Stockholms universitet logo, länk till startsida
Go to this page on our english site

Östersjöns glömda förflutna, c 1450-1850. Historiska, arkeologiska och etnologiska perspektiv på havet

Under perioden 1450-1850 spelade Östersjön en unik roll i de omgivande ländernas historia som krigszon, transportmedel och som resurs. Denna kurs ger en tvärvetenskaplig fördjupning i Östersjöns ofta glömda historia.

För dig som är antagen HT2022

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

 1. Aktivera ditt SU-konto

  Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

 2. Registrera dig på din institution

  Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

 3. Ta del av institutionens information

  På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - kurser

Registrering

Det är obligatoriskt att registrera sig på den kurs du ska läsa. Om du inte registrerar dig i tid kommer du att förlora din plats. Du registrerar dig på student.ladok.se 

Webbregistreringstider
Historia I inom ämneslärarprogrammet (HIÄ101) : 2022-08-08 – 2022-08-14
Övriga kurser: 2022-08-08 – 2022-08-21

Lärplattform

Alla kurser använder lärplattformen Athena, athena.su.se

Vi använder även verktyget Zoom för undervisning. Information om hur du laddar ned och installerar Zoom hittar du via denna länk: https://serviceportalen.su.se/sv-se/article/1055139

Reservantagning

Om du står på reservplats till någon av våra utbildningar och kan erbjudas plats kommer vi att kontakta dig via e-post under vecka 33 och 34. Om du inte hört något från oss senast vecka 34 så innebär det att vi tyvärr inte kan erbjuda dig någon plats på utbildningen.

Övrig information

Information om antagning, ansökan om omregistrering och tillfällig dispens hittar du på Historiska insitutionens hemsida.

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart arrangeras ett antal välkomstaktiviteter för dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som bjuder på ett seminarium med viktig information och praktiska tips inför din studietid. Välkomstdagen arrangeras för alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarade välkomstdag på Campus Kista. 

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

I kursen undersöks Östersjöns historia genom historiska, etnologiska och arkeologiska perspektiv. Genom källmaterial och lämningar i både arkiv, museer och på havets botten möjliggörs en mångskiftande bild av det närliggande havets spännande förflutna.

Statens framväxt under perioden kan kopplas till örlogsflottornas roll i krig, i internationell handel och för administrationens utveckling. Kursen belyser de komplexa sammanhangen utifrån ett tvärvetenskapligt perspektiv och diskuterar olika teoretiska och metodologiska sätt att studera relationen mellan människan och samhället i Östersjöns specifika kontext.

Kursen ges av forskare och lärare knutna till Centrum för maritima studier.

Utsnitt av illustrerad gammaldags karta. På bilden syns Island skepp och sjövarelser.
Carta Marina, Olaus Magnus. 1539.
 • Kursupplägg

  Examinator

  Se Historiska institutionens alla examinatorer här:

  Examinatorer vid Historiska institutionen

 • Kurslitteratur

  Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.

 • Mer information

  Håll dig uppdaterad om pågående tvärvetenskapliga maritima studier hos Centrum för maritima studier och det pågående forskningsprogrammet Den glömda flottan - Sveriges "blåa" kulturarv 1450- 1850.

 • Möt oss

  Möt våra lärare

  Östersjöns glömda förflutna - en ny kurs som ger plats åt många perspektiv

  "Östersjöns glömda förflutna, c 1450-1850. Historiska, arkeologiska och etnologiska perspektiv på havet" heter den nya kurs som kommer att ge tvärvetenskapliga ingångar till havets historia.

  Närbild av ett skeppsmodell av örlogsfartyg. Kanonluckor öppna och skeppet lutar lite.
  Foto: Vasamuseet.

  Forskarna som utformat kursen arbetar just nu inom det tvärvetenskapliga forskningsprogrammet Den glömda flottan, på vilket de bygger mycket av kursens innehåll. Rykande färsk forskning, alltså.

  Östersjön är ett grunt hav med en djup historia.

  En tvärvetenskaplig utmaning

  Niklas Eriksson är arkeolog vid Stockholms universitet och har varit med och utarbetat kursens innehåll. Han framhåller kursens tvärvetenskaplighet, och hur det kan vara både givande och utmanande för den som vågar sig utanför det egna ämnets material och metoder.

  - Att arbeta tvärvetenskapligt innebär alltid i någon mån bli medveten om den egna disciplinens möjligheter och begränsningar, men också hur mycket mer man kan lära sig genom att försöka förstå andra discipliners mer specifika perspektiv.

  Samarbete med museer

  Historikern Ingvar Sjöblom forskar bland annat om skepp som användes i sjöslag och hur deras bestyckning, alltså vilka vapen de hade, förändrades över tid. Han ser fram emot kursen.

  - Det roligaste har varit att ta fram en kurs som utgår från forskningsprogrammet Glömda flottan. Jag tror studenterna mest kommer att uppskatta vårt samarbete med museer och arkiv. Det gäller exempelvis att med forskarglasögon besöka Vasamuseet, men även att lära sig leta efter digitala källor. Den här kursen är utmärkt för den nyfikna, moderna studenten som har en kandidatexamen i bagaget!

  Hav med historia

  Kursledare och historiker Leos Müller, som också är forskningsledare vid Centrum för maritima studier, ser fram emot att få veckla ut havets historia med nya studenter på avancerad nivå.

  - Östersjön är ett grunt hav - med en djup historia, säger han.

   

 • Kontakt

  Studentexpedition
  Studie- och karriärvägledare
  Studierektor avancerad nivå