Att handleda och utveckla yrkeskunnande i lärarutbildningen
Du som är lärare och vill dela med dig av dina erfarenheter och stötta lärarstudenter under deras verksamhetsförlagda utbildning kan bli VFU-handledare.
Kursen behandlar teorier och metoder med relevans för handledning inom lärarutbildning.
Professionsutveckling analyseras utifrån olika perspektiv. Situationer belyses utifrån olika frågeställningar och teoretiska perspektiv inom ledarskap, ämnesdidaktik, etik, bedömning och kommunikation.
Genom analys och reflektion över egen och andras undervisning, och annan pedagogisk verksamhet, fördjupas förståelsen för handledningens villkor. Värdegrundsfrågor, såsom normkritik, är en viktig aspekt som belyses under kursen.
För dig som är antagen VT2023
Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.
På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.
Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats.
Mer information på antagning.se
Checklista för antagna studenter
-
Aktivera ditt SU-konto
Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.
-
Registrera dig på din institution
Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.
-
Ta del av institutionens information
På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.
Notera
Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.
Antagningsinformation för kurser
Välkommen att studera vid Institutionen för ämnesdidaktik. Du som är antagen till en kurs hos oss får särskilda e-postutskick från din utbildningsadministratör. Läs dem noga. Här har vi sammanfattat den viktigaste informationen.

Tacka ja
För att behålla din utbildningsplats måste du tacka ja senast 19 december.
Tacka ja eller nej på antagning.se
Står du som reserv?
Du som blivit reservplacerad måste tacka ja på antagning.se för att behålla din plats. Om Institutionen för ämnesdidaktik kan erbjuda dig en utbildningsplats får du besked om det via e-post några dagar innan terminsstart.
Aktivera ditt universitetskonto
Aktiveringen av universitetskonton öppnar 3 januari.
Aktivera ditt universitetskonto här
Registrera dig
Innan terminen startar måste du registrera dig på de kurser du ska gå i höst. Om inte din utbildningsadministratör meddelat dig annat är webbregistreringen öppen 3–8 januari. Om du inte registrerar dig i tid förlorar du din utbildningsplats.
Webbregistrera dig i Ladok för studenter
Lärplattform
I undervisningen används Stockholms universitets lärplattform Athena för uppgifter och kommunikation med lärare och andra studenter. I Athena har varje kurs en egen kursplats, som du får tillgång till när du registrerat dig.
Mer information finns på vår webb
Välkomstaktiviteter
Vid terminsstart arrangeras ett antal välkomstaktiviteter för dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som bjuder på ett seminarium med viktig information och praktiska tips inför din studietid. Välkomstdagen arrangeras för alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarade välkomstdag på Campus Kista.
Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.
Hitta hit
Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.
Läs mer

Kursen behandlar teorier och metoder med relevans för handledning inom lärarutbildning.
Professionsutveckling analyseras utifrån olika perspektiv. Situationer belyses utifrån olika frågeställningar och teoretiska perspektiv inom ledarskap, ämnesdidaktik, etik, bedömning och kommunikation.
Genom analys och reflektion över egen och andras undervisning, och annan pedagogisk verksamhet, fördjupas förståelsen för handledningens villkor. Värdegrundsfrågor, såsom normkritik, är en viktig aspekt som belyses under kursen.
-
Kursupplägg
När kursen startat används Stockholms universitets nätbaserade lärplattform Athena för kursinformation, kursuppgifter och inlämningar.
Kursbeskrivning Stockholms stad grundskola VT 2022 (632 Kb)
Undervisning
Undervisningen består av seminarier. Genomförd samtalsövning är ett obligatoriskt inslag i kursen. Närvaro på all undervisning är obligatorisk.
Examination
Kursen examineras genom individuella skriftliga redovisningar.
Betygskriterier - gäller från VT20 (560 Kb)
Examinator
-
Schema
Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.Kurser med start vårterminen 2023:
-
Kurslitteratur
Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.
-
Kursrapporter
-
Kontakt
Kursansvariga lärare
Matti Karlström, matti.karlstrom@su.se
Ylva Sandberg, ylva.sandberg@su.seVFU-studierektor
Veronica Jatko Kraft, veronica.jatko-kraft@su.seUtbildningsadministration
handledarkurs.did@su.se