Stockholms universitet logo, länk till startsida
Go to this page on our english site

Masterprogram i musikvetenskap

 • 120 hp

Det tvååriga masterprogrammet ger studenten fördjupade kunskaper inom det musikvetenskapliga huvudområdet, samt kritiska redskap för att förstå och analysera musik och musikliv på humanvetenskaplig och kulturteoretisk grund.

För dig som är antagen HT2020

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

 1. Aktivera ditt SU-konto

  Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

 2. Registrera dig på din institution

  Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

 3. Ta del av institutionens information

  På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - program

Välkommen till dina studier vid Institutionen för kultur och estetik. Vi hoppas att du ska trivas hos oss.

Webbaserad undervisning

Med anledning av covid-19 har institutionen beslutat att fortsätta med webbaserad undervisning under första halvan av höstterminen 2020 (31/8 - 2/11). I undantagsfall kan campusundervisning förekomma.

Information om din kurs lämnas i schemat längre ner på den här sidan samt i lärplattformen Athena. Schema till respektive kurs publiceras senast en månad före kursstart. Lärplattformen Athena får du som antagen student tillgång till när du registrerat dig på kursen i augusti. Som nyantagen student får du också information i det välkomstbrev via e-post som skickas ut från institutionen inför terminsstart. 

Beslut om undervisningsformer för höstterminens andra del (3/11 - 17/1) tas senast den 15 september, men planeras i dagsläget ske på campus. I undantagsfall kan online-undervisning förekomma. Förutsättningarna kan förändras och uppdateringar kommer att tillhandahållas på institutionens hemsida och på kurssajterna i Athena.

Undervisning online ges via Zoom
Våra lärare använder sig av E-mötestjänsten Zoom för föreläsningar och seminarier. Bekanta dig med Zoom innan ditt första undervisningsstillfälle, det är kostnadsfritt för studenter vid Stockholms universitet. Den kursansvarige läraren ger via kurssajten på lärplattformen Athena dig instruktioner om hur undervisningen läggs upp. 

Läs mer om att studera hemifrån

Råd till dig som pluggar hemma


För en god start

Du kommer att få viktig information om registrering och terminsstart i det välkomstbrev som skickas efter andra antagningsbeskedet den 30 juli. Det är viktigt att du följer instruktionerna i detta mejl för att kunna påbörja din utbildning. Vid eventuella frågor är du välkommen att kontakta oss, du hittar kontaktuppgifter längre ner på sidan.

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart arrangeras ett antal välkomstaktiviteter för dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som bjuder på ett seminarium med viktig information och praktiska tips inför din studietid. Välkomstdagen arrangeras för alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarade välkomstdag på Campus Kista. 

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Programmet svarar mot en efterfrågan på kommunikativ kompetens och kunskap om musik inom musikbranschen. Det förbereder för högt kvalificerade arbetsuppgifter av självständig karaktär inom privat kulturnäring och offentlig kultursektor och ger behörighet till utbildning på forskarnivå inom huvudområdet musikvetenskap.

Utbildningen inleds med historiska bakgrunder avseende synsätt på musikens funktion och mening från antiken till romantiken, och motsvarande tolkningsmodeller. Mot denna bakgrund ges kunskap och färdighet i moderna tolkningsteorier av semiotisk, hermeneutisk och kritisk karaktär, liksom frågor om multi- och intermedialitet. Möjlighet finns till fördjupning i aktuell musikhistoriografi, liksom i de formalistiska synsätt som i modern tid varit starka i musikestetik och musikteori. I utbildningen ingår ett praktikmoment, som kan ersättas av en färdighetskurs.

 • Programöversikt

  Programmet omfattar fyra terminers heltidsstudier (120 hp) och består av obligatoriska och valbara kurser, varav minst 30 hp är inom huvudområdet musikvetenskap. Examensarbetet för masterexamen inom huvudområdet utgör en och en halv termins arbete om 45 hp.

  Varje termin omfattar normalt fyra delkurser om 7,5 hp. Undervisning på engelska kan förekomma.

  Programmet innehåller ett visst utrymme för individuell anpassning. Tillsammans med programansvarig gör studenten upp en plan för sin individuella studiegång.

  År 1

  Termin 1

  Termin 2

  • Intermedialitet: från opera till datorspel, 7,5 hp (huvudområde musikvetenskap)
  • Valbara kurser om sammanlagt 22,5 hp inom huvudområdet eller det humanistisk-samhällsvetenskapliga området eller (vid etappavgång för magisterexamen)
  • Valbar kurs om 7,5 hp inom huvudområdet eller det humanistisk-samhällsvetenskapliga området
  • Musikvetenskap - magisterkurs, 15 hp (huvudområde musikvetenskap)

  År 2

  Termin 3

  • Avancerad akademisk engelska, 7,5 hp (huvudområde engelska)
  • Valbar kurs om 7,5 hp inom huvudområdet eller det humanistisk-samhällsvetenskapliga området
   eller
  • Praktik inom musikvetenskap, 7,5 hp (huvudområde musikvetenskap)
  • Musikvetenskap - masterkurs, 45 hp (huvudområde musikvetenskap)
   eller
   (om kursen Musikvetenskap - magisterkurs 15 hp redan har lästs) Valbara kurser om 15 hp inom huvudområdet eller det humanistisk-samhällsvetenskapliga området

  Termin 4

  • Musikvetenskap - masterkurs, 45 hp (huvudområde musikvetenskap) eller (om kursen Musikvetenskap - magisterkurs, 15 hp redan har lästs)
  • Musikvetenskap - masterkurs, 30 hp (huvudområde musikvetenskap)
 • Kontakt

  Studievägledare

  studievagledare@music.su.se