Rättskulturer och juridisk metod
Det övergripande syftet med kursen Rättskulturer och juridisk metod (Legal Systems and Methods) är att förse de studerande med verktyg för att hantera de problem som kolliderande rättstraditioner kan ge upphov till på en internationell eller internationaliserad arbetsmarknad för jurister. Kursen ges på engelska.
Rättskulturer och juridisk metod (Legal Systems and Methods) utgör en valbar specialkurs inom ramen för juristprogrammet vid Juridiska institutionen, Stockholms universitet. Tillträde bereds även för studenter som är antagna till institutionens utbytesprogram.
Läs mer om Juristprogrammet vid Stockholms universitet.
För att hantera de problem som kolliderande rättstraditioner kan ge upphov till på en internationell eller internationaliserad arbetsmarknad för jurister, ska de studerande först och främst ges en rättskulturell introduktion till och överblicka av de praktiskt mest betydelsefulla och principiellt viktigaste rättstraditionerna. Fokus kommer härvidlag att läggas på den juridiska metod eller de juridiska metoder som är typiska för varje rättstradition. De juridiska metoderna skall vidare studeras i sin utveckling, vilket innebär att deras historiska och ideologiska förutsättningar måste beaktas.
Utöver studiet av de huvudsakliga rättstraditionernas juridiska metod ska de studerande under kursens gång också förvärva sådana färdigheter som kan underlätta juristens arbete i sådana sammanhang där flera rättstraditioner gör sig gällande. De studerande skall ges möjlighet att utveckla sådana metodologiska verktyg och strategier som gör det möjligt att framgångsrikt hantera de problem som kan uppstå när jurister från olika rättstraditioner skall samverka, s k international lawyering. Kursen avslutas med ett case.
-
Kursupplägg
Kursens lärandemål, lärandeaktiviteter och examination beskrivs i kursplanen. Kursplanen är på så vis det dokument som anger ramarna för kursens innehåll och utformning.
Vid sidan av kursplanen har kursföreståndaren satt samman en kursbeskrivning, vars syfte är att ingående beskriva upplägget i planen.
Course description (224 Kb)
Observera att i det fall något annat skulle stå i kursbeskrivningen eller på denna kurssida om kursens upplägg än vad som står i aktuell kursplan, så är det alltid kursplanen som har företräde.
Undervisning
Undervisningen omfattar föreläsningar, seminarier, workshops, gruppundervisningstillfällen samt ett case. Undervisningen sker på engelska.
Examination
Examination sker i form av aktiv närvaro vid seminarierna, en hemtentamen och ett case.
-
Kurslitteratur
Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.
Litteraturen är på engelska.
Kurslitteratur:
-
Zweigert, K – Kötz, H, An introduction to Comparative Law, 3rd ed., Oxford 1998 (492 sidor)
Kompendium:
- Extract from Interpreting Statutes. A Comparative Study. Ed. MacCormick – Summers, Routledge, New York 2016
- Extract from Interpreting Precedents. A Comparative Study. Ed. MacCormick – Summers, Routledge, New York 2016
Totalt 432 sidor.
Du hittar utdragen i avsnittet Resurser och aktiviteter som nedladdningsbara PDF-filer.
Utöver litteraturlistan kan ytterligare material läggas till under kursperioden, om en föreläsare begär att en viss artikel etc. ska läsas som förberedelse för lektioner. Sådant material kommer att publiceras i Athena.
-
-
Kursrapporter
-
Mer information
LärplattformUnder kursens gång tar registrerade studenter del av ytterligare kursinformation via lärplattformen Athena.
Utbildning vid JuridicumFör allmän studieinformation och mer om institutionens utbud av specialkurser, besök Juridiska institutionens hemsida:
Juridiska institutionen: Utbildning - Specialkurser
Videopresentation
Se en videopresentation av kursen (eng)
-
Kontakt
Kurskontakt:
legal@juridicum.su.se
Kursadministratör:
Kursföreståndare:
Marie Sandström