Stockholms universitet logo, länk till startsida
Go to this page on our english site

Kandidatprogram i teatervetenskap med inriktning mot dramaturgi och scenkritik

Programmet ger dig en gedigen teoretisk grund och du får en god kunskap om hur begreppet dramaturgi kan tillämpas inom dagens scenkonst. Du får kunskaper om dramat som genre, sett både ur ett historiskt och ett samtida perspektiv, och om vilka estetiska ideal och debatter som har påverkat dramats och scenkonstens utveckling.

För dig som är antagen HT2022

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

 1. Aktivera ditt SU-konto

  Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

 2. Registrera dig på din institution

  Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

 3. Ta del av institutionens information

  På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - program

Välkommen till dina studier vid Institutionen för kultur och estetik. Vi hoppas att du ska trivas hos oss.

Institutionen för kultur och estetik ligger i bruna tegelbyggnader.
Foto: Ingmarie Andersson / Stockholms universitet

När du blivit antagen som student hos oss får du ett välkomstbrev till den e-postadress du angett vid ansökan. Där hittar du instruktioner om hur du tackar ja till din plats, samt hur du registrerar dig (OBS! Det räcker inte att enbart tacka ja, utan du måste också registrera dig). I välkomstbrevet hittar du även information om introduktion till första kursen som du ska läsa.

Kom ihåg att hålla reda på informationen för antagna studenter och tacka ja i tid, samt webbregistrera dig under registreringsperioden. Om du inte tackar ja eller registrerar dig i tid, så förlorar du din plats i utbildningen.

Registrering och introduktion

Se information under de kurser som ingår i ditt program.

Athena och kursmaterial

Institutionen använder sig av lärplattformen Athena för kommunikation mellan lärare och studenter. Du loggar in på Athena med ditt universitetskonto. Där kommer du att hitta lektionsplanering och kursmaterial senast en vecka före kursstart.

Studera med funktionsnedsättning

Vid Stockholms universitet är det viktigt att alla studenter ska ha samma möjligheter, oavsett förutsättningar. Om du har en funktionsnedsättning och är i behov av extra stöd så ska du kontakta Särskilt pedagogiskt stöd. Kontakta även studievägledaren för ditt ämne i god tid före kursstart om du behöver extra stöd vid undervisning eller tentamen.


För en god start

Du kommer att få viktig information om registrering och terminsstart i det välkomstbrev som skickas efter andra antagningsbeskedet. Det är viktigt att du följer instruktionerna i detta mejl för att kunna påbörja din utbildning. Vid eventuella frågor är du välkommen att kontakta oss, du hittar kontaktuppgifter längre ner på sidan. Du hittar också mer information under kurssidorna för de kurser som ingår i första terminen på ditt program.

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart arrangeras ett antal välkomstaktiviteter för dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som bjuder på ett seminarium med viktig information och praktiska tips inför din studietid. Välkomstdagen arrangeras för alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarade välkomstdag på Campus Kista. 

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Kandidatprogrammet ger Dig kunskaper om scenkonst och om dramat som genre, sett ur ett historiskt perspektiv, samt om vilka estetiska ideal, debatter och kritik som har inverkat på scenkonstens utveckling.

Programmet ger Dig en gedigen teoretisk grund och Du får en god kunskap om hur begreppet dramaturgi kan tillämpas inom dagens scenkonst. Utbildningen syftar till att ge en god förmåga att göra avancerade analyser av scenkonst, såväl historiska som samtida, samt till att ge en bred kunskap om vilken roll scenkonstens kritik har spelat, både ur ett samtida och ur ett historiskt perspektiv.

Huvuddelen av studierna bedrivs vid institutionen för Kultur och estetik, teater- och dansvetenskap, men med möjlighet att studera vid andra institutioner. I utbildningen ingår även en praktikperiod.

Utbildningen vänder sig till redan verksamma inom scenkonsten eller media, men är även en utmärkt grund för den som vill bli t.ex. skådespelare, regissör, dramaturg, kulturjournalist eller kritiker

För schema och litteraturlistor, klicka dig vidare till respektive kurs under Programöversikt.

