Lingvistik I
Hur uppstår språk? Hur förändras de över tid? Och hur går barns språkutveckling till? Det är några av de frågor som lingvister jobbar med. På Lingvistik I får du bekanta dig med lingvistikens många olika verksamhetsområden.

Lingvistik I ger dig en första orientering i språkens uppbyggnad. Du får kunskaper om språkets evolution och om språklig variation. Du får lära dig metoder för att studera mänsklig kommunikation och utvecklar grundläggande färdigheter i lingvistiska analysmetoder. Kursen utgör första terminen på Kandidatprogrammet i lingvistik, men kan också läsas som fristående kurs.
För att du är nyfiken på språk
Lingvistik är vetenskapen om det mänskliga språket. Inom lingvistiken studeras hur språk är uppbyggda, vilka likheter och skillnader som finns mellan världens språk och hur vi människor använder språk för att kommunicera. Idag bildar lingvistik ett interdisciplinärt forskningsfält mittemellan naturvetenskap, beteendevetenskap och humaniora.
-
Kursupplägg
Lingvistik I, 30hp är uppdelad i fem delkurser.
Delkurser
Delkurs 1: Introduktion till lingvistik – Språkets minsta beståndsdelar
Delkursen behandlar språkets uppbyggnad, grammatiska kategorier och ordklasser. Genom praktiska övningar introduceras lingvistiska metoder och verktyg.
Delkurs 2: Introduktion till lingvistik – Språkets nivåer
Delkursen behandlar strukturer i fraser och satser ur ett tvärspråkligt perspektiv. Vidare diskuteras semantik, diskurs och pragmatik liksom formella respektive kontextfria språk och grammatiker.
Delkurs 3: Grundläggande databehandling för språkvetare
Delkursen ger grundläggande färdigheter i att bearbeta och analysera lingvistiska data.
Delkurs 4: Språkets evolution, utveckling och variation
Delkursen behandlar frågeställningar kring språket som fenomen: dess biologi och evolution, språktillägnande och språkmodellering liksom språkförändring och språksläktskap med mera.
Delkurs 5: Världens språk
Delkursen ger en översikt över variationen i världens språk. Utifrån ett antal språkdrag diskuteras vad som skiljer respektive förenar olika språk och vad som är typiskt för språk från olika delar av världen.
Undervisning
Kursen ges på helfart, dagtid på campus. Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, gruppövningar och laborationer.
Examination
Kursen examineras genom salsskrivningar.
Examinator
HT20:
Tove Nilsson Gerholm -
Schema
Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen. -
Kurslitteratur
Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart. -
Kontakt
Studentexpedition
exp@ling.su.se
Studievägledare
Se institutionens hemsida
Kontaktuppgifter för studentärenden