Stockholms universitet logo, länk till startsida
Go to this page on our english site

Mumin med mera: Tove Janssons författarskap

Den här kvällskursen behandlar Tove Janssons litterära och konstnärliga produktion, och hur den har tolkats i modern litteraturvetenskaplig forskning.

Teckning i svartvitt föreställande Tove Jansson omgiven av karaktärerna från sagan om Mumintrollet.
© Moomin Characters™

Du får lära känna Tove Janssons mångskiftande författar- och konstnärskap, med fokus på muminböckerna, romaner och noveller.

Tove Janssons livsverk omfattar berättelser för både barn och vuxna, men även målningar, karikatyrer och serier.

Kursen presenterar författarskapets centrala teman i såväl text som bild och belyser texterna i relation till deras samtida idékontext. Janssons verk diskuteras också i relation till tidens litterära och konstnärliga strömningar.

Under kursens gång studeras olika konstnärliga uttrycksformer som novell, bilderbok, tecknade serier och bildkonst.

 • Kursupplägg

  Undervisning

  Undervisningen består av föreläsningar.

  Examination

  Kursen examineras genom skriftlig hemtentamen.

  Examinator

  Höstterminen 2022
  Magnus Öhrn, universitetslektor

 • Schema

  Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
 • Kurslitteratur

  Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.

 • Mer information

  För dig som ska påbörja studier hos oss

  Viktig studieinformation

 • Möt oss

  Möt våra lärare

  Som lärare får du några av Sveriges främsta barnlitteraturforskare. Alla har forskat och publicerat artiklar och böcker om Tove Jansson ur olika perspektiv.

  Boel Westin är professor emerita i litteraturvetenskap. Hon skrev den första doktorsavhandlingen om Tove Janssons muminvärld (1988) och gav ut den internationellt uppmärksammade biografin Tove Jansson: Ord, bild, liv (2007). Westin är ordförande i juryn för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA).

  Janina Orlov är översättare och litteraturvetare och har analyserat Tove Janssons muminromaner och kortprosa i bland annat antologin Beyond Babar: the European tradition in children's literature.

  Magnus Öhrn forskar bland annat på den svenska pojkboken och skrev sin doktorsavhandling om det muntliga berättandet i Fritiof Nilsson Piratens författarskap. Han har studerat muminvärlden med utgångspunkt i samtida maskulinitetsforskning.

  Elina Druker innehar landets enda professur i litteraturvetenskap med särskild inriktning i barn- och ungdomslitteratur. Hon har forskat kring Tove Jansson som modernistisk bilderbokskonstnär och serietecknare.

 • Kontakt

  Studievägledare Litteraturvetenskap och Lärarutbildningen
  Studentexpedition