 • Programöversikt

  Förutom tre programspecifika kurser om dramaturgi, läser du föreställningsanalys, teaterhistoria, om svensk teater och om scenkonstkritik. Huvuddelen av studierna bedrivs vid Institutionen för kultur och estetik, men programmet ger utrymme för att komplettera med andra ämnen, som exempelvis: litteraturvetenskap, konstvetenskap, filosofi och barnkultur med mera.

  Du kan även välja att läsa kurser vid andra universitet både i Sverige och utomlands.

  År 1

  Termin 1 (Hösten)

  Termin 2 (Våren)

  År 2

  Termin 3 (Hösten)

  Första halvan

  Andra delen av termin 3 och hela termin 4 (Våren)

  Förslag till valfria kurser om sammanlagt 45 hp inom följande områden:

  • Barnkultur
  • Dansvetenskap
  • Filmvetenskap
  • Filosofi
  • Idéhistoria
  • Konstvetenskap
  • Litteraturvetenskap
  • Musikvetenskap
  • Nordiska språk
  • Teater- och dansvetenskap 

  År 3

  Termin 5 (Hösten)

  • Praktik i teatervetenskap med inriktning mot dramaturgi och scenkritik, 15 hp (huvudområde teatervetenskap)
   Institutionen ordnar inte praktikplats, det får du göra själv, men vi ger dig råd och stöd. Praktiken ger dig tillfälle att konkret tillämpa de kunskaper som du fått under utbildningen och ger dig en god erfarenhet av scenkonstens villkor, både vad gäller konstnärliga mål och produktionsförhållanden.
  • Dansanalys 15 hp (huvudområde teatervetenskap) alternativt valfria kurser

  Termin 6 (Våren)

  • Vetenskapsteori och forskningsmetodik 7,5 hp (huvudområde teatervetenskap)
  • Fördjupningsstudium 7,5 hp (huvudområde teatervetenskap)
  • Examensarbete 15 hp (huvudområde teatervetenskap)
 • Så ansöker du

  Programmet startar höstterminer.

 • Möt oss

  Möt våra studenter

  Lovisa Adlersfeld är student vid kandidatprogrammet i teatervetenskap.

  Lovisa Adlersfeld

  Efter examen vill hon antingen jobba med dramaturgi, regi inom scenkonst, eller vidareutbilda sig och forska om scenkonst och kultur.

  Vad innebär det att läsa teatervetenskap, vad får ni göra?
  –Att läsa teatervetenskap innebär att studera vår samtid och vår historia utifrån ett scenkonst-perspektiv. Vi får lära oss vad scenkonsten haft för funktion och karaktär i olika kontexter och tider och fördjupar oss i olika byggstenar utav scenkonsten och teatern som till exempel dramaturgi. Vi får öva oss i att utmana våra egna perception av vad teater och scenkonst är och vad denna har för roll genom att och se föreställningar, diskutera dessa och teorier kring scenkonst. Vi tar även del av historieskrivning genom att själva skriva om teater och scenkonst och skriva föreställningsanalyser.

  Varför ska man läsa teatervetenskap, tycker du?
  –För att det är ett viktigt och intressant filter att titta på vår värld genom. Vår scenkultur berättar om vår historia och vår värld. Det rör oss alla precis som kultur rör oss alla. Nästan alla konsumerar idag kultur på något sätt och läsa teatervetenskap ger oss bland annat verktyg för att kunna diskutera vår samtida kultur och ger oss en ökad förståelse för vår värld. Det som tagit plats på teatern i historien har speglat tidigare samhällen precis som vår samtida scenkonst och teater speglar vårt samhälle idag.

  Finns det något med din utbildning som har överraskat dig?
  –Den successivt ökande känslan av en fördjupad förståelse av världen under utbildningen och hur aktuellt ämnet känns i nuläget.

 • Arbetsmarknad och karriär

  Efter utbildningen har du både en bred och en djup kunskap om scenkonstens villkor och möjligheter.

  Utbildningen är i första hand inte någon yrkesutbildning, men är en god grund för dig som vill arbeta konstnärligt, journalistiskt eller som administratör.

  Här berättar några av våra tidigare studenter om hur de har haft nytta av sina studier i teatervetenskap.

 • Kontakt

  Studievägledare Teatervetenskap
  Studentexpedition