Litteraturvetenskap kandidatkurs
Under kandidatkursen i litteraturvetenskap fördjupas det teoretiska studiet av litterära texter samtidigt som studenten specialiserar sig inom ett avgränsat litterärt fält. Kursen avslutas med skrivandet av en kandidatuppsats.

Kandidatkursen inleds med en kurs i teori och metod (7.5 hp) som aktualiserar centrala litteraturvetenskapliga forskningsfält. Därefter följer en fördjupningskurs (7.5 hp), i vilken studenten får möjlighet att specialisera sig i aktuella teoretiska perspektiv, litteratur från en specifik tidsperiod eller liknande. Med utgångspunkt i den lästa fördjupningskursen väljs sedan ett uppsatsämne och kursen avslutas med skrivandet av en kandidatuppsats (15 hp). (Information om vilken eller vilka fördjupningskurser som ges under terminen återfinns på vår hemsida.) Den studerande skall efter genomgången kurs kunna diskutera litterära texter och litteraturvetenskapliga problem i olika teoretiska perspektiv och skriva och försvara en vetenskaplig uppsats.
-
Kursupplägg
Undervisningen på kandidatkursen i litteraturvetenskap består av både föreläsningar och seminarier. Kursen utgörs av tre delkurser.
Delkurser
Teori och metod, 7,5 hp.
Kandidatkursen inleds med en kurs i teori och metod som aktualiserar centrala litteraturvetenskapliga forskningsfält. Därefter följer en tematisk fördjupning, i vilken du får möjlighet att specialisera sig i aktuella teoretiska perspektiv, litteratur från en specifik tidsperiod eller liknande. Med utgångspunkt i den lästa fördjupningskursen, väljs sedan ett uppsatsämne och kursen avslutas med skrivandet av en kandidatuppsats.
Tematisk fördjupning, 7,5 hp.
Kursen ger dig möjlighet att fördjupa dig inom ett tema. Den tematiska fördjupningskursen kan skifta från termin till termin och de terminer som kandidatkursen även ges på kvällstid/halvfart kan fördjupningarna skilja sig åt beroende på om man läser på hel- eller halvfart.
Kandidatuppsats, 15 hp
Kandidatuppsatsen skrivs inom ramen för ett (eller flera) av perspektiven som presenterats under delkurs II, och de båda lärarna kommer även att fungera som uppsatshandledare.
Undervisning
Undervisningen ges i form av föreläsningar, seminarier och handledning. Handledning ges i grupp och individuellt. Undervisningen är obligatorisk.
Examinator
Vårterminen 2023
Delkurs I:
Jan Holmgaard, universitetslektorDelkurs II:
Ingemar Haag, universitetslektor
Magnus Öhrn, universitetslektorDelkurs III (kandidatuppsats):
Per Anders Wiktorsson, universitetslektor
Magnus Öhrn, universitetslektor
Anna Albrektson, professor
Anna Jörngården, biträdande lektor
Helena Bodin, professor -
Schema
Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen. -
Kurslitteratur
Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart. -
Kursrapporter
-
Mer information
För dig som ska påbörja studier hos oss
-
Kontakt
Studievägledare Litteraturvetenskap och LärarutbildningenVerena Puth- Mottagningstider
Studievägledning ges via e-post.
Studentexpedition- Besöksadress
Manne Siegbahnhusen, hus A
Rum: 260
Frescativägen 24E
- Postadress
Stockholms universitet
Institutionen för kultur och estetik
106 91 Stockholm
- Mottagningstider
Tisdagar, 14-16, och torsdagar, 09.30-11.30
- Telefontider
Tisdagar och onsdagar, 13.30-15.30
- Avvikande mottagningstider
Torsdag 1/6: Besökstiden utgår