: 9.00–11.30
Torsdag: 13.00–15.00
Studie- och karriärvägledare- Besöksadress
Rum D922, Hus D, Södra huset plan 9
Universitetsvägen 10 D
Historiska institutionen Södra huset, Hus D Universitetsvägen 10 D
- Mottagningstider
Öppen mottagning på tisdagar klockan 9:30-11:30 och 13-14:30 i D922 (alldeles bredvid hissarna).
Mejla gärna dagen/kvällen innan och säg när du tror att du tittar förbi så kan jag svara om något oväntat hinder skulle ha uppstått.
- Telefontider
Måndag: 10.00–11.00
Torsdag: 10.00–11.00
Studierektor avancerad nivå- Besöksadress
Universitetsvägen 10 D, plan 8,Rum D 887
Historiska institutionen Södra huset, Hus D Universitetsvägen 10 D
- Mottagningstider
Mottagning efter överenskommelse.