Stockholms universitet logo, länk till startsida
Go to this page on our english site

Neurolingvistik

 • 5 hp

Kursen introducerar experimentell forskning inom neurolingvistik och ger en fördjupning i experimentella metoder och kvantitativ dataanalys.

Som student på kursen får du teoretiska och praktiska kunskaper i planering, utförande och presentation av experimentella studier inom neurolingvistik. Du får under handledning utföra experimentella/empiriska studier med hjälp av verktyg som används inom forskning om neurolingvistik. 

Neurolingvistik
Experiment på SUBIC med en forskargrupp från Institutionen för lingvistik. Foto: Jens Olof Lasthein
 • Kursupplägg

  Undervisning

  Undervisningen sker i form av föreläsningar, gruppövningar och laborationer. Studenter på kursen får bland annat skapa ett eget experiment som scannas på Stockholm University Brain Imaging Centre (SUBIC). 

  Kursansvarig lärare

  Julia Uddén

  Examination

  Kursen examineras genom skriftliga inlämningsuppgifter. 

  Examinator

  HT20:
  Maria Koptjevskaja Tamm

 • Schema

  Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
 • Kurslitteratur

  Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.
 • Möt oss

  Möt våra lärare

  ”Neurolingvistik är hjärnforskning om språk”

  Julia Uddén är forskare och lärare och delar sin tid mellan Institutionen för lingvistik och Psykologiska institutionen. Nyfikenheten på den mänskliga hjärnan ledde henne in på psyko- och neurolingvistik.

  Julia Uddén är hjärnforskare och lärare. Foto: Emma Burendahl
  Julia Uddén är hjärnforskare med inriktning på språk och kommunikation. 2017 fick hon L’Oréal-Unesco For Women in Science-priset, som främjar framstående kvinnliga forskare. Foto: Emma Burendahl

  Julia Uddén doktorerade i kognitiv neurovetenskap efter en blandad grundutbildning på Stockholms Universitet och Karolinska Institutet. Intresset för hjärnan och språket ledde henne in på neurolingvistiken. Idag delar sin tid mellan Institutionen för lingvistik och Psykologiska institutionen. 
  – Jag var tidigt intresserad av hur hjärnan bearbetar sekvenser, den typen av abstrakta mönster som sträcker ut sig i tiden och finns i tex språk, musik och dans. Senare blev jag intresserad av hur hjärnan klarar av att skapa mening bortom det som bokstavligen uttrycks. Idag forskar jag på vad som skiljer sig i hjärnan hos människor som tolkar samma bokstavliga mening på olika sätt. Vissa läser nämligen in mer mellan raderna och jag är intresserad av hur hjärnan utvecklas att stödja det beteendet.

  Vad är det bästa med ditt ämne?
  – Lingvistiken har ovanligt hög standard på sina kvantitativa experiment, särskilt med tanke på att det är ett humanistiskt ämne. Det ger en synergi av bästa vetenskaplig metod och än mer relevanta frågor, i en värld där människans unika roll ställs på sin spets. Språket är ett fönster mot människans inre. Genom att studera språket med stringenta metoder förstår vi oss själva och kan utveckla oss till mer sammansatta invidider som även bidrar mer till samhället - det kommer behövas i och med klimatförändringarna.

  Vem bör läsa Neurolingvistik 5hp?
  – Den som vill fördjupa sin förståelse av människan och samtidigt tränas i självständigt tänkande och vetenskaplig metod. Kursen ger också konkreta verktyg som är användbara i framtidens arbetsliv.
   

 • Kontakt

  Studentexpedition 
  Institutionen för lingvistiks studentexpedition finns i rum C 378 (hus C, plan 3).
  Vi har besöks- och telefontid följande dagar:
  Tisdag 9-10
  Onsdag 13-15
  Torsdag 9-11 och 13-16
  Tel: 08-16 23 46
  E-post: exp@ling.su.se

  Henrik Liljegren, vik. studierektor
  08 16 12 45
  studierektor@ling.su.se